Oj widac Ice ze Ty nowej generacji fotograf jestes![]()
Szukaj
Oj widac Ice ze Ty nowej generacji fotograf jestes![]()
Zaslepiony czym mialbys byc bo nie kapuje?
Niestety chyba jednak jesteś, sam o tym fakcie nie wiedzącZamieszczone przez icemaster
Zaślepiła Cię elektronika i pogoń z nowinkami technicznymi.
Mam nadzieję że się mylę.
pozdrawiam Krzysiaczek
![]()
Ta teza ma niestety coraz wiecej zwolennikow... Nie mozna wykluczyc ze niebawem beda fotografowaly automaty poustawiane w interesujacych miejscach. Idziesz w gory, wrzucasz do puszki 5 zlotych i bach - wyjezdza "zajefajna" fotaNad morzem to samo. Po co dzwigac sprzet
Art wyjdzie jak przypadkowo wiatr zabuja podstawa aparatu
![]()
ten wątek robi sie totalnym OT, w tematu o 5d przechodzicie na jakies komputery i automaty . . . .bleeh
Załadając że wątek ten jest nie tylko do komentowania przyklejonych tu i ówdzie Sameplków z 5d, ale tematem o samej puszce, pozwole sobie napisac parę moich przemysleń co do wspomnianego korpusu .
Co do problemu " winiety " - dla mnie to temat tego samego rzędu co rzekoma " mora " w d70 - jedni beda robić z tego wade nie do przełknięcia, inni nauczą się z tym żyć . Dla mnie osobiście nie jest to problem "nie do pokonania" wystarczy przymkąć przesłonę ok 2 działek i problem znika . Miałem 5d w ręku, podoba mi sie ta puszka
Podoba mi się jej wizjer, ergonomia - to kwestia przyzwyczajenia.
Ale co najbardziej mi sie podoba w tym body, to jakość oraz plastyka zdjęć którą daje matryca do niej wsadzona . Oglądając zdjęcia z 5d nawet na moniotrach, zwrócie uwagę nie tylko na " podstawowe " kryteria (leci, szumi, ostre nie ostre ) ale na przejścia tonalne, plastykę obrazu, Go i całość wrażenia jakie daje nam zdjecie z 5d . Mnie się to wszystko podoba . . .
Zaraz powiecie że to CMOS ma skomplikowaną budowę i że daje gorsze zdjęcia niż CCD, ze Cmos be, ze kolorowy szum, że kłaczki z szumu, ze CCD daje bardziej monochromatyczny obraz ... bleh bleh bleh Wszyscy słyszeliśmy juz tą paplaninę 1000 razy . A ja zapytam co z tego ? Skoro i tak nie przejmujemy sie szumami na forum Nicona, czemu robic z tego argument w polemice przeciw 5d ? Nazywacie wiele osób "szumofobami" którą śmią wspomnieć ten parametr, jako coś co określa zdjęcie . . .
Piszecie groteskowo o "nowym kierunku" w fotografii, pisząc o szumach... Jesli czytam takie zdania, to po co wogóle porównywac te puszki / systemy w kwestii szumu / ziarna ?
Co do sampli które zamieścił Rocznik70 - pierwsze zdjecie jest ewidętnie ostrzone w PS, jak zresztą wszystkie 3 wydaja się konkretnie post - kombinowane . 2gie zdjecie moim zdaniem ma prawo byc troszke mydlane bo było pstrykane na 1/50 . Wątpliwość pozostaje w 3cim samplu który wygląda poprostu traagicznie. Nie umiem sie nie niego odnieść, ale bioąc pod uwagę szoping w pierwszm, moze i 3cie było wyciągane levelami, albo "jechane" softem w inny sposób.
Co do rzekomej zmiany systemu, jak to insynuuje kolego Kaleid.... ale decyzji jeszcze nie podjąłem, czekam do lutego na ruchy cenowe, bo narazie Canon chce duużo kasy za te body, ale 5d sprawiło że zacząlem o tym wszystkim sobie rozmyślać . . .
Do tego dochodzą obiektywy stałoogniskowe która od jakiegoś czasu planuję zakupić - zamieniając moje zoomy - Canon daje wszystkie sałoogniskowe w wersji USM, w niconie te szkiełka pozostają w wersji "srubokrętowej" - 24 mm 50 mm 85 mm 135 mm ....wszystko to sprawia że zaczynam mysleć o przesiadce na C .
Sorki że napisałem to wszystko tutaj, ale w sumie nie ma dobrego miejsca na tym forum, jesli admin stwierdzi ze zrobiłem jeszcze większe OT, zawsze moze skasowac moją wypowiedź.
Pozdro
p.s
co do wypowiedzi Icemastera,
cos w tym jest ze częśc osób z tego forum zachowuje sie tak jak by miała conamniej jakieś konkretne udziały w akcjach nikona, broniąc jak lew każdego ruchu który nikon klientom zaproponuje.poprostu nie jestem zaslepiony
Bez przegięc panowie, firma N nie ma patentu na "prawdę" i wszystko co dobre dla nas ludzi pstrykających zdjecia. Czasem warto spojrzeć na inne produkty spoza stajni N ... ktora potrafią zorobic dla nas równie fajne zdjęcia.
Strasznie dziwna argumentacja i dosc naciagana...po co zatem kupowac jasne szkla skoro i tak wszystkie trzeba przymykac by dalo rozsadne rezultaty? Nawet denko od butelki przymkniete do f8 da ostry obraz bez winiety, tyle ze czy to swiadczy o jakosci tegoz? mocno wątpieZamieszczone przez antonjo
Przeciez zawsze mozesz ją kupic...to tylko aparat fotograficzny, zwykła rzecz.Miałem 5d w ręku, podoba mi sie ta puszka
Podoba mi się jej wizjer, ergonomia - to kwestia przyzwyczajenia.
Jesli N Ci nie odpowiada, zawsze masz wybor...niewielki wprawdzie, ale zawsze cos tam jest
Ogladam i nie widze zadnych rewelacyjnych przejsc tonalnych, ani zadnej rewelacyjnej "plastyki" (cokolwiek przez to slowo rozumiesz) Widze zdjecia w wysokiej rozdzielczosci w miare czyste pod wzgledem szumow (choc charakterystyka szumow jakie daje C zupelnie mi sie nie podoba, ale to juz inna kwestia)Ale co najbardziej mi sie podoba w tym body, to jakość oraz plastyka zdjęć którą daje matryca do niej wsadzona . Oglądając zdjęcia z 5d nawet na moniotrach, zwrócie uwagę nie tylko na " podstawowe " kryteria (leci, szumi, ostre nie ostre ) ale na przejścia tonalne, plastykę obrazu, Go i całość wrażenia jakie daje nam zdjecie z 5d . Mnie się to wszystko podoba . . .
Ze co ?? Cos belkoczesz, nie wiem o co Ci chodziZaraz powiecie że to CMOS ma skomplikowaną budowę i że daje gorsze zdjęcia niż CCD, ze Cmos be, ze kolorowy szum, że kłaczki z szumu, ze CCD daje bardziej monochromatyczny obraz
Wiesz, ja nie naleze do ludzi ktorzy ogladajac powiekszenia 1:1 na monitorze porownuja szumy. Wiem ze Ty to robisz, ale to Twoj biznes. Wiem ze nie zrobiles w zyciu ani jednej odbitki ze swoich zdjec, wiec faktycznie Canon na ekranie monitora bedzie wygladal ladniej. Szkoda tylko ze na tymze ekranie wielu rzeczy nie widzisz...a jak juz chcesz dyskutowac o przejsciach tonalnych to zrob duzą odbitkę.... bleh bleh bleh Wszyscy słyszeliśmy juz tą paplaninę 1000 razy . A ja zapytam co z tego ? Skoro i tak nie przejmujemy sie szumami na forum Nicona, czemu robic z tego argument w polemice przeciw 5d ? Nazywacie wiele osób "szumofobami" którą śmią wspomnieć ten parametr, jako coś co określa zdjęcie . . .
Piszecie groteskowo o "nowym kierunku" w fotografii, pisząc o szumach... Jesli czytam takie zdania, to po co wogóle porównywac te puszki / systemy w kwestii szumu / ziarna ?
Wynajdujesz w sieci jakies syfne sample z przedprodukcyjnych D200, badasz szumy, narzekasz. Tutaj predko znalazles usprawiedliwienie dla syfnych sampli z 5D. Oczywiscie ze kazdym aparatem mozna zdjecie zepsuc..ale jak widisz to wszystko tylko i wylacznie kwestia interpretacji. Jak to napisal pewien Pan w madrym pismie: "Winieta i CA z 5D to znakomity srodek przekazu artystycznego...byc moze i tak, interpretowac to mozna na milion sposobow)Co do sampli które zamieścił Rocznik70 - pierwsze zdjecie jest ewidętnie ostrzone w PS, jak zresztą wszystkie 3 wydaja się konkretnie post - kombinowane . 2gie zdjecie moim zdaniem ma prawo byc troszke mydlane bo było pstrykane na 1/50 . Wątpliwość pozostaje w 3cim samplu który wygląda poprostu traagicznie. Nie umiem sie nie niego odnieść, ale bioąc pod uwagę szoping w pierwszm, moze i 3cie było wyciągane levelami, albo "jechane" softem w inny sposób.
Co do zmiany systemy, jak to insynuuje kolego Kaleid decyzji jeszcze nie podjąłem, czekam do lutego na ruchy cenowe, bo narazie Canon chce duużo kasy za te body, ale 5d sprawiło że zacząlem o tym wszystkim sobie rozmyślać . . .
Ja Ci nawet doradzalem zmiane...po prostu widze ze jestes strasznie nieszczesliwym czlowiekiem z racji nie posiadania 5D , a wizjer w D70 ograniczą twoją wizje artystyczną.
Jesli to jest dla Ciebie glowny argument..coz....prawde mowiac w USM/AF-S tak na prawde przydaje sie w dlugich i ciezkich szklach....jesli odczujesz predkosc pracy AF na obiektywie 50 i 24 mm to Ci szczerze gratuluje. Kiedys jeszcze na pl.rec.foto robili fajne porownania F5 z 50tką i EOSa 1D tez 50tką USM....jakos tak bosko ten USM nie wypadlDo tego dochodzą obiektywy stałoogniskowe która od jakiegoś czasu planuję zakupić - zamieniając moje zoomy - Canona daje wszystkie sałoogniskowe w wersji USM, w niconie te szkiełka pozostają w wersji "srubokrętowej" - 24 mm 50 mm 85 mm 135 mm ....wszystko to sprawia że zaczynam mysleć o przesiadce na C .
Wiesz...zainwestowales sporo pieniedzy w naprawde dobra optyke, nie jeden forumowicz z pewnoscia moze Ci pozazdroscic szkielek jakie kupiles do Nikona. Jesli chcesz teraz zmieniac system to tak...wydaje mi sie po prostu ze jestes chlopcem ktory chce sobie kupic nową zabawkę....jak sam to z reszta okresliles "D70 juz mi sie znudzil". Gdybys nie byl onanistą sprzetowym, nie mialo by to dla Ciebie wiekszego znaczenia. Oczywiscie, zmieniaj sobie system i 3x w roku..nie moje pieniadze i nie moja sprawa, choc dla mnie jest to bez sensu.Bez przegięc panowie, firma N nie ma patentu na "prawdę" i wszystko co dobre dla nas ludzi pstrykających zdjecia. Czasem warto spojrzeć na inne produkty spoza stajni N ... ktora potrafią zorobic dla nas równie fajne zdjęcia.
Skontaktuj się z nami