opowiedz mi o tym...Zamieszczone przez Wini
winieta sie rozmywa przy takich przeslonach...
hmmm.....
![]()
Szukaj
opowiedz mi o tym...Zamieszczone przez Wini
winieta sie rozmywa przy takich przeslonach...
hmmm.....
![]()
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
"Rozmywa" się przy obróbce rawaZamieszczone przez akustyk
a co do miękkości to niech pokarzą zdjęcia z 100-400 na pełnej dziurze (i np. przy 400
)
Pozdrawiam Piotr
ale tu byla mowa o "takich przeslonach", nie o obrobce RAW-a. wiec o tym chcialbym sie dowiedziecZamieszczone przez trigger
bo w moich podrecznikach do fotografii jak byk pisze, ze winieta zmniejsza sie wraz z przymykaniem szkla. nie odwrotnie
inna kwestia, ze w ACR (jesli dobrze rozumiem) winiete owszem, mozna usunac, ale odbywa sie to kosztem spojnosci koloru, co szczegolnie widac na bardzo jasnych tlach. tak ze to nie jest wcale takie proste
no tak ale to by musiała być winieta do połowy zdjęcia, normalnie małą winietkę usuwa się bez problemu, wiem bo czasem usuwam. Wątpie czy ktoś rozpoznałby takie 2 zdjęcia tzn. tam gdzie była winieta usuwana - po utracie spójności koloruZamieszczone przez akustyk
![]()
Pozdrawiam Piotr
W dobrym tonie było w XVI wieku, by król miał błazna, może dobrze mieć nadwornego trolla?![]()
ja tez zartowalem, spokojnieZamieszczone przez Wini
ale chcialem posluchac co maja do powiedzenia ci, co regularnie powtarzaja, ze L-ki to straszny badziew i w ogole. bo to jakies strasznie popularne tutaj, wiec chcialem wiedziec, czy ma jakies podstawy, czy to po prostu taki wspolny wrog do oplucia
![]()
bez urazy![]()
Ja się L-ek nie czepiam, bo uważam że nie ma powodu, ale nie lubię wrzucania wszystkich do jednego worka, zwłaszcza gdy mowa o cyfrze FF. Bo w tym przypadku co innego 85/1.2, czy 135/2, a co innego 17-40, czy 35/1.4.
Pozdrawiam
Lolek
wlasnie to chcialem swoim postem powiedziecZamieszczone przez Lolek
nie wrzucac do jednego worka po obejrzeniu tych kilku zdjec 5D+17-40. ktore, jak na matryce cyfrowa + ultra-szeroki przystalo, maja swoje slabosci. co niektorym przychodzilo z wielkim trudem sobie zwizualizowac
ja powiem tak, bardzo podoba mi sie jakosc tych fotografii...
bo Ty złe ksiązki czytaszZamieszczone przez akustyk
ale ja chyba też czytam takie same jak Twoje
![]()
Skontaktuj się z nami