Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 87

Wątek: 5D- Fotki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini
    Winieta i miękkości to przy tych przysłonach się rozmywają
    opowiedz mi o tym...

winieta sie rozmywa przy takich przeslonach...

hmmm.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Winieta i miękkości to przy tych przysłonach się rozmywają
    opowiedz mi o tym...

winieta sie rozmywa przy takich przeslonach...

hmmm.....

"Rozmywa" się przy obróbce rawa a co do miękkości to niech pokarzą zdjęcia z 100-400 na pełnej dziurze (i np. przy 400 )
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trigger
    "Rozmywa" się przy obróbce rawa
    ale tu byla mowa o "takich przeslonach", nie o obrobce RAW-a. wiec o tym chcialbym sie dowiedziec bo w moich podrecznikach do fotografii jak byk pisze, ze winieta zmniejsza sie wraz z przymykaniem szkla. nie odwrotnie

inna kwestia, ze w ACR (jesli dobrze rozumiem) winiete owszem, mozna usunac, ale odbywa sie to kosztem spojnosci koloru, co szczegolnie widac na bardzo jasnych tlach. tak ze to nie jest wcale takie proste

Domyślnie

ale tu byla mowa o "takich przeslonach", nie o obrobce RAW-a. wiec o tym chcialbym sie dowiedziec bo w moich podrecznikach do fotografii jak byk pisze, ze winieta zmniejsza sie wraz z przymykaniem szkla. nie odwrotnie

inna kwestia, ze w ACR (jesli dobrze rozumiem) winiete owszem, mozna usunac, ale odbywa sie to kosztem spojnosci koloru, co szczegolnie widac na bardzo jasnych tlach. tak ze to nie jest wcale takie proste
    no tak ale to by musiała być winieta do połowy zdjęcia, normalnie małą winietkę usuwa się bez problemu, wiem bo czasem usuwam. Wątpie czy ktoś rozpoznałby takie 2 zdjęcia tzn. tam gdzie była winieta usuwana - po utracie spójności koloru
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

W dobrym tonie było w XVI wieku, by król miał błazna, może dobrze mieć nadwornego trolla?

Domyślnie

oże temat zbyt poważny
    ja tez zartowalem, spokojnie ale chcialem posluchac co maja do powiedzenia ci, co regularnie powtarzaja, ze L-ki to straszny badziew i w ogole. bo to jakies strasznie popularne tutaj, wiec chcialem wiedziec, czy ma jakies podstawy, czy to po prostu taki wspolny wrog do oplucia

bez urazy

Domyślnie

Ja się L-ek nie czepiam, bo uważam że nie ma powodu, ale nie lubię wrzucania wszystkich do jednego worka, zwłaszcza gdy mowa o cyfrze FF. Bo w tym przypadku co innego 85/1.2, czy 135/2, a co innego 17-40, czy 35/1.4.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lolek
    Ja się L-ek nie czepiam, bo uważam że nie ma powodu, ale nie lubię wrzucania wszystkich do jednego worka, zwłaszcza gdy mowa o cyfrze FF. Bo w tym przypadku co innego 85/1.2, czy 135/2, a co innego 17-40, czy 35/1.4.
    wlasnie to chcialem swoim postem powiedziec nie wrzucac do jednego worka po obejrzeniu tych kilku zdjec 5D+17-40. ktore, jak na matryce cyfrowa + ultra-szeroki przystalo, maja swoje slabosci. co niektorym przychodzilo z wielkim trudem sobie zwizualizowac

Domyślnie

ja powiem tak, bardzo podoba mi sie jakosc tych fotografii...

Domyślnie

bo w moich podrecznikach do fotografii jak byk pisze, ze winieta zmniejsza sie wraz z przymykaniem szkla. nie odwrotnie
    bo Ty złe ksiązki czytasz ale ja chyba też czytam takie same jak Twoje

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów