Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Światłomierz

Domyślnie Światłomierz

Witam wszystkich
    Patrząc na ceny światlomierzy zastanawiam sie czy jest cos godnego polecenia za malą kase?
    Czy tak naprawde dla amatora jest to uzasadniony wydatek?
    Drugie pytanko to co mi daje posiadanie swiatlomierza w stosunku do wbudowanego w aparacie?
    Pozdrawiam
    Dany

F80, MB-16,SB-28, Nikkory:AF 20 f/2.8D , AF 35f/2.0D , AF 85 f/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    Swierdlowsk 4
    Ok a orjetacyjna cena ile zato cudo mozna dac?
    Pozdrawiam
    Dany

Domyślnie Re: Światłomierz

Cytat Zamieszczone przez Dany
    Drugie pytanko to co mi daje posiadanie swiatlomierza w stosunku do wbudowanego w aparacie?
    Możesz mierzyć również światło padające (mleczna szybka) na obiekt fotografowany a nie tylko odbite.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    50 - 60 zl max
    Taka cena mi odpowiada :P zaczynam szukac Dzieki za odzew.
    Pozdrawiam
    Dany

Domyślnie

No a co byscie polecili taniego ze spotem. Gubie sie w tych minoltach itp.
    Pracował ktoś na czymś tanim z akceptowalną jakością.
    D70, D200 | ........... | inne pierdołki |

Domyślnie

No a co byscie polecili taniego ze spotem. Gubie sie w tych minoltach itp.
    Określ tą " taniość"
    Zakupiłem Seconika 558 Dual Master i pewnie części tych funkcji nie wykorzystam jeszcze długo. Wspomnianego spota w plenerku używamw sytuacjach gdy nie mam pewności co do zakresu tonalnego sceny. Funkcja uśredniania sceny pozwala mi nie przeliczać EV dla danej sceny w pamięci. Robi to mi światłomierz. Robię do 9 - ciu pomiarów sceny, zapamiętuje i uśreniam. Przy wyborze preselekcji przyłony lub czasu też jest wygoda. Na skali alanogowej lub cyfrowej prezentowany masz cały zakres warunków ekspozycji. Zmieniając zakres ISO możesz mieć podane każde warunki ekspozycji przy jednym pomiarze. Z użyciem światłomierza w body za kazdym razem musisz spotem mierzyć, przeliczać.W światłomierzu zewnętrznym przy korzystaniu z filtrów wprowadzasz korekcję EV w zależności od tego jaki filtr chcesz zastosować itp.... . Funkcji jest multum. Ale też trochę kosztuję. Wydaje mi się, że przy takim zakupie musisz sobie odpowiedzieć na pytanie ( jak zawsze ) do czego go potrzebujesz. Mnogość funkcji niestety kosztuje. Zawsze możesz kupić używany, ale... .

Domyślnie

Za uzywke coś koło 500-600 pln.Tak by było pieknie.
    Potrzebuje spota, bo reszte mam w aparacie. Do okreslenia kontrastu sceny i do zabawu w pomiar IRE (Mroczek)
    Do paru naswietlań jednej sceny np. typowy przykład z jasnym witrazem.
    Aparat stoi na statywie i nie mozna go zabardzo ruszac do kolejnych pomiarów, no mozna je zrobić przed zamocowaniem body, ale potrzebne wtedy zapiski.

Z powyzszego postu wnioskuje, że takie Minolty np.IV, V to strasznie skomplikowane zabawki.Nie wiem czy sobie z tym poradze.
    Wystarczyło by mi coś prostego (i taniego) byle miało spota.
    D70, D200 | ........... | inne pierdołki |

Domyślnie

Aparat stoi na statywie i nie mozna go zabardzo ruszac do kolejnych pomiarów, no mozna je zrobić przed zamocowaniem body, ale potrzebne wtedy zapiski.
    No i właśnie za to między innymi się płaci. Body na statywie a Ty spotem pstrykasz, innym guzikem przeliczasz i gotowy wynik do body. Co do nauki to instrukcję są zrozumiałe. Kilka testów i nie powinieneś mieć problemów. Za swój placiłem w zeszłym miesiącu 1700 PLN za nowy oczywiście. Ale warto było. Trochę pstrykam z fleszami. A tam jest dopiero "gąszcz" możliwości. Tyle z mojego punktu widzenia. Ale wiem kasa to mocny argument. Jak będę mógł Ci jeszcze w czymś pomóc to wal śmiało.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów