Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sivy Zobacz posta
    Dzieki. Pytanie jak przy ogniskowej 135 i f5,6 zrobić mniejszą GO jeżeli obiekt jest w dość dużej odległości?
    Przymknąć szkło - choćby do f/11 albo więcej. A jak wyjdzie czas za krótki, to wyższe ISO i podeprzeć aparat o coś nieruchomego. Wczoraj na defiladzie robiłem zdjęcia w pełnym słońcu - ogniskowa 180mm i obiektyw cały czas przymknięty powyżej f/7 (choć nominalnie ma on 2.. Aby uzyskać sensowne czasy (tj. większe niż odwrotność ogniskowej obiektywu przemnożonej przez 1,5) musiałem jechac zwykle na ISO 640, choć dzień był wielce słoneczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Przymknąć szkło - choćby do f/11 albo więcej. A jak wyjdzie czas za krótki, to wyższe ISO i podeprzeć aparat o coś nieruchomego. Wczoraj na defiladzie robiłem zdjęcia w pełnym słońcu - ogniskowa 180mm i obiektyw cały czas przymknięty powyżej f/7 (choć nominalnie ma on 2.. Aby uzyskać sensowne czasy (tj. większe niż odwrotność ogniskowej obiektywu przemnożonej przez 1,5) musiałem jechac zwykle na ISO 640, choć dzień był wielce słoneczny
    No chyba odwrotnie, zwiększając wartość przysłony GO również wzrasta.
    Najlepiej przybliżyć się do obiektu lub zaopatrzyć w jaśniejszy obiektyw, który przy 135mm dysponuje lepszym światłem niż f5,6
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Cholera, chyba jakoś się zasugerowałem tym, że autorowi chodziło o to, aby więcej w kadrze było ostro. Oczywiście, że duża dziura = mała GO

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów