Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Lampy Funsport

Domyślnie Lampy Funsport

Witam wszystkich zainteresowanych lampami tej marki. Właśnie wróciłem ze sklepu gdzie zakupiłem lapme cy400 k. Z softboxem i statywem. za całość zapłaciłem 1320 zł. softbox 120x80.

Przyznam sie ze nie korzystałem wcześniej z zadnych innych lamp wiec mja ocena moze nie być obiektywna.

Lapma.

Kupiłem o mocy 400 ws z kilku powodów w tej cenie nie kupie nic innego o tej mocy. a wiecej niz 1000 zł nei miałem. 2. Chciałem kupić na początku cy200k ale jak sie okazało nie mają i do końca roku mieć takich nie będą. Tak samo sprawa z 300 Wiec pomimo małej ilosci kasy zdecydowałem sie na 400ws.

Po rozpakowaniu pudełka ujrzałem naprawde ładnie wykonaną Lapme. W metalowej obudowie. Bez wystających ostrych kawałków dokładnie poskręcaną śrubkami. Nic nie odstaje przyciski są na swoich miejscach. Są pożadne nie ma żadnych luzów. Może leciuteniekie na pokrętłach ale w sumie stan naprawde mile mnie zaskoczył. Do lapmy dostałem przewód zasilający, syncho, żarówkę pilotującą (150 wat) oraz czase z zewnątrz czarną w środku srebrna (o ile są inne).

Miłym zaskoczeniem jest ze kabel zasilający jest dosć długi. Tak jak Synchro. Oba są wykonane bardzo pożadnie i dobrze zarobione. Sychnchro jest taki miły w dotyku.

Po podłaczeniu wszystkiego do kupy i postawieniu na statywie. Właczyłęm lapme. I z odległości około metra sprawdziłem siłe błysku używając czaszy. Na mojej minolcie 4f przy iso 100 wysło około f 45. przy czym zaznaczam ze to była odległosć około metra.

Sprawa kolejna softbox. Rozłożyłem go. Metalowy pierscień dodatkowa podpinka w środku i dyfuzor. Wszysto tak jak trzeba zadnych rozdarć ani niedoróbek wszystko oki. Rzypy działają jak trzeba i wszystko jest oki. Jest troche pognieciony ale to zrozumiałe bowiem jest prosto z pudełka. Po założeniu softboxa z podpinką na maksymalnej sile błysku z odległości około 3 metrów zmierzyłem błysk. Wyszło f 16,5. Wiec chyba nie tak znoworz mało co.???

W zasadzie zatrzerzenia mam do statywu który jest wykonany poprawnie i dobrze ale jest zdecydowanie za mały za cienki i wszystko sie na nich chybocze. wiec będę musiał go zamienić no ale to już w sumie formalnośc.

Podsumowując nie wiem jeszcze jak będzie działa w praktyce ale sądze ze chyba będzie wszystko oki. Wiec jestem bardzo zadowolony z zakupu. Wszyscy którzy mają jakieś wątpliwości a nie sa zawodowcami i nie potrzebują pracować na Henslu albo elinchromach mogą spokojnie zakupić funsportsa patrzac na to zeby kupić dobre statywy. A softbox 120x80 wydawał sie wystarczający ale chyba kupiłbym większego no ale nie ma takowego Teraz czas na studio.

Chciałem jeszcze dodać z odległości 3,5 metra równo z założoną czaszą, przy iso 100 przy maksymalnej sile błysku mam f 16. To dużo czy mało ktoś może sie w tym temacie wypowiedzieć? Lampa 400 Ws

Domyślnie

bez przesady dzisiaj kupiłem lampe. jeszcze ustawić neagtyw modelka wywołać odbitka skan. co ty taki szybki?

Domyślnie

Ćwieku- wielkie dzięki za podjęcie tematu.
    Jak będę kupował lampy to pewnie też zdecyduje się na funsport ze względu na cenę jak również pozytywne opinie o tym sprzęcie. Np. Alahari bardzo pozytywnie pisała o takich lampach. Gdybyś był tak miły i napisał o swoich kolejnych doświadczeniach z lampami byłoby super. Prosimy również o zdjęcia.

Chciałem zapytać jaką metodą mierzyłeś siłę błysku lampy. Czy światłomierzem, czy inaczej?

może temat przenieść do działu: testy sprzętu i akcesoriów?

pozdrawiam
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

pebees
    Gość

Domyślnie

cwieku OT - poproszę, byś korzystał ze słownika ortograficznego

Domyślnie

cwieku myslalem ze robisz cyfra to test to 5 minut ale ok poczekam na jakies fotki :>

Domyślnie

sądze ze fotki to nie szybko bo mam teraz koła z fizjolgi. a mierzyłem światłomierzem światło padające.

sailor
    Gość

Domyślnie

jzu adawno mowilm ze nowe wersje funsportow nie odbiegaja jakoscia od elfo czy markoflasha. pokusilbym sieo stwerdzenie ze softy sa lepiej nawet wykonane
    a co do fotek to prosze bardzo :
    1x cy400k + 1x cy 100 i

efekt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor
    jzu adawno mowilm ze nowe wersje funsportow nie odbiegaja jakoscia od elfo czy markoflasha. pokusilbym sieo stwerdzenie ze softy sa lepiej nawet wykonane
    a co do fotek to prosze bardzo :
    1x cy400k + 1x cy 100 i

efekt
    No prosze. Czego ja się tu dowiaduję. Sailorek se zanabył błyskograta i się nie pochwalił.
    :P
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Czyli jednak da się zrobić high keya jedną lampą Choć wydaje mi sie ze tu troszke psa było

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów