Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Smile jedna osoba kilka razy na zdjęciu

Witam serdecznie.
    Mam bardzo rozbiegane dzieci, ostatnio obserwuję je poprzez szkło aparatu. Wpadł mi do głowy pomysł by zrobić zdjęcie takiej treści:

aby na jednym zdjęciu uchwycić moje dziecko kilka razy, np. biegnie sobie w moim kierunku i są 3 ujęcia najpierw jak jest dalej, potem bliżej, aż najbliższe zdjęcie jest zrobione bardzo blisko, potem połączyć to np. w photoshopie zeby wyszło jedno zdjęcie, ale nie wiem czy tak się da i na co zwrócić uwagę przy robieniu samych zdjęć.

czy ktoś robił już takie zdjęcia i może mi pomóc, a może ktoś ma pomysł jak to wykonać.

dziekuję Piotr

Domyślnie

No cóż. Statyw, wężyk i zdjęcia seryjne.
    Jacek

Domyślnie

A później jeśli zrobiłeś np. trzy zdjęcia do dwóch pierwszych dodajesz maski na PS i zamalowujesz dzieci.

Domyślnie jeszcze w sprawach technicznych

a czy wazne jest by utrzymac takie samo swiatlo zdjec, czy potem retusz w photoshopku

bombel
    Gość

Domyślnie

W teorii sprawny operator poradzi sobie z różnym światłem (temperatura, jasność), ale po co dokładać roboty, w dodatku z niepewnym i wymęczonym efektem? Przy sporych różnicach czasowych mogą nawet wyjść różne cienie, co będzie brzydko i nienaturalnie wyglądać... Najlepiej zrobić serię zdjęć zanim światło się zmieni - jeśli dzieci bawią się we wnętrzu, to kilka minut powinno wystarczyć.

A jeśli są na zewnątrz, to albo przywiążesz je do drzewa za nóżki, albo i tak w kilka chwil wylezą poza kadr, więc bolesny problem zdjęć seryjnych sam znika, czy raczej się oddala na czworakach.

Domyślnie

D200 i D80 mają opcje "wielokrotna ekspozycja": w D200 jest to 10x, a w D80 3x. Jak w innym sprzęcie nie wiem...

Domyślnie dziekuje

jak zrobie zdjecia to wrzuce i poprosze o uwagi, pozdrawiam

Domyślnie

Też kiedyś robiłem takie zdjęcie swojemu synkowi w domu. Efekt bardzo ciekawy.
    Jeśli nie masz nic przeciwko to poniżej efekt mojej pracy.
    Zrobiłem 5 fotek potem wszystkie w Photoshopie połączone.

Większa wersja

Domyślnie

Fajny pomysł. Czy obróbka polega na manualnym połączeniu kilku fotek w PSie, czy może są jakieś automagiczne sposoby ?

Widziałem podobne zdjęcia przy kolarstwie i efekt jest świetny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Fajny pomysł. Czy obróbka polega na manualnym połączeniu kilku fotek w PSie, czy może są jakieś automagiczne sposoby ?

Widziałem podobne zdjęcia przy kolarstwie i efekt jest świetny.
    Ja zrobiłem w PS pięć warstw czyli w każdej inna fotka z serii.
    Jedną wybrałem jako "matkę" czyli była na spodzie i z wyższych warstw usuwałem zbędne porcje obrazu to znaczy wszystko oprócz postaci i cienia.
    Zdjęcia wszystkie zrobiłem w przeciągu kilku minut ze statywu

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów