Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Czasami tak sie robi. Sprobuj zmienic jego nazwę, mi kiedys ta metoda pomoga..a miałem podobnie.
    Watpie by to cos dalo... ale dzieki...

david555 - "Nie bardzo zrozumiałem Twoją wypowiedź w kontekście uruchamiania w celach naprawczych systemu linuxowego z płyty bootowalnej i wyjaśnij mi co się właściwie 'zawiesza', Linux, czy HDD zawiesza komputer przy próbie ingerencji."

Chcialem sprawdzic czy z linuxa uda mi sie uruchomic dysk i sprawdzic go linuxowymi narzedziami.
    Na glebsze analizy nie mialem juz sily...

Zabiore po prostu hdd do serwisu... bo jesli nie moge uruchomic chfdisk czy jak to sie zwie... a podczas instalacji windy komp sie restartuje przed uruchmieniem narzedzi do dzielenia partycji i formatowania to ja nie mam sily... i mam ochote potraktowac hdd 5 kg mlotem...

Domyślnie

Tak jak wspominałem problem prawdopodobnie jest banalny, a jego rozwiązanie proste i wystarczy przeskanować dysk startując komputer ze specjalnie do tego przygotowanej dyskietki. Natomiast co do powodów tej awarii, to ja stawiam na wirus, albo fizyczne uszkodzenie sektora HDD (pechowo akurat w niewłaściwym miejscu).
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 14-08-2007 o 23:53
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Dzieki za szybka reakcje.
    Wracam do pracy i pozdrawiam.

Domyślnie

Niedawno miałem podobnie z kompem znajomego. Podczas startu winda zatrzymywała się na komunikacie że nie znaleziono 'ntfs.sys'. Przyczyną tego okazała się.... jedna z kostek pamięci RAM. Po wyjęciu uszkodzonej, nagle winda się zabootowała normalnie. Dodatkowo sprawdź taśmę podpiętą do tego dysku - może połączenie między taśmą a wtyczką się obluzowało i sypią się jakieś błędy podczas przesyłu danych. I jeszcze coś - zalewa mnie "druga fala" płyt z napuchniętymi kondensatorami - objaw: w kółko restartująca się winda lub inny system. "Pierwszą falę" miałem jakoś tak półtora roku temu. Sprawdź czy płyta nie ma "opuchniętych" kondensatorów.

Domyślnie

roofman i tu możesz mieć rację, bo sprzętowy problem też jest możliwy. Przy takich wysokich temperaturach jak obecnie, 'kondziołki' lubią płatać różne figielki. U mnie np. przy stacjonarnym stoi wentylator biurkowy o średnicy wirnika 30 cm i kiedy temperatura w pomieszczeniu przekracza 22 stopnie włącza się 'automatycznie'. Elektronika nie lubi wysokich temperatur, niewykluczone w związku z tym, że i HDD dostał w d*pę. Temperatura HDD w pobliżu i ponad 50 stopni potrafi skutecznie go 'załatwić'.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 09-08-2007 o 11:54
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Ja też kiedyś miałem taki problem. Przekopiowanie felernego pliku nie pomogło, bo pojawił się komunikat o błędzie innego. Szukałem po różnych stronach supportowych, ale zbyt wiele sugestii.
    Problem rozwiązałem instalując XP na nowo na innym dysku i ustawiając go jako master, a felerny jako slave - dostęp do danych jest bez problemu, nie daje się tylko odpalić z niego systemu. Co najdziwniejsze, również po sformatowaniu albo nawet "sfdiskowaniu" były z tym problemy, ale to już mi nie przeszkadzało.
    Oczywiście instalacja XP na nowym dysku ustawionym jako jedyny
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Sprawa została rozwiązana.
    W serwisie Pan mi powiedział ze każda partycja ma 8 MB wolnej przestrzeni czy cos - zapewne jakis wirus zapełnił 7 z 8 MB przez co komp swirowal.
    Watek do zamkniecia.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów