Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: AF-ON w D200

Domyślnie AF-ON w D200

W D200 jest taki śmieszny przycisk jak AF-ON. Czy ma on jakieś sensowne zastosowanie? Chodzi mi o to jak w praktyce go stosować i czym to się różni od wciskania spustu do połowy. Czy to tylko kwestia "co kto lubi"?

Domyślnie

no jak np masz mecz koszykówki i raz ustawiasz ostrość np na kosz.
    Później np walisz serię i podczas niej AF w ogóle nie działa, co oznacza, że ostrość nie pójdzie gdzieś w trybuny i można śmiało kadrować.

To takie specyficzne zastosowanie, ale pierwsze które mi przychodzi osobiście do głowy.
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Czyli tzw. pułapka ostrości, tak to się nazywa chyba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Czyli tzw. pułapka ostrości, tak to się nazywa chyba.
    Mnie zawsze pułapka ostrości kojarzyła się z czymś innym - ustawiam ostrość na odległość X, i kiedy w tej odległości (w punkcie AF) pojawi się jakiś obiekt, wtedy wyzwalam migawkę. To, co opisuje Trevor, brzmi bardziej jak blokada ostrości. Ale może się mylę - nie mam w d80 takiej funkcji...

Domyślnie

A pułapka to nie jest coś takiego, że jakośtam ustawia się aparat (już nie pamiętam, ale był wątek taki) i jak coś wejdzie w pole ostrości (i będzie ostre) to się wyzwala migawka?
    to dopiero jest niszowe zastosowanie , chyba tylko jakiś wywiad. Jeszcze jakby C4 napchać do aparatu, fiufiu. Była tak bombka z laserkiem w Duke 3D, pamiętacie.

No, my deośemdziesiątkowcy nie mamy AF on pod oddzielnym guziczkiem, tylko do blokady ekspozycji można dokoptować

Ogólnie mi się wydaje, że AF-ON przydaje się jak chcesz żeby AF nie działał za każdym zdjęciem. I tak mi się nasunął przykład koszykówki. To samo można osiągnąć machając szybko wajchą AF/M .

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez MsbS Zobacz posta
    Mnie zawsze pułapka ostrości kojarzyła się z czymś innym - ustawiam ostrość na odległość X, i kiedy w tej odległości (w punkcie AF) pojawi się jakiś obiekt, wtedy wyzwalam migawkę.
    <- no właśnie

Cytat Zamieszczone przez MsbS Zobacz posta
    To, co opisuje Trevor, brzmi bardziej jak blokada ostrości. Ale może się mylę - nie mam w d80 takiej funkcji...
    no coś takiego ale AF-ON jest wygodniejszy, masz tą funkcję
    Ostatnio edytowane przez Trevor ; 08-08-2007 o 16:21
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trevor Zobacz posta
    .... to dopiero jest niszowe zastosowanie , .......
    Wcale nie takie znów niszowe. To się świetnie nadaje do zdjęć poruszających się obiektów, którym chcesz robić zdjęcia w określonym miejscu (na przykład, zwracjąc uwagę na tło bez kosza na śmieci, czy innego ozdobnika).

Robi się to tak:
    - ustawiasz priorytet ostrości (aparat nie zrobi zdjęcia, jeśli nie stwierdzi, że w wybranym punkcie AF jest ostro),
    - za pomocą AF-ON ustawiasz ostrość w miejscu w którym chcesz zrobić zdjęcie (na przykład na kępce trawy obok),
    - puszczasz AF-ON i przekadrowujesz, aby obiekt, na którym ustawiałeś ostrość (ta trawa), wyszedł z obszaru wybranego punktu AF,
    - wciskasz spust do oporu i czekasz, bo aparat nie robi zdjęcia,
    - jeśli obiekt pojawi się w zadanym miejscu i będzie ostry, to automat zrobi zdjęcie samodzielnie.

Przykład: bieg przez płotki, a ty chcesz zrobić zdjęcie biegacza dokładnie nad płotkiem. Biegacz porusza się z prędkością około 9-10 metrów na sekundę, czyli robi się totalna loteria z trafieniem AF w określonym momencie. Seria też nie pomoże, bo dla 5fps pomiędzy zdjęciami jest 0.2 sek., czyli biegacz przebiegnie około 2 metrów i praktycznie nie masz szansy trafić tego co chciałeś. Pułapka ostrości jest wtedy najsensowniejszym rozwiązaniem, bo o wykonaniu zdjęcia zdecyduje automat, który zawsze będzie szybszy od fotografa.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 08-08-2007 o 16:35
    Jacek

Domyślnie

Dzięki za rady. Jest tylko 1 problem: albo to nie działa, albo ja coś źle robię. Ustawiam jakiśtam kadr (załóżmy, że bliski). Wciskam i puszczam AF-ON. Ustawia się ostrość. Przekadrowuje totalnie (tzn. kompletnie nie ma ostrości) na odległy plan. Wciskam spust i ... aparat ustawia ostrość i robi zdjęcie. 2 lakoniczne akapity w instrukcji nie za bardzo mi pomogły. Dzieje się tak niezależnie od ustawienia trybu AF (AF-C czy AF-S). Mam dla obu ustawiony priorytet ostrości. Jakieś pomysły?

Domyślnie

pewnie w menu jakoś musisz ustawić żeby AF pod spustem nie działał

JK, świetny przykład

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Dzięki za rady. Jest tylko 1 problem: albo to nie działa, albo ja coś źle robię. Ustawiam jakiśtam kadr (załóżmy, że bliski). Wciskam i puszczam AF-ON. Ustawia się ostrość. Przekadrowuje totalnie (tzn. kompletnie nie ma ostrości) na odległy plan. Wciskam spust i ... aparat ustawia ostrość i robi zdjęcie. 2 lakoniczne akapity w instrukcji nie za bardzo mi pomogły. Dzieje się tak niezależnie od ustawienia trybu AF (AF-C czy AF-S). Mam dla obu ustawiony priorytet ostrości. Jakieś pomysły?
    Skonfiguruj AF, zeby tylko pod AF-ON ustawial ostrosc a nie jednoczesnie pod tym i pod spustem migawki.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

milo sie czegos nowego nauczyc chyba jeszce raz instrukcje poczytam
    emeryt

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów