Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: obiektyw do d80

Domyślnie obiektyw do d80

Witam.
    Dopiero zaczynam zabawe z fotografowaniem i zupelnie nie znam sie na obiektywach, dlatego tez zwracam sie o pomoc, gdyz nie chcialabym wyrzucic pieniedzy w bloto
    Wiec pierwsze moje pytanie brzmi: jaki najlepszy obiektyw do nikona d80 staloogniskowy (mysle tutaj o robieniu zdjec ogolnych min. portretow...) w jakiejs przyzwoitej cenie. Natomiast chcialabym rowniez zakupic obietyw z jakims dobrym zoomem, ale jest ich tyle ze naprawde nie mam pojecia na co sie zdecydowac. Licze na pomoc.
    Z gory serdecznie dziekuje

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mississauga, Ontario

Domyślnie

Witaj,
    Jeśli chodzi o obiektyw stałoogniskowy to nie znajdziesz nic lepszego w baaardzo przyzwoitej cenie niż: AF NIKKOR D 50MM F1.8. Natomiast z zoomów polecam: AF-S NIKKOR DX 18-70MM F3.5-4.5G IF ED

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregi69 Zobacz posta
    Witaj,
    Jeśli chodzi o obiektyw stałoogniskowy to nie znajdziesz nic lepszego w baaardzo przyzwoitej cenie niż: AF NIKKOR D 50MM F1.8. Natomiast z zoomów polecam: AF-S NIKKOR DX 18-70MM F3.5-4.5G IF ED
    O ile wybór 1.8/50 w pelni popieram, to nie polecam 18-17 z kilku powodów:
    - jest ciemniejszy niz producent podaje (jakies 4.0-5.0)
    - ma duże zniekształcenia na końcach,
    - paskudnie winietuje,
    Oczywiście nie ma tylko wad, jest w miarę ostry i ma szybki i cichy AF.
    Pozdrawiam, Bogusz.
    aparaty, obiektywy, lampy, statywy....

Domyślnie

Wiesz jeżeli wyłożysz jeszcze kroszke kasy to możesz kupić 50mm/1.4 to jest potega. A co do 18-70 to ja go polemam używam go od miesiąca i jakoś nie zauważyłem Dużego Winietowania ja z tym nie mam problemów.z tego co czytałem na Fotopolis.pl to wysoko ocenili 18-70 DX jest to jeden z lepszych jak nie najlepszy obiektyw kitowy.Gorąco polecam!

Wink

a czy użytkownik D80 nie powinien już być chociaż odrobinkę zorientowany w rynku szkieł i ich właściwościach?? tak tylko pytam... fakt.. kup sobie 50mm f/1.8 a jeżeli masz zapas gotówki to 50mm f/1.4 (kiedyś myślałem że jest między nimi mała różnica a tak naprawdę jest to przepaść)... polecam też Sigme 35mm ...
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasper31 Zobacz posta
    a czy użytkownik D80 nie powinien już być chociaż odrobinkę zorientowany w rynku szkieł i ich właściwościach?? tak tylko pytam... fakt.. kup sobie 50mm f/1.8 a jeżeli masz zapas gotówki to 50mm f/1.4 (kiedyś myślałem że jest między nimi mała różnica a tak naprawdę jest to przepaść)... polecam też Sigme 35mm ...
    powinien powinien i troche jest... ale nie na tyle zeby sam sie podjac zakupy jakby nie bylo drogich sprzetow

dziekuje strasznie za pomoc... zaraz sie zorientuje jak mi to wyjdzie cenowo

Domyślnie

a co myslicie o tym zoomie? Zoom-Nikkor 80-200 f/2.8 ... mam okazje kupic go taniej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Neverborn Zobacz posta
    a co myslicie o tym zoomie? Zoom-Nikkor 80-200 f/2.8 ... mam okazje kupic go taniej
    to kupuj tu sie nie ma nad czym zastanawiać
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

i jeszcze jedno pytanie apropo staloogniskowego...
    Nikon 28-105mm f/3.5-4.5D czy ten AF NIKKOR D 50MM F1.8. roznia sie troche cenowo... warto dolozyc?

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Bierz 50 mm F 1,8 ... stałka to jest stałka...
    A jak chcesz coś szerokokątnego to posłuchaj się mych przedmówców i spraw sobie 18-70mm - to jest rewelacyjne szkło...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów