Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D2x + sigma 30/1.4 problem

mam problem z sigma dotyczacy ostrzenia
    zdjecia wychodza ostre jednak przy samym wyostrzaniu jak juz punkt AF zlapie ostrosc obraz w wizjerze jest lekko rozmazany,zdjecie zrobione wychodzi dobrze,gdy przelacze na manualne ostrzenie jest odwrotnie,ostry obraz w wizjerze oznacza nieostre zdjecie
    Road to Manila

Domyślnie

Teoretycznie mogłoby to oznaczać źle wyjustowane lustro główne przy dobrze ustawionym sublustrze - ale wtedy podobny efekt powinien występować np. z 85/1.4

Osobiście odnosiłem podobne wrażenie - ostrość na matówce jakby nie zgadzała się z tą po wyostrzeniu przez AF, choć zdjęcia wychodziły dobrze. Jednak po zakupieniu DK-17M (niestety - biały kruk) zjawisko chyba przestało występować, a w każdym razie tak mi się wydaje...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-08-2007 o 20:29

Domyślnie

U mnie ostatnio po upadku D2h na asfalt wystepuje podobne zjawisko.
    Obraz w wizjerze lekko nie ostry, rozmazany, a zdjecie jest ostre.
    Ale gdy robie serią, to po po pierwszym klapnieciu lustra juz jest ok.
    Czyli albo lustro jakos nie wraca na swoje miejsce, albo moze cos z matówką, nie wiem.
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1
    www.mjagielski.pl www.photoaction.pl

Domyślnie

spróbujcie docisnąć mocowanie matówki - tą ramkę na zatrzask, a najlepiej wyjąć matówkę i założyć ją ponownie
    przy gwałtownym wstrząsie potrafi się minimalnie obluzować i ostrość w wizjerze ucieka
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

To możliwe, że po tym jak jeb...łem swoim mi się naprawiło Przy matówce faktycznie też gmerałem (wypiąłem ją i wpiąłem).

Domyślnie

a jak cudnie widać bez matówki....
    tylko ograniczenie tunelu lata
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

ale problem wystepuje tylko z sigma, z nikorami jest ok
    Road to Manila

Domyślnie

Mario, zajrzyj do mnie to sprawdzimy z moim d2xsem. Mam też DK-17M jakby co.
    Falkken

Domyślnie

wczoraj w pracy,aparat na statywie,chwila przerwy w zdjeciach
    podchodze zeby robic nastepne a w wizjerze mgla
    co sie okazalo,zatrzask od zapinania matowki sam sie odpial ,zapiolem i robie dalej fotki
    godzine pozniej to samo
    mam chwile wolnego wiec dzis oddalem body do serwisu,oczywiscie pan mowi ze matowka ma rysy i to nie bedzie wliczone do gwarancji, na co ja ze sam jej nie porysowalem tylko jest to wyniki wypiecia sie samoistnego
    w piatek ma byc gotowy,moze wiec problemy o ktorych pisalem wczesniej - nieostry obraz w wizjerze - byl wynikiem problemow z mocowaniem samej matowki,zobaczymy
    narazie mam serwisowy D200 w plecaku

ps.bialy kruk jakim jest podobno DK17M,kupilem bez problemu w pstryku.maja jeszcze na stanie jakby byl ktos chetny
    Road to Manila

Domyślnie

body odebrane, smiga az milo

Regulacja ukladu lustra,regulacja autofokusa,wymiana matowki,test komputerowy
    wymagane czesci:
    -Focus Screen
    -Rewind Side Rubber Unit
    -Grip Rubber Unit
    -Apron Bottom Rubber Unit

szybko, fachowo,bravo
    Road to Manila

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów