Czwarta rada ... kup sobie Cokina, przezroczyste płytki, i zamalowuj je odpowiednio tam, gdzie chcesz przyciemnić. Też się da, ale robota przesmarkana..![]()
Szukaj
Czwarta rada ... kup sobie Cokina, przezroczyste płytki, i zamalowuj je odpowiednio tam, gdzie chcesz przyciemnić. Też się da, ale robota przesmarkana..![]()
kupic fuji s3 pro![]()
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Jeśli chodzi o mnie to ja zupełnie serio namawiam do analoga bo sam przerabiałem temat, jak idę w góry to zabieram F801s i kilka rolek reali i nie mam takich problemów. Niestety tonalność matryc jeszcze sporo odstaje od filmu (a zwłaszcza matryce w nikonach) i tu nie naświetlisz tak żeby było dobrze w takich warunkach. Zaostaje albo film albo hdr, albo jak prawi Niedźwieź S3(5)pro który zdecydowanie więcej widzi w światłach
Zdaje sobie sprawe i sam wiem że nie ma cic lepszego niż velvia 50 ale sam zakup wywołanie, i skanowanie to niestety wydatek oczywiście dostajemy wspaniały materiał. Ten link otworzyłem z czystej ciekawości i chęci poznania "tajników" na taki stan rzeczy. Nie mniej jeszcze raz dziękuję.
No. Normalny człowiek - poczytał, podziękował i sprawa z głowy. Na dodatek wyjaśnił, że zaczął wątek ciekawostkowo...
A tu naraz głosy oburzenia, że się szaleju nażarli, że nie tak... No i co?
manfred zadaje pytanie, według mnie bardzo interesujące .A tu same złośliwe odpowiedzi i zero jakiejś podpowiedzi, odpowiedzi o radach już nie wspomnę
Może za dużo złego przykładu w mediach ?!. Równie dobrze mógł takie odpowiedzi otrzymać na forum np:wędkarskim.
(Taki sam poziom wiedzy na dany temat. I co to nam dało ?. Przecież takie forum ma chyba z swojej formule wzajemną pomoc i chociaż odrobinę życzliwości i wyrozumiałości
P.S![]()
Takie mam negatywne odczucia po przeczytaniu tego wątku.
A może ja przesadzam ?.[/quote]
Wiesz ja dopiero raczkuje w fotografii dlatego na niektóre posty wole nie odpisywać. Pzdr
Velvia 50 przeniesie więcej. Może nawet o 3 EV. Niestety tylko tyle, zawsze to lepiej niż nic..
To ja w temacie odpowiedzi na pytanie tytułowe. Jeżeli nie HDR, to polecić można kilka innych sposobów:
- RAW i odpowiednie zabawy krzywymi (to chyba już padło),
- filtry, w tym połówkowy lub polaryzacyjny (nie są zamienne, ale w częsci zastosowań mogą być podobnie przydatne),
- może po prostu sposobem naturalnym lub, jak kto woli, metodą kalendarzykowąPo prostu przyjść na dane miejsce o nieco innej porze dnia - np. późniejszym popołudniem. Wiem, że to często niewykonalne, ale po prostu pewnych rzeczy się nie przeskoczy - czasami nie da się zrobić danym sprzętem zdjęcia jeżeli nie chce się potem kombinować z HDRami i innymi rzeczami. Czasami lepiej przyjść później albo znaleźć inny kadr, inne ujęcie, które może będzie lepsze pod względem kontrastów.
A w ogóle Manfred - najprościej (naprawdę najprościej) jest zrobić to technikami HDR, tylko że dobrze, tzn. żeby nie wyglądało jak HDR.
Jak wiem, że nastąpił zalew tandetnie zrobionych HDRów, które faktycznie tylko mogą zniechęcić do tej techniki, ale to nie wina samej techniki i sposobów, tylko operatorów i użytego bezmyślnie Photomatixa. Ale jeśli się weźmie dwa obrazki, które pokazałeś - to już masz materiał wyjściowy - wystarczy wziąć, złożyć, pomaskować w jednym cienie w drugim światła, kosmetyka, i sprawa załatwiona. Poważnie.
I nie będzie wyglądało jak podły HDR z Photomatixa, tylko jak normalne, dobre zdjęcie.
Skontaktuj się z nami