Close

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 161

Wątek: Capture NX 1.2

Domyślnie

mam te same odczucia co Gawronnek. choc mam to szczescie(?) ze d50 jest obslugiwane przez nc 4.x - wiec nie ruszam zadka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tumiwisizm Zobacz posta
    czasem wchodze na allegro naiwnie szukajac capture 4. jakos interefjs mi bardziej lezy ...
    Jak potrzebujesz to daj znac, moze uda się coś z tym zrobic.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    a co ma sprzęt do tego, ta wersja miała chodzić szybciej niż poprzednie a u mnie nie widać różnicy, PS śmiga nie mówiąc o C1, więc tego samego oczekiwałem od NX'a
    ... a ja pomiedzy 1.1 , a 1.2 dorzuciłem drugie 512M i choć nie mogę powiedzieć, że śmiga, to da sie pracować
    i to na tyle dobrze, że postanowiłem sie z nim poznać bliżej!. Nawet jakieś tuki se zassałem
    NIKON forever

Domyślnie

ja tez ma 1GB RAMu, i nie twierdzę że na NX nie da się pracować, jednak za wolno to trwa w porównaniu z C1 i PS, przy dużych ilościach zdjęć szybkość pracy na C1 dyskwalifikuje praktycznie inne programy do NEFów (3-5 sekund na jedno zdjęcie i dalej, mimo że sama konwersja pewnie trwa podobnie długo jak w NX to jednak ja już wtedy smacznie śpię), wywołałem wczoraj sobie kilka zdjęć z ostatniej imprezy NXem i porównałem z już obrobionymi zdjęciami, różnica jest na tyle nie wielka że na razie zrezygnowałem z jego zakupu, gdyby programiści Nikona przyjęli w NX sposób pracy z C1 byłby to świetny program, nie każdy ma najnowszy procesor z super szybkim dyskiem i 2 GB RAM
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    ja tez ma 1GB RAMu, i nie twierdzę że na NX nie da się pracować, jednak za wolno
    tak, juz ponad rok temu pisałem ze drugie giga zdecydowanie pomaga, nawet w specyfikacji wymaganej optymalnej konfiguracji peceta jest podana dosc spora ilosc ramu - a przy obecnych cenach pamięci gdzie nawet sredniej klasy laptopy maja 1GB a co bardziej skierowane nagrafike 2GB RAMu stacjonarny pecet z 1GB to juz naprawde dość słabo i wiele aplikacji pisanych dzisiaj ma wieksze wymagania - Do grafiki nie musi byc najnowszy procesor ale zapas RAMu jak najbardziej - ja dokupiłem 2GB jeszcze w czasach innych cen ale warto było, teraz to nawet w laptopie mam 2GB wiec nie płaczcie że wam słabo chodzi soft - takie czasy, niewielu programistów mysli o starym sprzecie pisząc oprogramowanie, a nikonowy soft jest szczegolnie wymagający.. ale i daje najlepsze efekty koncowe.

Domyślnie

krzysztof jot a może pokusiłbyś się o podanie jakichś konkretów (danych liczbowych), bo swego czasu kol.stig robił takie porównania, ile w danej konfiguracji sprzętowej i na konkretnym oprogramowaniu, trwa obróbka określonej liczby NEF-ów. Byłoby to na pewno niezwykle interesujące dla wszystkich użytkowników tego standardu zapisu zdjęć.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Sprawdzilem nowego NX'a na dwoch komputerach. Jeden stacjonarny z 1 GB pamieci - tragedia, drugi: laptop z 2 GB - smiga az milo. Nie pytajcie mnie o dokladne roznice czasowe, bo nie sprawdzalem z zegarkiem, ale roznica jest ogromna.

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Wielu z nas używa drogich obiektywów, wymienia korpusy na lepsze, a korzysta z tanich ( darmowych również) programów do wywoływania NEFów, coś tu nie gra. Zapewne ważne jest każde ogniwo w procesie fotografowania, wyposażenie ciemni jasnej również. Za Krzysztofem Jotem, za Kaleidem z innego wątku, należy dokupić odpowiednią ilość ramu, lub jeśli to nie pomaga zmodernizować komputer który jest również w fotografii cyfrowej równoprawnym składnikiem procesu technologicznego. Koniec kropka ja stary technolog to wiem.
    Z NX jestem zadowolony, bo mam odpowiednią ilość ramu a uzyskiwane wyniki są dla mnie satysfakcjonujące.
    Ostatnio edytowane przez wlopis ; 11-08-2007 o 12:14
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

ja uzywalem na 2 kompach: athlonie xp 3000+ z 512MB ramu i na p4 ~2 GHz HT z 1 GB ramu. athlon nadrabial brak ramu w stosunku do p4, ale jesli chcialem miec otwarte 2-3 nefy to 512 MB to byla tragedia. na 1 GB dalo sie pracowac z kilkoma otwartymi nefami. wersja 1.2 sporo tu poprawila, ale dopiero nowy komp z 2 GB ramu i athlonem64x2 spowodowal ze cnx smiga tak jakbym tego oczekiwal
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Ja w poniedziałek dokładam drugą kość 1GB (razem 2 GB) no i mam nadzieję na poprawę, bo jeśli idzie o sam soft to, mimo omawianych wcześniej mankamentów coraz bardziej jego praca mi się podoba. O zmianie jakościowo szybkościowej kliknę po dołożeniu ramu.
    pozdrawiam
    ff

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów