Close

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 161

Wątek: Capture NX 1.2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    mowa byla o prawie w .de: program za ktory zaplaciles jest twoja wlasnoscia. mozesz go sobie uzywac jak zechcesz. dodatkowo na twoja korzysc dziala fakt ze przed zakupem nie masz praktycznie mozliwosci zeby zapoznac sie z tekstem eula, wiec moga tam sobie pisac co chca.
    Nie chcę nikokgo urazić, ale...
    Nieomal nie spadłem z krzesła - toż to ten Deutschland to raj na ziemi... a prawda chyba jest nieco okrutniejsza.
    Nie jestem prawnikiem ze specjalizacją w niemieckim prawie cywilnym, ale rzecz, którą tu czytam, jest tak odległa, niewyobrażalna, że jej nieprawdopodobieństwo dla mnie jest 100%. Jeden krąg kultury prawnej wykształca w miarę spójne zasady - owszem, mogą zdarzać się odstępstwa - np. dla prawa autorskiego to czas ochrony, ale nie burzą one jednolitego systemu. Chyba, że trafimy do Penambuko, gdzie wszystko jest możliwe...

Prawo cywilne z szegółowymi uregulowaniami prawa autorskiego chroni własność (także intelektualną) i daje właścicielowi środki ochrony i dysponowania swoją własnością. Tak, jak domu nie trzeba sprzedawać tylko wynająć, tak producenci programów nie sprzedają swojej pracy tylko pozwalają na korzystanie z niej na określonych warunkach. To "pozwolenie" zwane dla niepoznaki licencją reguluje, jak i co można zrobić. Za "pozwolenie" można zapłacić raz przy zakupie lub w dowolny inny sposób - jak licencjodawcy się spodoba.
    Dlatego rozbawiło mnie stwierdzenie, że program jest własnością kupującego - jego są najwyżej płyty, na których ten program wytłoczono.

Całe nieporozumienie wzięło się chyba z pomieszania pojęć i "faktów" prasowych (z naciskiem na ten cudzysłów przy faktach). Część własności intelektualnej nie podlega scisłemu licencjonowaniu - np. muzyka. Rozprowadzana jest na zasadach ogólnych, a te przewidują coś takiego jak "dozwolony użytek". Kupioną w sklepie płytę słuchamy na zasadzie zgdody autora i producenta. Zgoda ta obejmuje wykorzystanie w warunkach domowych, bo już założyć wypożyczalnię takich płyt, urządzić publiczne odsłuch nie możemy. Dodatkowo zasady "dozwolonego użytku" pozwalają nam wykonać dowolną ilość kopii (by mieć pod ręką przy każym grającym w domu sprzęgu), pożyczyć rodzinie, znajomemu i in.

To właśnie zakres "dozwolonego użytku" może w Niemczech być większy niż w Polsce (nie wiem), ale z pewnością poza kawałkiem plastiku nie jesteśmy właścicielami niczego więcej.

Wracając do programów komputerowych... Licencja beee... nie kupować! Jak się już kupiło, to przeczytać przy instalacji, przerwać ją i odnieść do sklepu - "Tak, kupiłem, instalowałem, dopiero wówczas pojawiła się licencja - nie mogłem jej wcześniej przeczytać - warunki są nie do przyjęcia, rezygnuję!". Producent musi przyjąć program i zwrócić pieniądze (pomijam zdziwienie sprzedawcy i metody perswazji, które należy zastosować, by wymóc należne nam prawo)...

Domyślnie

alez nie kupujesz praw autorskich. nabywasz prawa wlasnosci co do twojej kopii. i nik nie moze ci powiedziec ze wolno ci uzywac tlko w srdody o 14 albo jedynie na 2 kompach. soft jest twoj, zaplaciles i jesli chcesz to uzywasz kiedy chcesz i na ilu kompach chesz. ale tylko ty. zainstalowanie jednej kopii w pracowni szkolnej na 20 kompach dla 20 osob byloby tak samo nielegalne jak w polsce. ale jesli zainstaluje sobie na laptopie, maku i pececie to jest to calkiem w porzadku. mam tez prawo odsprzedac moja kopie razem z kluczem jesli mam taki kaprys.
    podpis nieczytelny

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    w stosunku do 1.0 wersja 1.2 jest zdecydowanie szybsza i ma wiele praktycznych (poprawionych) rozwiazan ,np nie pyta mnie kazdorazowo przy zapisie o wielkosc pliku (z RAWU na JPG) tylko pamieta ostatnio uzywana wartosc
    Dużo sprawniej by Ci poszło gdybyś po wprowadzeniu zmian do NEFa zapisał go jako NEF przez kliknięcie save. NEFy NX zapisuje bardzo szybko. Kiedy obrobisz w ten sposób wszystkie zdjęcia z danej sesji zaznacz je wszystkie i zapisz SAVA AS i dopiero teraz wybierasz JPG. Tylko raz będziesz musiał ustawić wszystkie parametry i wybrać odpowiedni katalog. Co więcej długotrwała konwersja do JPGa będzie sobie trwała a ty w tym czasie spokojnie się prześpisz.
    Ja dodatkowo przy takim masowym wywolywaniu NEFów dokonuję automatycznej zmiany rozmiaru i podostrzam.
    Wbrew pozorom po poznaniu NXa można zaoszczędzić sporo czasu
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art-74 Zobacz posta
    Ja dodatkowo przy takim masowym wywolywaniu NEFów dokonuję automatycznej zmiany rozmiaru i podostrzam.
    Małe pytanko: też robię konwersję zbiorowo, ale nie zmalazłem przy zapisie opcji ostrzenia. Gdzie tego szukać?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Małe pytanko: też robię konwersję zbiorowo, ale nie zmalazłem przy zapisie opcji ostrzenia. Gdzie tego szukać?
    Bo też tego ten nie ma

Już objaśniam jak to zrobić:
    [LIST]
    - bierzesz NEFa przy którym jeszcze niczego nie grzebałeś
    - zmniejszasz go do oczekiwanego rozmiaru (o ile to nam potrzebne)
    - Wyostrzasz
    - i wybierasz z menu BATCH opcję SAVE SETTINGS - ja sobie zawsze w nazwie takiej „akcji” zapisuję jakie dałem ustawienia wyostrzania
    - następnie takiego NEFa zamykam - bez zapisywania, bo służył mi on tylko do wygenerowania pliku z parametrami pomniejszania i wyostrzania
    - otwieram browsera - zaznaczam zdjęcia, które chcę skalować i wyostrzać
    - klikam prawym przyciskiem na jednym z zaznaczonych zdjęć i wybieram LOAD SETTINGS gdzie znajduje się już schemat skalowania i wyostrzania, który wcześniej stworzyliśmy
    - po wybraniu odpowiedniego schematu (ja już mam tam ze 30 różnych "akcji" ) zatwierdzamy "Append New Settings"

WAŻNE!!! Jeśli do stworzenia pliku z parametrami wyostrzania użyłeś NEFa w którym już wcześniej coś grzebałeś (np. u-pointy, krzywe itp) to te ustawienia też zapiszą ci się w "akcji".Oczywiście przed zapisem BATCH / SAVE SETTINGS masz możliwość odhaczenia tych zmian, ale z praktyki wiem, że często się nie zauważa na liście zmian tych małych haczyków i potem dwie setki hurtowo zmienionych zdjęć nadaje się tylko do kosza.

Jak tak sobie myślę, to dzięku korzystaniu z tego sposobu, to zaoszczędziłem już ze 4 pelne doby na zpisywaniu zdjęć w różnych opcjach
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

Też używam Batch'a i mam kilka schematów. Myślałem, że jest gdzieś ukryta opcja ostrzenia, której nie zauważyłem...

Domyślnie

alez nie kupujesz praw autorskich. nabywasz prawa wlasnosci co do twojej kopii. i nik nie moze ci powiedziec ze wolno ci uzywac tlko w srdody o 14 albo jedynie na 2 kompach. soft jest twoj,
    Cały numer polega na tym, że nie jest twój... Do nabywcy należy nośnik i papier, na którym wydrukowano dokumentację. Program i sama dokumentacja (to, co w niej zapisano) jest własnością producenta, który udzielił ci licencji na wykorzystanie jego własności.

zaplaciles i jesli chcesz to uzywasz kiedy chcesz i na ilu kompach chesz. ale tylko ty.
    Zapłaciłeś za zgodę na używanie czyjejś własności i na warunkach jasno opisanych w licencji. Jeśli załamiesz postanowienia tej umowy, właściciel może się rozgniewać...
    zainstalowanie jednej kopii w pracowni szkolnej na 20 kompach dla 20 osob byloby tak samo nielegalne jak w polsce. ale jesli zainstaluje sobie na laptopie, maku i pececie to jest to calkiem w porzadku.
    Jeżeli właściciel oprogramowania zezwolił na to w licencji, to OK. Kiedyś raczej nie dopuszczano instalacji na wielu maszynach. W licencjach często pamiętano też o różnych trikach z systemami serwer-klient i lojalnie uprzedzono o konieczności zapewnienia jednoczesnej pracy jednego użytkownika, bądź całkowicie zakazywano instalacji na takich zasadach (oferując jednocześnie inne licencje sieciowe). Spopularyzowanie laptopów wymogło na producentach wprowadzenie zapisów o możliwej instalacji na dwóch komputerach - najczęściej jest to stacjonarny i laptop, ale równie często nie oznacza to zgody na jednoczesną pracę na obydwu maszynach i nie można z niej domniemywać np. zgody na instalację na dwóch stacjonarnych...
    mam tez prawo odsprzedac moja kopie razem z kluczem jesli mam taki kaprys.
    Niestety to też zależy od licencji, bo można w niej zapisać co innego.

Przez analogię licencję na użytkowanie programów komputerowych można przyrównać do umowy wypożyczenia samochodu od jakiegoś "rent a car". Samochód pozostaje własnością wypożyczalni, a my za opłatą zyskujemy prawo do poruszania się nim. Oczywiście musimy zaakceptować warunki tego wykorzystania. Jeśli wypożyczoną osobówką wybierzemy się na wyczynowy rajd czy zaczniemy wozić gruz na budowie (bo zabrakło wywrotki) - cały czas samemu siedząc za kierownicą - najprawdopodobniej złamiemy umowę najmu i musimy liczyć się z kłopotami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HSM Zobacz posta
    Cały numer polega na tym, że nie jest twój... Do nabywcy należy nośnik i papier, na którym wydrukowano dokumentację. Program i sama dokumentacja (to, co w niej zapisano) jest własnością producenta, który udzielił ci licencji na wykorzystanie jego własności.
    tyle ze takie pojecie licencji w niemieckim prawie nie istnieje i to jest ta roznica.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art-74 Zobacz posta
    Dużo sprawniej by Ci poszło gdybyś po wprowadzeniu zmian do NEFa zapisał go jako NEF przez kliknięcie save. NEFy NX zapisuje bardzo szybko. Kiedy obrobisz w ten sposób wszystkie zdjęcia z danej sesji zaznacz je wszystkie i zapisz SAVA AS i dopiero teraz wybierasz JPG. Tylko raz będziesz musiał ustawić wszystkie parametry i wybrać odpowiedni katalog. Co więcej długotrwała konwersja do JPGa będzie sobie trwała a ty w tym czasie spokojnie się prześpisz.
    dziekuje ,nie pomyslalem o tym ,chyba zbyt pobieznie przeczytalem instrukcje , co do szybkosci zwiekszylem RAM do 2GB ,i na laptopie NX wyrabia sie blyskawicznie
    Ostatnio edytowane przez harb ; 21-09-2007 o 23:06

Domyślnie

tyle ze takie pojecie licencji w niemieckim prawie nie istnieje i to jest ta roznica.
    Rozumiem, że niemiecką licencję Capture NX Nikon napisał sobie - za przproszeniem - dla jaj?
    Chyba w przyszłym tygodniu muszę przejść się na wydział po drugiej stronie placu i znaleźć kogoś kumatego w mowie Goethego, co by tych kilka artykułów tutaj przytoczyć...

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów