Close

Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 161

Wątek: Capture NX 1.2

Domyślnie

Jest naprawdę spora. Może masz komp już zamulony jakimiś śmieciami.
    System jest świeżutki, bo był przygotowany na triala NX 1,2
    Pod czapką jest Celeron 2,9 GHz i 1Gb Ramu, ale czasem, z kilkoma krokami edycji upoint'owych i D-light'owych
    zaczyna się mulić, zwłaszcza, gdy chce się na chwilę wyłączyć jeden z kroków edycji- dla porównania efektu.
    Mam też wrażenie (tylko wrażenie ), że edycja D-light lepiej działała w wersji 1,1 i nie chodzi mi tylko o szybkość.
    Wydaje mi się, że wariancie "best quality" uzyskiwałem lepsze efekty, jakby bardziej naturalne rezultaty wyciągania cieni.
    Mam nadzieje, że to są tylko moje subiektywne odczucia z jednej konkretnej sesji (kiepskie światło )
    Nie mam na razie czasu na zabawę w porównania, ale mam nadzieję, ze nikt inny tego nie potwierdzi.
    Mimo wszystko nie żałuję zakupu i czekam na małe usprawnienia.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Na procesorach dwurdzeniowych, poprawa prędkosci jest bardzo duża. Na zwyklych, raczej niewielka.

Domyślnie

No tak, tego Celerona nie przeskoczę.
    Aha, jeszcze jedna moja uwaga (tym razem potwierdzona testem) odnośnie funkcji D-lighting. Jak wiecie, można ja uruchomic na dwa sposoby: z zakładki "Adjust" lub z listy edycji. Ku mojemu zdziwieniu uruchomienie tej funkcji z listy edycji daje lepsze rezultaty niż z zakładki adjust. Szkoda, bo ta druga opcja daje więcej możliwości takich jak współpracę z pędzlem i krycie.
    Stąd tez pewnie moje wczesniejsze uwagi dot. D-lighting, bo na początku, przez nieświadomośc, otwierałem ją tylko z listy edycji. Później uruchamiając ją z listy Adjust, miałem dziwne wrażenie, że działa gorzej, a zbiegło się to jeszcze z aktualizacją do nowej wersji.
    Cholera, powinny działać tak samo. Zróbcie sobie prosty test, ściągając ostro ekspozycję i kompensując to funkcją D-lighting. Wg. mnie widać wyraźną różnice w kontraście i nasyceniu, przy zachowaniu oczywiście tych samych ustaweń. Cały czas mam na myśli opcję "better quality", bo tylko ta daje przyzwojte efekty.
    Ostatnio edytowane przez 251kris ; 13-09-2007 o 23:34
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Niestety wersja 1.2 potrzebuje sporo RAM-u i mocnego procesora. Dosyć komfortowo pracuje się z 2GB kością pamięci i prockiem, który wymienił Kaleid. Tak więc nie dla każdego jest to 'narządko'.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 251kris Zobacz posta
    System jest świeżutki, bo był przygotowany na triala NX 1,2
    Pod czapką jest Celeron 2,9 GHz i 1Gb Ramu
    no to jestli pod cnx to ramu powinno byc wiecej jak juz zasugerowano i pelna wersja procka. nawet jesli jeden rdzen to jednak lepiej pentium i athlon niz celek i sempron
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    to z tymi dwoma kompami to ktos biegly w paragrafach powininen sprawdzic. w niemczech kupiony soft jest moja wlasnoscia i nawet jesli nikon zastrzega sobie ze 2 kompy maks to ja jako wlasciciel mojej kopii cnx moge ja sobie na 18 kompach zainstalowac. tyle ze jedynie ja moge uzywac.
    niekoniecznie:

"This license is not a sale of the SOFTWARE and you do not become the owner of the SOFTWARE through your purchase of any product and/or use. Nikon and/or Nikon's licensors retain ownership of the SOFTWARE and all copies thereof and all related intellectual property rights, and reserves all rights not expressly granted to you under this Agreement."

"You authorize Nikon to collect from your computers certain identifying information about your computers (i.e.,
    the operating system, CPU, and terminal ID) as well as information about the SOFTWARE installed (i.e., the
    product key, name, and version and the region and language codes) for the sole purpose of tracking your
    compliance with this Agreement. Nikon will not collect any personally identifiable information from your
    computers during this process. If you do not consent to the collection of this information, you may not install or
    use the SOFTWARE."

"The license to the SOFTWARE will terminate automatically without notice from Nikon if you fail to comply with any provisions of this license. Upon termination, you must destroy the SOFTWARE and all copies thereof immediately."
    Ostatnio edytowane przez danz1ger ; 19-09-2007 o 06:08
    NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boguslaw B. Zobacz posta
    niekoniecznie:
    tekst EULA znam. niemniej prawo jest tutaj nadrzedne
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    tekst EULA znam. niemniej prawo jest tutaj nadrzedne
    gdybys mogl sprecyzowac.

to, ze nikon zastrzega sobie prawo do wlasnosci software'u to mi zwisa, ale nie podoba mi sie wymuszanie zgody na "grzebanie" w moim komputerze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boguslaw B. Zobacz posta
    gdybys mogl sprecyzowac.
    mowa byla o prawie w .de: program za ktory zaplaciles jest twoja wlasnoscia. mozesz go sobie uzywac jak zechcesz. dodatkowo na twoja korzysc dziala fakt ze przed zakupem nie masz praktycznie mozliwosci zeby zapoznac sie z tekstem eula, wiec moga tam sobie pisac co chca.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

cytowalem fragmenty licencji ze strony nikonusa.com-software download http://tinyurl.com/2ycds6
    Ostatnio edytowane przez danz1ger ; 20-09-2007 o 03:22

Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów