Close

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 161

Wątek: Capture NX 1.2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markow Zobacz posta
    a jest moze instrukcja do NX1.2 w jezyku polskim w pdf?
    prawie tak samo jak polska instrukcja do innych produktów Nikona w pdfie , oni po prostu nasz język olewają
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    prawie tak samo jak polska instrukcja do innych produktów Nikona w pdfie , oni po prostu nasz język olewają
    aha , no ale skoro jest drukowana...
    pixel 4a

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markow Zobacz posta
    aha , no ale skoro jest drukowana...
    ano jest i pewnie gdzies pdf jest, ale oficjalnie i legalnie nie jest dostępny dla użytkownikow niestety
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Ponieważ dyskusja zaczęła schodzić na tematy nieeleganckie, to przypomnę, że na forum o piractwie się nie rozmawia
    Ale chyba nie powinno być traktowane jako piractwo to, że przetestowałem nx 1.1, a następnie chcę przetestować nx 1.2. W końcu testy są m.in. po to by sprawdzić, oprócz funkcjonalności, czy dany program nie gryzie się z resztą. To, że wcześniejsza wersja działała nie oznacza, że nie będzie konfliktów z wersją kolejną. Uważam zatem, że trial powinien rozpoczynać się od początku, jeśli próbuję instalować nową wersję.

jc
    Gość

Domyślnie

wydaje mi się że w NX Nikon umieścił sprytny mechanizm weryfikacji podobny do tego microsoftu, czyli program poroboje sie połączyć z serwerem i weryfikuje unikatowe informacje o komputerze, i tego raczej sie nie przeskoczy, ale prościej naprawde wysupać 4xx zl na pełną wersje
    po wilu próbach doszedlem do przekonania ze niestety nikon umiescil jakieś szyfrowane algorytmy w swoich rawach i zaden program spoza "stajni" nie interpretuje prawidlowo kolorów ((
    nawet LR.
    Wniosek jeden, do masówki LR albo nowy C1. do pieszczenia NX
    pozdrawiam

Domyślnie

Jakis czas temu doszedlem do podobnych wnioskow. Jak na razie tandem LR + Nx (LR do duzej ilosci zdjec, Nx - do pojedynczych) sprawdza sie najlepiej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez killertowa Zobacz posta
    Ale chyba nie powinno być traktowane jako piractwo to, że przetestowałem nx 1.1, a następnie chcę przetestować nx 1.2. W końcu testy są m.in. po to by sprawdzić, oprócz funkcjonalności, czy dany program nie gryzie się z resztą. To, że wcześniejsza wersja działała nie oznacza, że nie będzie konfliktów z wersją kolejną. Uważam zatem, że trial powinien rozpoczynać się od początku, jeśli próbuję instalować nową wersję.
    To proszę skierować pretensje do Nikona, a nie rozpoczynać rozmowy o obchodzeniu zabezpieczeń. Zasady są proste - na forum panuje pełny legalizm. Osobiście np. sobie w głębi duszy mogę uważać, że pobieranie opłaty za polską intrukcję to bandytyzm, a sprzedawanie konwertera RAW jako osobne akcesorium - zdzierstwo. Jednakowoż w niczym nie zmienia to faktu, że moderować będę w myśl ogólnie tu przyjętych zasad - linki do PDF-ów, dyskusje o crackach, hackach i inszych śmojdach są zamykane, wywalane, a w razie recydywy lecą ostrzeżenia.

Domyślnie

Czornyj, ale może aż tak bardzo to nie przesadzaj. Nie bądź świętszy od papieża. Jestem wrogiem wszelakiego piractwa, ale jeśli producent softu dostarcza triala i go zabezpiecza, to ten producent powinien się martwić o to, żeby takie zabezpieczenie było skuteczne i dobrze działało. Są firmy, które robią triale inaczej i tam problemu nie ma, a Nikon chce być mądrzejszy od krowy sołtysa i to są efekty. To przywracanie systemu jest przecież robione legalnymi metodami. Częste robienie kopii bezpieczeństwa i jej przywracanie to są normalne legalne działania. Jest to nawet zalecane przez Microsoft. A jeśli po takich legalnych działaniach trial NC/NX nadal działa, to w czym problem? Killertowa ma rację. Jeśli zainstalował wersję 1.0 i mu się nie podobała, to ją odinslował i nie kupił. Pojawia się wersja 1.1, 2.5, czy 9.9, to ją sobie instaluje na próbę, żeby sprawdzić co tam jest nowego i ten trial ma działać, bo w tym celu został opublikowany. Jeśli nie dziala, to Nikon nie jest w porządku, bo utrudnia klientom korzystanie z takiego triala zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli legalne działania użytkownika pozwalają ominąć błędy softu, to ja w tym nie widzę żadnego piractwa.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 07-09-2007 o 12:57
    Jacek

Cool

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    To proszę skierować pretensje do Nikona, a nie rozpoczynać rozmowy o obchodzeniu zabezpieczeń. Zasady są proste - na forum panuje pełny legalizm. Osobiście np. sobie w głębi duszy mogę uważać, że pobieranie opłaty za polską intrukcję to bandytyzm, a sprzedawanie konwertera RAW jako osobne akcesorium - zdzierstwo. Jednakowoż w niczym nie zmienia to faktu, że moderować będę w myśl ogólnie tu przyjętych zasad - linki do PDF-ów, dyskusje o crackach, hackach i inszych śmojdach są zamykane, wywalane, a w razie recydywy lecą ostrzeżenia.
    Tu sie z Toba nie zgodze, nie ma rozmowy o obchodzeniu zabezpieczen jako takim, nikt nie pisze o crackach ani innych lamaniach programu tylko o mozliwosci korzytania z wersji trial. A to czy ktos robi sobie lagalna kopie bezpieczenstwa, czy stawia system na nowo to nie powinno nikogo obchodzic i uwazam ze mowienie o tym na forum jest jak najbardziej sluszne.

Odnosnie wesji triala 1.1 i niemozliwosci skorzystania z triala 1.2, killertowa powinien/a napisac wg mnie do najkona ze nie ma takiej mozliwosci a pragnie przetestowac nowsza/lepsza wersje ich super softu.

Odnosnie instrukcji, a raczej jej braku w pdf (w j.polskim) to znalalem w necie pdf w wersji eng. i chetnie bym sie pochwalil, ale nie wiem czy nie zostane uznany za pirata
    pixel 4a

Domyślnie

Wersja angielska jest legalnie dostępna na stronie Nikon Imaging, nie można podawać linków do skanów instrukcji wykonanych przez osoby trzecie.

Skoro Nikon uznał, że po wykorzystaniu triala 1.1 nie można już korzystać z triala 1.2 (a byłby to nie pierwszy debilny pomysł tej korporacji), to widać mieli w tym jakiś chytry plan, w którego zasadność nie mam zamiaru wnikać. Metody, które były tu omiawiane można wykorzystać w złej wierze (do korzystania z triala w nieskończoność, co już jest aktem piractwa), dlatego pozwoliłem sobie grzecznie poprosić o zakończenie omawiania tego pasjonującego problemu.

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów