Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: 2.8 w Tamronie

Smile

Ja wykonuje do pełnej "dziury" i nie mam z tym problemów.
    Choć odkąd kupiłem SB-600, wg ten problem znikł.
    Za to pamiętaj, byś od razu ustawił ISO na min 500 lub nawet 800.
    Gwarantuje, że te szumy nawet w formacie 15x21 nie będą zauważalne.

Ja, nawet robiąc w nocy przy samych świecących jupiterkach orkiestry i ISO 1600, oddaje zdjęcia i ludzie są zadowoleni z ich wyrazistością.

Pozdrawiam i powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez mjr ; 07-08-2007 o 14:16
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

A kolega to by sie na jakis plener fotograficzny wybral - bo jak na razie dominuja Canonierzy;]
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Talking

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    A kolega to by sie na jakis plener fotograficzny wybral - bo jak na razie dominuja Canonierzy;]
    Z chęcią, ale brak mi wiedzy o plenerkach i druga sprawa, że jeszcze mam przed sobą dwa wesela, co mi zabiera całe weekendy.

Na dodatek jadę w ostatni weekend sierpnia z żoną i córeczką pod domek, więc w rachubę wchodzi wrzesień.

Bardzo proszę o informację o planowanych "plenerach" na maila:
    [email protected]

Pozdrawiam
    Krzysiek.
    Pozdrawiam Krzysztof M.

Domyślnie

Ja do wrzesnia musze projekt dyplomowy skonczyc i złożyć,ale dam znac jak sie cos ruszy na CF albo fotopasjonatach
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    Ja do wrzesnia musze projekt dyplomowy skonczyc i złożyć,ale dam znac jak sie cos ruszy na CF albo fotopasjonatach
    Będę zobowązany.

Ja już 3 rok kończę projekt i nie mogę znaleźć "weny" by go skończyć....
    A rodzina chce jeść i się powiększa ...
    Pozdrawiam Krzysztof M.

Cool

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Mam takie szklo kupione tu na forum.
    A ja zaczynam mieć dylemat.
    Jeżeli możesz, bo mamy identyczny zestaw (D70s + T17-50).
    Czy przy ostrym słońcu jakie jest teraz i przesłonie f:5 oraz czasach rzędu 500 lub wyżej i ustawieniach wg wskazań na M, zdjęcia z .jpg są u ciebie z lekką mgiełką i trzeba je wyostrzać np za pomocą Nikon Capture 4.0

Nie wiem... ale chyba sie muszę skonsultować z kimś 3-miasta by pomógł znaleźć rozwiązanie moich dylematów.
    Pozdrawiam Krzysztof M.

Domyślnie

Każdy obiektyw po przymknięciu staje się bardziej ostry - to prawda stara jak fotografia. Tamron nie jest w tym względzie wyjątkiem. Nikogo nie powinno zatem dziwić, że po przymknieciu do 4 staje sie bardziej ostry niż jest na 2,8.
    Problem polega jednak w moim mniemaniu na czymś innym. Chodzi bowiem o to, aby szkiełko było w pełni używalne od pełnej dziury - tak aby w sytuacji kiedy światła brak i musimy mocno otworzyć przyslonę, fotki były nadal dobre, ostre. Inaczej to bez sensu kupować obiektyw ze stałym światłem 2,8 - skoro z założenia będziemy go zawsze przymykać....no chyba że komuś to światło jest potrzebne do uzyskania małej GO

Inna sprawa to wyostrzenie w programie do obróbki zdjęć - dziwi mnie, że ktokolwiek poddaje pod wątpliwość słuszność tego zabiegu. Jeśli założymy, że zdjęcie jest robione w RAW to wyostrzenie jest konieczne - i wcale nie znaczy to, że konkretny egzemplarz jest mydlany, nieostry czy cierpi na jakiś inny defekt.

Sama mam Tamrona i choc ślubów nie focę, to zdarzyło mi się zrobić kikanaście fotek w ciemnych świątyniach - wszędzie była konieczność maksymalnego otwarcia przysłony. Z efektów jestem bardzo zadowolona, ostrości nic nie można zarzucić!
    Ostatnio edytowane przez jm ; 08-08-2007 o 22:57
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    A ja zaczynam mieć dylemat.
    Jeżeli możesz, bo mamy identyczny zestaw (D70s + T17-50).
    Czy przy ostrym słońcu jakie jest teraz i przesłonie f:5 oraz czasach rzędu 500 lub wyżej i ustawieniach wg wskazań na M, zdjęcia z .jpg są u ciebie z lekką mgiełką i trzeba je wyostrzać np za pomocą Nikon Capture 4.0

Nie wiem... ale chyba sie muszę skonsultować z kimś 3-miasta by pomógł znaleźć rozwiązanie moich dylematów.
    hmmm trudno mi Ci pomóc , bo po prostu nie zapisuje plikow w JPG, dawniej to robiłem , ale mnie to zmęczyło. Szczegónie odradzałbym tą forme zapisu w poważniejszych zleceniach za pieniążki.
    Na f5 mój tamron jest ostry jak brzytwa . Ostrzejszy np. od naszej ulubionej stałki 50mm przymkniętej powiedzmy do f3,2. - tak subiektywnie z moich obserwacji. Moim egzemplarzem jak najbardziej da sie robić foty na f2,8 sa ostre i to nie wcale po mocnym ostrzeniu, ale jak sie robi za pieniążki to sie trza asekurować i ma być tak jak zazwyczaj klient chce , wyraźnie , ostro, kontrastowo i kolorowo.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 08-08-2007 o 23:03

Question

A pytanie z innej beczki:
    Czy może wiesz jak mogę zaznaczyć ileś zdjęć w programie NC 4.0, tak by mi wszystkie od razu wyostrzył
    A potem po kolei bym przeglądał i które by było złe mógł jeszcze poprawić.

Pozdrawiam.
    Krzysztof.
    Pozdrawiam Krzysztof M.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Używam tylko C1 do wołania RAW - polecam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów