Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: HDR "kaszalota"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tzk Zobacz posta
    A może takie przyziemne pytanie: Jaką wersją PS trzeba miec aby korzystac z HDR bo ja mam CS i nie bardzo widzię opcję Marge to HDR
    O ile pamiec mnie nie myli to od CS2 masz ta opcje.
    => całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akrzykalski Zobacz posta
    O ile pamiec mnie nie myli to od CS2 masz ta opcje.
    Tak myślałem ale się jeszcze łudziłem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Pewnie jest to spowodowane tym, że te informacje są zdegradowane i to, co z nich idzie odzyskać to obraz monochromatyczny. Taką mam przynajmniej koncepcję.
    Mniej wiecej to chcialem przekazac umieszczajac wczesniej angolojezyczny cytat (w szczegolnosci ostatnie wyboldowane zdanie).

Co do wywoływania, to niestety obiłem się o mur: GIMP nie obsługuje trybu 16 bitowego. W 8 bitowym to mi się udało odzyskać jakąś purpurową poświatę w prawym górnym rogu i zarys chmur w tym rogu. Jakby nie patrzeć sprawdza się stara zasada: nie licz na RAW, licz na siebie, bo nie zawsze RAW może ci d.... uratować.
    No tak - w tym przypadku z GIMPem bedzie sciana.
    Rozumiem, ze nadal podtrzymujesz stanowisko ze z 16 bitowego TIFFka w odpowiednim sofcie to wyciagniesz. Ja cos tam jeszcze kombinowalem w temacie i kicha, namiastka chmur to az nadto powiedziane. Moze wystawisz gdzies swojego tiff (16 bits) - sprobuje to u siebie ogladnac - jakby cos tam rzeczywiscie bylo to oznaczalo by, ze wywolywaczka wywolywaczce wybitnie jest nierowna.

Co moze wydac sie ciekawe.... w ACR i CNX mamy do podgladu histogram, w ktorym dopoki nie uzyjemy recovery lub ekspozycji na minus mamy ewidentne przepaly (uciecie) z prawej strony. Dopiero po zjechaniu suwaczkami zaczyna on zmieniac ksztalt i lagodnie opadac. To kolejny "dowod nie wprost" na poparcie mojej tezy.

nie patrzeć sprawdza się stara zasada: nie licz na RAW, licz na siebie, bo nie zawsze RAW może ci d.... uratować.
    Ja po calym tym watku, ech i przemyslaniach na temat magii rawa stwierdzilem, ze przecenialem ten format. Do porzadnego HDRa bez bracketingu ani rusz. Na fuksa nie ma co liczyc - lepiej wczesniej sie zastanowic, niz pozniej kitwasic sie obrobka, heh...

Pozdrawiam
    AK
    Ostatnio edytowane przez akrzykalski ; 16-08-2007 o 22:12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tzk Zobacz posta
    Tak myślałem ale się jeszcze łudziłem
    Zawsze moze na trialu sie pobawic. Ewentualnie uzyc innego softu do tworzenia HDRow - np Photomatix.

Pozdrawiam
    AK

Domyślnie

Moze wystawisz gdzies swojego tiff (16 bits) - sprobuje to u siebie ogladnac - jakby cos tam rzeczywiscie bylo to oznaczalo by, ze wywolywaczka wywolywaczce wybitnie jest nierowna.
    To jest ponad 50MB Chyba prościej bedzie, jak obsłużysz się sam i ściągniesz DxO Optics. Można go legalnie używać w pełnej wersji przez 21 dni (jak zmieniasz datę systemową przed uruchomieniem, to jeszcze dłużej ), a jest naprawdę niezły.

Co moze wydac sie ciekawe.... w ACR i CNX mamy do podgladu histogram, w ktorym dopoki nie uzyjemy recovery lub ekspozycji na minus mamy ewidentne przepaly (uciecie) z prawej strony. Dopiero po zjechaniu suwaczkami zaczyna on zmieniac ksztalt i lagodnie opadac. To kolejny "dowod nie wprost" na poparcie mojej tezy.
    Też to zauważyłem. A swoją drogą, to jak chciałem poprzez nagięcie krzywych uzyskać chmurki (gamma 0.1), to histogram wyglądał jak armia pikienierów.

Ja po calym tym watku, ech i przemyslaniach na temat magii rawa stwierdzilem, ze przecenialem ten format. Do porzadnego HDRa bez bracketingu ani rusz. Na fuksa nie ma co liczyc - lepiej wczesniej sie zastanowic, niz pozniej kitwasic sie obrobka, heh...

Domyślnie

''Tematem dzisiejszej lekcji jest'' uhh wakacje jeszcze mamy :]]]]

poradnik fajny na pewno sie pobawie w PS )

saliva
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki akrzykalski. Tutorial napisany przejrzystym językiem. A oto efekt dzięki Twoim poradom.

Before:

After:

Jeszcze raz fęks.

Domyślnie

O... miło, że moja gwara mokradłowa komuś sie przydała.

A co do zdjęcia ... heh widze, że linie wysokiego napięcia na ktoryms etapie obróbki wcielo??
    IMO niebo wygląda sympatycznie natomiast cały dół jakby nie był prawny w perwolu. Proponuje nałożyć pierwotne zdjęcie na fotke after i maską wyeksponować tylko HDRowe niebo. Powinno wtedy wyglądać lepiej!

Pozdro
    AK

Domyślnie

... heh widze, że linie wysokiego napięcia na ktoryms etapie obróbki wcielo??
    Może miała za wysoką dynamikę.

Domyślnie

Może miała za wysoką dynamikę.
    Eeee, ja raczej starał bym się doszukać tutaj jakiegoś świstaka ze sreberkiem.

AK

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów