Szukaj
Mniej wiecej to chcialem przekazac umieszczajac wczesniej angolojezyczny cytat (w szczegolnosci ostatnie wyboldowane zdanie).
No tak - w tym przypadku z GIMPem bedzie sciana.
Rozumiem, ze nadal podtrzymujesz stanowisko ze z 16 bitowego TIFFka w odpowiednim sofcie to wyciagniesz. Ja cos tam jeszcze kombinowalem w temacie i kicha, namiastka chmur to az nadto powiedziane. Moze wystawisz gdzies swojego tiff (16 bits) - sprobuje to u siebie ogladnac - jakby cos tam rzeczywiscie bylo to oznaczalo by, ze wywolywaczka wywolywaczce wybitnie jest nierowna.
Co moze wydac sie ciekawe.... w ACR i CNX mamy do podgladu histogram, w ktorym dopoki nie uzyjemy recovery lub ekspozycji na minus mamy ewidentne przepaly (uciecie) z prawej strony. Dopiero po zjechaniu suwaczkami zaczyna on zmieniac ksztalt i lagodnie opadac. To kolejny "dowod nie wprost" na poparcie mojej tezy.
Ja po calym tym watku, ech i przemyslaniach na temat magii rawa stwierdzilem, ze przecenialem ten format. Do porzadnego HDRa bez bracketingu ani rusz. Na fuksa nie ma co liczyc - lepiej wczesniej sie zastanowic, niz pozniej kitwasic sie obrobka, heh...
Pozdrawiam
AK
Ostatnio edytowane przez akrzykalski ; 16-08-2007 o 22:12
=> całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=
To jest ponad 50MBChyba prościej bedzie, jak obsłużysz się sam i ściągniesz DxO Optics. Można go legalnie używać w pełnej wersji przez 21 dni (jak zmieniasz datę systemową przed uruchomieniem, to jeszcze dłużej
), a jest naprawdę niezły.
Też to zauważyłem. A swoją drogą, to jak chciałem poprzez nagięcie krzywych uzyskać chmurki (gamma 0.1), to histogram wyglądał jak armia pikienierów.
![]()
''Tematem dzisiejszej lekcji jest'' uhh wakacje jeszcze mamy :]]]]
poradnik fajny na pewno sie pobawie w PS)
Wielkie dzięki akrzykalski. Tutorial napisany przejrzystym językiem. A oto efekt dzięki Twoim poradom.
Before:
After:
Jeszcze raz fęks.
O... miło, że moja gwara mokradłowa komuś sie przydała.
A co do zdjęcia ... heh widze, że linie wysokiego napięcia na ktoryms etapie obróbki wcielo??
IMO niebo wygląda sympatycznie natomiast cały dół jakby nie był prawny w perwolu. Proponuje nałożyć pierwotne zdjęcie na fotke after i maską wyeksponować tylko HDRowe niebo. Powinno wtedy wyglądać lepiej!
Pozdro
AK
=> całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=
Skontaktuj się z nami