Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: HI i LO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k
    ustawiony domyślnie na 1/60 sekundy...Może chociaż LO przestanie się pokazywać
    To dotyczy tylko zdjęć z błyskiem.
    A szymony już zdążył napisać to co trzeba: zakres działania ŚWIATŁOMIERZA, (którego to dotyczy wątek) to jedno, a zakres pracy HARDWARE'U (migawki i przysłony) to drugie. Te 30 s i f/1.4 to -4 EV i nic dziwnego że światłomierz już do tej wartości nie sięga. Szkoda tylko że jego odmowa współpracy jest tak zdecydowana....
    Pozdrawiam
    Lolek

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Cytat Zamieszczone przez lesiuc
    Dzięki, dzięki
    Skoro wszyscy tak kluczą to też domyślam się między wierszami że nie da rady tego wyłączyć
    Zakres pomiarowy światłomierza (D70) wynosi 0-20EV (przy pomiarze matrycowym i CW) i 2-20EV (spoot). Wartości te dotyczą ISO 100, F 1,4 przy 20°C. I teraz jeżeli te wartości zostaną przekroczone to w trybach automatycznych pojawiają się tytułowe Lo i Hi. Nie znaczy to że korpus nie ustawi prawidłowo ekspozycji. Zrobi to, ale niebedzie to w wyniku prawidłowego pomiararu z śwatłomierza a raczej kalkulacji alogarytmów computerowych
    Czy tu nie jest napisane, że po przekroczeniu zakresu pomiaru swiatłomierza aparat stara sie naswietlić prawidlowo?

[ Dodano: Wto 08 Lis, 2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Ależ ja wlaśnie to napisalem - zwróc tylko uwage, że niektorzy (lesiuc, lolek, szymony) twierdza, że poza zakresem pomiarowym aparat stara sie prawidlowo naswietlić, a to nie prawda.
    To teraz przeczytaj co napisał autor wątku w swym drugim poście.
    Zwróć tylko uwagę że ja pisałem o zakresie pracy światłomierza, a nie o zakresie użytecznym pracy migawki i przysłony. Jeżeli prawidłowa ekspozycja wylatuje po za 30s i 1,4 lub 1/8000 i 32, to święty turecki nie pomoże.
    http://www.foto.w3.com.pl/sprzet.html radzę przeczytać artykuł o pomiarze przy zdjęciach nocnych.
    Czy w moim poście są jakiekolwiek nieścisłości?
    Pisaleś wlasnie błędne informacje na temat zakresu pracy swiatlmierza i prawidlowej ekspozycji
    Tak nawiasem mówiac dla ISO 100 dolny prog czułosci swiatlomierza to 0 EV czyli para 2s i f2,8, ponizej aparat nie potrafi zmierzyc ekspozycji, tym samym nie potrafi prawidlowo naswietlic zdjęcia.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Oj, kombinujesz! To nie jest tak, że jak oświetlenie spadnie choć ciut poniżej 0 EV, to aparat naświetla od czapy. Nikon ustalił że super-idealnie prawidłowo, czyli z dokładnością +/- 1 % (przyjmijmy że tak jest norma Nikona) aparat potrafi dobierać ekspozycję w zakresie 0-20 EV. Poza tym zakresem nie jest już tak dokładny (trzyma np. +/- 2 % albo +/- 5 %), więc Nikon nie chce firmować takiego błędu i każe aparatowi wyświetlić Lo albo Hi. Co jeszcze wcale nie znaczy że ekspozycja będzie całkowicie spudłowana ba, wielu fotografów takiego błędu nawet nie zauważy. Powyższe wartości oczywiście wymyśliłem, ale chodzi o ideę.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

A w moim są, czy tylko Ty nie potrafisz ich zrozumieć?

Pisaleś wlasnie błędne informacje na temat zakresu pracy swiatlmierza i prawidlowej ekspozycji
    Gdzie podałem błędne informacje?

Tak nawiasem mówiac dla ISO 100 dolny prog czułosci swiatlomierza to 0 EV czyli para 2s i f2,8, ponizej aparat nie potrafi zmierzyc ekspozycji, tym samym nie potrafi prawidlowo naswietlic zdjęcia.
    Czy kiedykolwiek sprawdzałeś tą teorię w praktyce? Potrafi i udaje mu się to bardzo czesto, choć nie zawsze. Przecież napisałem że w takim wypadku CPU kombinuje jak prawidłowo naświetlić i przeważnie dobrze kombinuje. Wytłumacz łaskawie dlaczego w/w przypadku mimo wyświetlania LO schodzi jednak niżej z czasem (do 30s) i trafia z ekspozycją prawie tak samo jakby swiatłomierz pracował w swym zakresie.
    Dlaczego pracując w manualu drabinka cały czas pokazuje odchylenia od prawidłowej ekspozycji? Przcież światłomierz w manualu ma taki sam zakres pomiarowy jak w trybach automatycznych. Wedle twej teorii nie ma prawa działać. Czemu stareńki FG schodzi z ekspozycją do kilku sekund (w A i P), przecież zakres światłomierza jest 1-18EV, a migawka w manualu najdłuższy czas ma 1s.

[ Dodano: 09-11-2005, 08:30 ]
    Dzięki, dzięki
    Skoro wszyscy tak kluczą to też domyślam się między wierszami że nie da rady tego wyłączyć
    Zakres pomiarowy światłomierza (D70) wynosi 0-20EV (przy pomiarze matrycowym i CW) i 2-20EV (spoot). Wartości te dotyczą ISO 100, F 1,4 przy 20°C. I teraz jeżeli te wartości zostaną przekroczone to w trybach automatycznych pojawiają się tytułowe Lo i Hi. Nie znaczy to że korpus nie ustawi prawidłowo ekspozycji. Zrobi to, ale niebedzie to w wyniku prawidłowego pomiararu z śwatłomierza a raczej kalkulacji alogarytmów computerowych
    Czy tu nie jest napisane, że po przekroczeniu zakresu pomiaru swiatłomierza aparat stara sie naswietlić prawidlowo?
    Jak sam łaskawie zuważyłeś "aparat stara się" i te starania przynoszą w większości przypadów pozytywny skutek. CUD
    Nigdzie nie napisałem że robi to z 100% dokładnością. W normalnej pracy tez nie ma 100% trafności, wiec dlaczego miałby mieć teraz.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Anonymous
    Gość

Domyślnie

A w moim są, czy tylko Ty nie potrafisz ich zrozumieć?

Gdzie podałem błędne informacje?

Czy kiedykolwiek sprawdzałeś tą teorię w praktyce? Potrafi i udaje mu się to bardzo czesto, choć nie zawsze. Przecież napisałem że w takim wypadku CPU kombinuje jak prawidłowo naświetlić i przeważnie dobrze kombinuje. Wytłumacz łaskawie dlaczego w/w przypadku mimo wyświetlania LO schodzi jednak niżej z czasem (do 30s) i trafia z ekspozycją prawie tak samo jakby swiatłomierz pracował w swym zakresie.
    Dlaczego pracując w manualu drabinka cały czas pokazuje odchylenia od prawidłowej ekspozycji? Przcież światłomierz w manualu ma taki sam zakres pomiarowy jak w trybach automatycznych. Wedle twej teorii nie ma prawa działać. Czemu stareńki FG schodzi z ekspozycją do kilku sekund (w A i P), przecież zakres światłomierza jest 1-18EV, a migawka w manualu najdłuższy czas ma 1s.

[ Dodano: 09-11-2005, 08:30 ]
    Dzięki, dzięki
    Jak sam łaskawie zuważyłeś "aparat stara się" i te starania przynoszą w większości przypadów pozytywny skutek. CUD
    Nigdzie nie napisałem że robi to z 100% dokładnością. W normalnej pracy tez nie ma 100% trafności, wiec dlaczego miałby mieć teraz.
    Brednie - ponizej zakresu pomiaru aparat ustawia ostatnie możliwe do zmierzenia i na pewno nie naswietla prawidlowo, ani nawet sie nie stara bo nie UMIE tego robic.
    Wymyslileś bardzo inteligentny aparat - po co mu swiatlomierz - przeciez on naswietla tak jak moj ojciec Smiena - na oko.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Nie prawda. Jeżeli pomiar jest poniżej wartości dolnej/gornej EV to jest wyświetlane
    LO/HI, a to co pokazuje drabinka czasów w manualu to tylko obliczenia korpusu
    na podstawie niepełnych wskazań swiatłomierza. I nie ustawia zadnego ostatniego mozliwego do zmierzenia.

Domyślnie

... i na pewno nie naswietla prawidlowo, ani nawet sie nie stara bo nie UMIE tego robic.
    Wymyslileś bardzo inteligentny aparat - po co mu swiatlomierz - przeciez on naswietla tak jak moj ojciec Smiena - na oko.
    Pozwolę sobie nie zgodzić się. Wiesz jak działa czujnik światła (fotorezystor albo inna fotodioda)? Nie jest tak, że działa on od jakiejś wartości światła do innej, a poza tym zakresem nie ma nic. Gdyby tak było, to faktycznie aparat musiałby wartość natężenia światła zgadywać, co byłoby bez sensu.

Element fotoelektryczny ma na przykład dla małej ilości światła dużą rezystancję, a dla dużego - małą (prawdopodobnie istnieją elementy, które mają odwrotnie). Główny problem jest ze zmierzeniem tej rezystancji. Nie da się zbudować układu, który mierzy małe, duże i średnie rezystancje z jednakową dokładnością. Wiem, bo sam robiłem taki układ, i nawet był to układ do pomiaru światła do celów fotograficznych.

Załóżmy, że zrobiliśmy układ, który mierzy w miarę dokładnie średnie i małe rezystancje, wtedy przy dużych (słabe światło) układ zaczyna być niedokładny (jak ktoś chce to mogę wytłumaczyć dokładniej dlaczego) - i już mamy pierwszy powód, dlaczego Nikn wyświetla wtedy Lo - żeby poinformować, że nie może zmierzyć dokładnie światła, więc może się pomylić. Natomiast przy bardzo małych rezystancjach (silne światło) dochodzi problem nasycania się fotoelementu, który bierze się z tego, że charakterystyka rezystancji od natężenia oświetlenia zagina się przy dużych natężeniach, czyli rezystancja zaczyna się zmieniać coraz mniej dla takich samych zmian natężnia światła, co powoduje spadek dokładności pomiaru dla dużych wartości natężenia oświetlenia. Mam nadzieję, że teraz to jest jasne... i że ktokolwiek zrozumiał to co napisałem :P
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

Wreszcie trochę teorii, która z pewnością przyda się, choć najpierw i tak trzeba zrozumieć że zakres ekspozycji dobieranych automatycznie jest szerszy niż nominalny (deklarowany, gwarantowany) zakres pracy światłomierza.
    Pozdrawiam
    Lolek

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lolek
    Wreszcie trochę teorii, która z pewnością przyda się, choć najpierw i tak trzeba zrozumieć że zakres ekspozycji dobieranych automatycznie jest szerszy niż nominalny (deklarowany, gwarantowany) zakres pracy światłomierza.
    To sa wasze marzenia, a nie rzeczywistość - światłomierz jest "glupi" ALBO MIERZY, ALBO NIE - nie zgaduje i nie ma " algorytmów computerowych' poza zakresem pracy jak równieżi nie ma pojecia szerszy zakres niz nominalny - nie badźcie madrzejsi niz inzynierowie Nikona, Canona, Minolty, Pentaxa i Olympusa razem wzieci - to co wypisujecie gwarantuje nagrode NOBLA.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

[ Dodano: Sro 09 Lis, 2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez Zink
    ... i na pewno nie naswietla prawidlowo, ani nawet sie nie stara bo nie UMIE tego robic.
    Pozwolę sobie nie zgodzić się. Wiesz jak działa czujnik światła (fotorezystor albo inna fotodioda)? Nie jest tak, że działa on od jakiejś wartości światła do innej, a poza tym zakresem nie ma nic. Gdyby tak było, to faktycznie aparat musiałby wartość natężenia światła zgadywać, co byłoby bez sensu.

Element fotoelektryczny ma na przykład dla małej ilości światła dużą rezystancję, a dla dużego - małą (prawdopodobnie istnieją elementy, które mają odwrotnie). Główny problem jest ze zmierzeniem tej rezystancji. Nie da się zbudować układu, który mierzy małe, duże i średnie rezystancje z jednakową dokładnością. Wiem, bo sam robiłem taki układ, i nawet był to układ do pomiaru światła do celów fotograficznych.

Załóżmy, że zrobiliśmy układ, który mierzy w miarę dokładnie średnie i małe rezystancje, wtedy przy dużych (słabe światło) układ zaczyna być niedokładny (jak ktoś chce to mogę wytłumaczyć dokładniej dlaczego) - i już mamy pierwszy powód, dlaczego Nikn wyświetla wtedy Lo - żeby poinformować, że nie może zmierzyć dokładnie światła, więc może się pomylić. Natomiast przy bardzo małych rezystancjach (silne światło) dochodzi problem nasycania się fotoelementu, który bierze się z tego, że charakterystyka rezystancji od natężenia oświetlenia zagina się przy dużych natężeniach, czyli rezystancja zaczyna się zmieniać coraz mniej dla takich samych zmian natężnia światła, co powoduje spadek dokładności pomiaru dla dużych wartości natężenia oświetlenia. Mam nadzieję, że teraz to jest jasne... i że ktokolwiek zrozumiał to co napisałem :P
    Brednie, nie dopatrujcie sie inteligencji tam gdzie jej nie ma.

Domyślnie

Brednie, nie dopatrujcie sie inteligencji tam gdzie jej nie ma.
    No to nasze wysiłki są próżne. Przykro mi, osobiście cały czas liczyłem że jednak będziesz w stanie pojąć o czym piszemy.
    Pozdrawiam
    Lolek

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów