Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: HI i LO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiuc
    Dzięki, dzięki
    Skoro wszyscy tak kluczą to też domyślam się między wierszami że nie da rady tego wyłączyć
    Dokładnie nie da się tego wyłączyć i nie jest to tylko cecha D70. Nikon taką filozofię stosuje od lat.
    Czemu tak się dzieje?
    Ano temu że:
    Zakres pomiarowy światłomierza (D70) wynosi 0-20EV (przy pomiarze matrycowym i CW) i 2-20EV (spoot). Wartości te dotyczą ISO 100, F 1,4 przy 20°C. I teraz jeżeli te wartości zostaną przekroczone to w trybach automatycznych pojawiają się tytułowe Lo i Hi. Nie znaczy to że korpus nie ustawi prawidłowo ekspozycji. Zrobi to, ale niebedzie to w wyniku prawidłowego pomiararu z śwatłomierza a raczej kalkulacji alogarytmów computerowych
    W analogach (być może w digitalu też), przy skrajnych wartościach (długie czasy), do głosu dochodzi również efekt pana "S".
    Dlaczego Hi/Lo nie pojawiają się przy manualu. Pewnie dlatego że producent uznał iż użytkownik pracujący w "M" jest swiadomy tego co robi i nie potrzenuje dodatkowych ostrzeżeń.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Heh, mądrego to i dobrze posłuchać
    Teraz wiem już wszystko w temacie.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Cytat Zamieszczone przez lesiuc
    Dzięki, dzięki
    Skoro wszyscy tak kluczą to też domyślam się między wierszami że nie da rady tego wyłączyć
    Dokładnie nie da się tego wyłączyć i nie jest to tylko cecha D70. Nikon taką filozofię stosuje od lat.
    Czemu tak się dzieje?
    Ano temu że:
    Zakres pomiarowy światłomierza (D70) wynosi 0-20EV (przy pomiarze matrycowym i CW) i 2-20EV (spoot). Wartości te dotyczą ISO 100, F 1,4 przy 20°C. I teraz jeżeli te wartości zostaną przekroczone to w trybach automatycznych pojawiają się tytułowe Lo i Hi. Nie znaczy to że korpus nie ustawi prawidłowo ekspozycji. Zrobi to, ale niebedzie to w wyniku prawidłowego pomiararu z śwatłomierza a raczej kalkulacji alogarytmów computerowych
    W analogach (być może w digitalu też), przy skrajnych wartościach (długie czasy), do głosu dochodzi również efekt pana "S".
    Dlaczego Hi/Lo nie pojawiają się przy manualu. Pewnie dlatego że producent uznał iż użytkownik pracujący w "M" jest swiadomy tego co robi i nie potrzenuje dodatkowych ostrzeżeń.
    A moze powiecie co by aparat mial wyświetlać, gdy przekroczony jest zakres pomiaru światlomierza.
    To nie jest żadne ostrzezenie tylko informacja - przekroczenie zakresu pomiaru i nic ponadto. Aparat nie dobiera zadnych innych parametrow poza ostatnim mozliwym do zmierzenia - nie ma mowy o jakichkolwiek "kalkulacjach algorytmów computerowych".
    Nikon to dobra firma, ale nawet Nikony nie potrafią prawidlowo dobierac ekspozycji po przekroczeniu zakresu pomiaru bo to po prostu niemożliwe - jest to maszyna ktora nie naświetla "na oko" tylko w oparciu o wynik pomiaru swiatlomierza - ten nie jest tak inteligentny, zeby mógł przewidywać czy zgadywać pomiar.
    Jeszcze raz napisze - aparat ma różne zakresy czasów przy różnych metodach pomiaru.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    A moze powiecie co by aparat mial wyświetlać, gdy przekroczony jest zakres pomiaru światlomierza.
    Na przykład to, co pokazują Minolty: czas ekspozycji plus mrugający +/-, różnie w różnych modelach. A to oznacza: nie jestem w stanie dobrać czasu z dokładnością tak wysoką jak w zakresie 0-18 EV, ale zrobię co tylko mogę by jak najlepiej naświetlić zdjęcie. W tradycyjnych aparatach i tak niemal zawsze dochodzi wtedy Schwarzchild, na którego poprawkę wrzucało się pi razy oko, więc pewna niedokładność światłomierza niewiele przeszkadzała.
    P.S. mnie też to Lo i Hi denerwuje
    Pozdrawiam
    Lolek

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lolek
    Na przykład to, co pokazują Minolty: czas ekspozycji plus mrugający +/-, różnie w różnych modelach. A to oznacza: nie jestem w stanie dobrać czasu z dokładnością tak wysoką jak w zakresie 0-18 EV, ale zrobię co tylko mogę by jak najlepiej naświetlić zdjęcie. W tradycyjnych aparatach i tak niemal zawsze dochodzi wtedy Schwarzchild, na którego poprawkę wrzucało się pi razy oko, więc pewna niedokładność światłomierza niewiele przeszkadzała.
    P.S. mnie też to Lo i Hi denerwuje
    Widzę że odkrywasz w aparacie wiecej niż wymyslili konstruktorzy Nikona, Minolty, Canona...
    Aparat po przekroczeniu zakresu pomiaru nie naswietla z dokladnością mniejszą i nie robi nic by jak najlepiej naswietlic zdjecie - przyjmuje ostatnie wartości z zakresu pomiaru.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Oj Andrzej, Andrzej. Probujesz nazwac inaczej to co zostalo juz napisane. Aparat pokazuje ze w aktualnych nastawach jakie mu podales skonczyl sie zakres naswietlenia jaki proponuja tryby automatyki i nie gwarantuje poprawnego naswietlania. Moze zasugerowac zmiane ustawien na mniejszy/wiekszy otwor przyslony, zmiane ISO, lub uzycie filtra szarego, lampy itd. Jesli i te srodki zawioda, nie naswietli poprawnie i to wszystko w temacie. Tu nie ma filozofii. Suche fakty.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Ależ ja wlaśnie to napisalem - zwróc tylko uwage, że niektorzy (lesiuc, lolek, szymony) twierdza, że poza zakresem pomiarowym aparat stara sie prawidlowo naswietlić, a to nie prawda.

Pozdrawiam
    Andrzej

Domyślnie

No w rzeczy samej, juz nie stara sie. Fakt.

Domyślnie

Ależ ja wlaśnie to napisalem - zwróc tylko uwage, że niektorzy (lesiuc, lolek, szymony) twierdza, że poza zakresem pomiarowym aparat stara sie prawidlowo naswietlić, a to nie prawda.
    To teraz przeczytaj co napisał autor wątku w swym drugim poście.
    Zwróć tylko uwagę że ja pisałem o zakresie pracy światłomierza, a nie o zakresie użytecznym pracy migawki i przysłony. Jeżeli prawidłowa ekspozycja wylatuje po za 30s i 1,4 lub 1/8000 i 32, to święty turecki nie pomoże.
    http://www.foto.w3.com.pl/sprzet.html radzę przeczytać artykuł o pomiarze przy zdjęciach nocnych.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Nie mam w tej chwili sprzętu pod ręką żeby zprawdzić,ale z tego co pamiętam to takie komunikaty powinny isę pojawiać tylko wtedy gdy waruki oświetlenia i możliwości aparatu zupełnie uniemożliwiają prawidłową ekspozycję...Proponuję obniżyć w ustawieniach menu parametr czasu (bodajże tylko dla zdjęć w trybie AUTO) ustawiony domyślnie na 1/60 sekundy...Może chociaż LO przestanie się pokazywać
    Marek

Zakon Fuji

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów