Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: HI i LO

Domyślnie HI i LO

Witam wszystkich ponieważ to mój pierwszy post tutaj.
    Jestem od kilku dni szczęsliwym (ba.. najszczęśliwszym ) posiadaczem D50.
    Wszystko jest pięknie tylko drażni mnie jedna rzecz. Komunikaty HI oraz LO na wyświetlaczu
    w kiepskich war. oświetleniowych w trybach preselekcji. Czy można je jakoś wyłączyć tak
    aby pokazywał się czas np. w trybie A kiedy jest ciemnawo a nie lakoniczny napis LO?
    Czy w słabym świetle pozostaje tylko manual jeśli chcę znać wartość przysłony i/lub czasu?
    Może to głupawe pytanie ale mam tylko angielską instrukcję i nie potrafię znaleźć nic na ten temat.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Napisy HI oraz LO oznaczają że przekroczyłeś zakres pomiarowy światłomierza. Na wyświetlaczu nie pokaża się parametry bo nie ma takiej wartości w "zbiorze" wartości dopuszczalnych. Teoretycznie mógłby się pokazać np. najdłuższy dostępny czas ale powodowały by to niejasność gdyż sugerowało by to iż prezentowane pomiary są parametrami poprawnie dobranej ekspozycji. Nie ma tu nic do rzeczy tryb pracy aparatu. Jeśli w trybie A dostaniesz HI to po przejsciu do M i ustawieniu najkrotszego czasu (1/8000) na drabince dalej bedziesz miał przeswietlenie (a skrócić czasu choćby tylko dla kontroli tego parametru i tak sie nie będzie dało). Mam nadzieje że jasno i na temat.
    Pozdrawiam:
    Jaromir

Domyślnie

Hi oznacza ze zdjecie moze wyjsc przeswietlone LO ze niedoswietlone cala filozfia
    "taka będzie przyszłość.ktoś będzie odbierał nasze śmieci i jeszcze się cieszył" A.Stasiuk

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Ale to chyba nie tak.
    Kiedy wybiorę tryb M, skieruję aparat za okno (wieczór), ustawię np. przysłonę f3.5 a czas dobiorę
    za pomocą światłomierza tak że drabinka pokazuje na zero to czas wynosi 8s.
    Kiedy wybiorę tryb A przy tej samej przysłonie wyświetlacz pokazuje LO zamiast czasu który powinien
    być dobrany automatycznie. Lecz kiedy zrobię zdjęcie we właściwościach zdjęca pokazuje że aparat też dobrał czas 8s i zdjęcie jest jak najbardziej ok,
    tylko że nie mam tego na wyświetlaczu podczas kadrowania a jedynie napis LO.
    W ogóle w trybie A nie pokazuje mi czasów powyżej około 1-2s wyświetlając zamiast tego LO.
    Kojarzy mi się to raczej z jakimś ostrzeżeniem że zdjęcie może byż poruszone stąd i pytanie czy można to wyłączyć.
    Lub też użyteczne wskazania trybu A to właśnie graniczne 1-2s a powyżej aparat 'nakłania'
    komunikatem LO do tego aby przejść w pełen manual.

Pytanie nie brzmi co oznaczają te napisy ale czy można je wyłączyć tak aby mieć wskazania dobranych wartości przez aparat a nie nic nie mówiące np. LO

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiuc
    Dzięki za odpowiedź. Ale to chyba nie tak.
    Kiedy wybiorę tryb M, skieruję aparat za okno (wieczór), ustawię np. przysłonę f3.5 a czas dobiorę
    za pomocą światłomierza tak że drabinka pokazuje na zero to czas wynosi 8s.
    Kiedy wybiorę tryb A przy tej samej przysłonie wyświetlacz pokazuje LO zamiast czasu który powinien
    być dobrany automatycznie. Lecz kiedy zrobię zdjęcie we właściwościach zdjęca pokazuje że aparat też dobrał czas 8s i zdjęcie jest jak najbardziej ok,
    tylko że nie mam tego na wyświetlaczu podczas kadrowania a jedynie napis LO.
    W ogóle w trybie A nie pokazuje mi czasów powyżej około 1-2s wyświetlając zamiast tego LO.
    Kojarzy mi się to raczej z jakimś ostrzeżeniem że zdjęcie może byż poruszone stąd i pytanie czy można to wyłączyć.
    Lub też użyteczne wskazania trybu A to właśnie graniczne 1-2s a powyżej aparat 'nakłania'
    komunikatem LO do tego aby przejść w pełen manual.
    Bo w trybach automatycznych aparat nie dobiera takich dlugich czasów.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Dobierać dobiera, tylko nie pokazuje na wyświetlaczu tego co dobrał...
    Ok dzięki..
    Widocznie tak musi być.

Domyślnie

Oj panowie, panowie. Wiecie ze dzwoni tylko nie wiecie gdzie. Jest to ostrzezenie przed niepewnym naswietleniem. Oznacza to nie mniej nie wiec tylko tyle ze trzeba dobrac inne parametry, zastosowac filtry badz zmienic czulosc. Nie oznacza to ze aparat nie wykona zdjecia ale ze moze wykonac je w sposob niedoskonaly. To wszystko, zadnych dywagacji

Domyślnie

Pewnie macie racje. Nie próbowałem bo pstrykam głównie w M. Przed napisaniem postu jednak zerknąłem do instrukcji:

cytuje:
    Strona 79 i 81
    "Po przekoczeniu granicy zakresu pomiarowego światłomierza, na ekranie kontrolnym LCD i w wizjerze wyświtli się jeden z następujących wskaźników:
    HI - Obiekt zbyt jasny....
    LO - Obiekt zbyt ciemny...."

Dla mnie to jasne, choć jak się okazuje niezgodne z prawdą.
    Pozdrawiam:
    Jaromir

Domyślnie

Dzięki, dzięki
    Tylko dlaczego wszyscy czytają na siłę między wierszami?
    Nie chodziło o to co dokładnie to oznacza (tego mniej więcej się domyślam)
    ale o to czy jest możliwość wyłączenia tych ostrzeżeń z poziomu menu aparatu.
    Skoro wszyscy tak kluczą to też domyślam się między wierszami że nie da rady tego wyłączyć
    aby znać dokładnie parametry jakie dobierze korpus
    podczas kadrowania w trudnych warunkach w trybach preselekcji.
    Jeśli chcę je znać muszę je ustawiać ręcznie w pełnym manualu, lub odczytać sobie z exif'a
    co tam sobie ustawił kiedy będzie już 'po ptokach'
    Kropka.
    Dzięki za chęci

Domyślnie

Nie ma za co. To komunikat ktory mozna wylaczyc tylko w jeden sposob - M.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów