Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Nikkor 50/2 a D200

Panowie, mam pytanie o wspolprace obiektywu 50/2 non-AI z D200. Czy taki obiektyw bedzie dzialal?
    Co to znaczy Non AI?

Domyślnie

Witaj. Mam to szkło i mogę tylko powiedzieć, że nie działa ono z D70. Zwyczajnie nie da się go przykręcić. Nieco inaczej zgobiony jest bagnet. Da się podobno coś tam wyszlifować ale nie będę się bawił w takie rzeczy.
    Jak jest z D200 nie wiem, ale myślę, że podonie jak z D70 (tylko myślę)
    Sądze też, że nie wkręcisz tego obiektywu do żadnej nowszej konstrukcji. (znowu tylko sądze )

Pozdrawiam
    Maciek
    Canon 30D + BG-E2 + 17-40L f4 + Sigma 100-300f4 + 580ex + Shoe Cord 2

| www.maciejkuron.pl |

Domyślnie

Dzieki za informacje. Slyszalem, ze jest rewelacyjnie ostre i zamierzalem nabyc, ale w tej sytuacji chyba sie rozmysle

Domyślnie

Przyjmij to na wiare: Non-AI nie bedzie dzialal gdyz Nikon twierdzi, ze dzialac nie bedzie. Poczytaj tu: http://www.nikonlinks.com/unklbil/nomenclature.htm
    lub tu: http://www.cameraquest.com/aidaiais.htm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini
    Przyznaję, że nie wiem, czy mam coś wyszlifowane, ale moja wersja działa i to nieźle
    http://st.home.pl/gallery/view_album...t_albumName=50
    Macie panie przerobione na Ai.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Przepraszam. Może wprowadziłem w błąd. Po przeczytaniu posta Wini, postanowiłem sprawdzić raz jeszcze. Pokonałem wyraźny opór i dokręciło się. Jutro sprawdzę czy wszystko jest ok i czy jest to zdrowe dla korpusu. Gość w komisie powiedział mi, że NIE będzie działać na 100% bez szlifu. Załączam zdjęcia zrobione pierwsze 50mm a drugie 35mm. Robiłem je przy komputerze więc jakość fatalna. Jutro zrobe coś testowego. Porównam też z moją 50 1,8. Może okaże się zbędna

wyglada demonicznie

Canon 30D + BG-E2 + 17-40L f4 + Sigma 100-300f4 + 580ex + Shoe Cord 2

| www.maciejkuron.pl |

Domyślnie

To można czy można używać obiektyw czy trzeba przerabiać można zobaczyć
    http://www.aiconversions.com/compatibilitytable.htm

Ja się nie jest pewnym to lepiej nie zakładać obiektywu bo może zostać na stałe w aparacie

Domyślnie

Szkiel z bagnetem non-AI NIE NALEZY zapinac do korpusow ktore nie maja odchylanego jezyczka pierscienie symulatora przyslon (ostatnie puszki ktore wspolpracowaly z non-AI to FM/FE, F3, F4 - ale F4 nie jestem pewien).

Jak zapniesz raz to moze tak zostac i bez pilowania bagnetu nie zdejmiesz.

Poza tym non-Ai i mod-Ai sa tak stare, ze jak nie zna sie historii szkla to mozna latwo trafic na plesniaka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    Szkiel z bagnetem non-AI NIE NALEZY zapinac do korpusow ktore nie maja odchylanego jezyczka pierscienie symulatora przyslon (ostatnie puszki ktore wspolpracowaly z non-AI to FM/FE, F3, F4 - ale F4 nie jestem pewien).

Jak zapniesz raz to moze tak zostac i bez pilowania bagnetu nie zdejmiesz.
    Tyle tylko ze między innymi D70 nie ma wcale symulatora przysłon (przez co nie mierzy z manualami), więc teoretycznie nie powinno być problemów z zapieciem takiego szkła.

[ Dodano: 08-11-2005, 07:38 ]
    Sorry może być jednak zonnk, bo symulatora przysłon nie ma, ale jest wichajster sprawdzający czy szkła z pierścieniem przysłon, są maksymalnie przymknięte.
    Iglak i parę minut pracy załatwi sprawę
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Przyzwoity serwis foto powinien to zrobić za niewielka opłatą.

Z tego co pamiętam to chyba F5 serwis Nikona też modyfikował do pracy ze szkłami non-AI ale b. niechętnie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów