Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie Fomaspeed a Fomabrom

Witam

Tak jakoś nie do końca jestem zadowolony ze swoich odbitek robionych na Fomaspeed. I tak się zastanawiam czy odczuję różnicę robiąc na papierze Fomabrom. Bo zachodu z Fomabrom jest trochę więcej...

Na razie jeszcze nie bawiłem się z papierami multigradacyjnymi, nie mam filtrów do Krokusa.
    Ale czy jakość odbitek jest inna niż w przypadku Fomaspeed czy Fomabrom?

Dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Ekhm... Fomaspeed to plastik, a Fomabrom to brom, więc pytanie z serii "co lepsze? Maluch czy ferrari?". Teoretycznie odpowiedź jest prosta, tyle, że Ferrari jest sporo droższe, a żeby dobrze nim jeździć nie wystarczy kurs w OSK. Więc może jak na razie kup Forda (Ilford Multigrade) + podstawowe narzędzia do niego (filtry Ilforda, ew. fomy-mniej, ale taniej).
    Co to znaczy "nie bawiłem się z papierami multigradacyjnymi, nie mam filtrów do Krokusa"? To do Krokusa są jakieś specjlane filtry?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Ekhm... Fomaspeed to plastik, a Fomabrom to brom, więc pytanie z serii "co lepsze? Maluch czy ferrari?". Teoretycznie odpowiedź jest prosta, tyle, że Ferrari jest sporo droższe, a żeby dobrze nim jeździć nie wystarczy kurs w OSK. Więc może jak na razie kup Forda (Ilford Multigrade) + podstawowe narzędzia do niego (filtry Ilforda, ew. fomy-mniej, ale taniej).
    Ale jak rozumiem, nie powinno być różnicy jakościowej pomiędzy papierami mutligradacyjnymi a stałogradacyjnymi na podłożu barytowym?

I czy duża różnica jest pomiędzy Ilfordem a Fomą?

W domu odnalazłem suszarkę do papieru. Gorzej, że nie mam płytki chromowanej do niej - służyła mi jako podkładka do lutowania elektroniki...

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Co to znaczy "nie bawiłem się z papierami multigradacyjnymi, nie mam filtrów do Krokusa"? To do Krokusa są jakieś specjlane filtry?
    Nie wiem

Może skusze się na filtry Fomy na początek. Można kupić za 30 zł.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

c-man
    Gość

Domyślnie

Ja używam filtrów Fomy do Ilforda Multigrade i jestem zadowolony. Kup, przytnij i używaj. Może nie ma aż tak subtelnych możliwości jak z oryginałami ILFORDA ale mi to w zupełności wystarcza.

Uprawnienia umieszczania postów