Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: D70 a D70s

Domyślnie D70 a D70s

Dziś na newsach pl.rec.foto.cyfrowa kolega Krzysztof Jot napisał:
    "> 1.Czy występuje istotna różnica w jakości zdjęć pomiędzy aparatami Nikon D70 i Nikon D70s ?
    -----------
    Ad1.
    wbrew temu co napisali przedmowcy - sadze ze "teoretycy" roznice sa spore - i w jakosci obrazu - w szumach niewiele na plus, ale np. nie ma tendencji niedoswietlania - generalnie apatat trafia w punkt bez koniecznej korekcji +0,3>0,5EV troche szybszy AF a juz zecydowanie "pewniejszy" i lepiej działajacy na niskokontrastowych obrazach. Lustro - wibracje itp - tu spore zmiany na plus, i tzw dynamika dosc duza ruznica na plus D70s. O tym ze mozna podlaczyc wezyk nie wspomnen - a to bywa bardzo przydatne a ikazuje sie ze ektran LCD wiekszy dez daje sporo - choc niestety idzie nieco w niebieskawe zabareienie.
    "
    Czy u nas na forum jest ktoś kto robił przesiadkę ? Nie żebym sam chciał się przesiadać ale jakoś nie kojarzę aby ktos u nas tak piał z zachwytu. Tak się teraz zastanawiam, czy kolega K.Jot ma rację czy tylko jakies bajki wypisuje.

Domyślnie

a to nie jest tak, że te ulepszenia z Ad.1 dotyczą D50? W D70s poza większym LCD, gniazdem wężyka i zmianami za jakie odpowiedzialny jest firmware 2.0 do D70 nic sie więcej nie zmieniło. O D50 to rzeczywiście czytałem, że ma wiele ulepszeń pomimo tego że jest niższym modelem.
    Nikony

Domyślnie

Nie wiem, zacytowałem pytanie i odpowiedź. A to jasno wskazuje na modele serii D70*. Zresztą spójrz na to ".... tzw dynamika dosc duza ruznica na plus D70s."

Domyślnie Re: D70 a D70s

Cytat Zamieszczone przez tzk
    Tak się teraz zastanawiam, czy kolega K.Jot ma rację czy tylko jakies bajki wypisuje.
    kolega krzysztof jot miał D100, D70 i D70s - i wie co pisze, aczkolwiek nie spędza
    godzin z lupą porównujac obrazki - jednak na poparcia moich słow podaje linka
    do porownania dSLR - http://www.photozone.de/active/survey/dslroutput.jsp
    moze troszke uwiarygodnia to co napisałem.
    Notabene najlepsze było D100 ino wolne nieco i gorszy AF miało. No, ale to inny temat.
    A o braku róznic pomiedzy D70 a D70s głównie pisza Ci -którzy uwierzyli, ze Nikon aby
    nie płakali dał im soft 2.0 i dzięki temu maja to samo a taniej o 1000zł. No niestety
    tak nie jest . Mozesz uwierzyc lub nie - ale akurat do "nawiedzonych bajkopisarzy"
    to ja nie naleze - ba, nawet szedłem juz po Canona
    Masz zdecydowanie pewniejszy AF , minimalnie mniejsze szumy na 200 i 400ISO
    gniazdo na wezyk, wiekszy LCD i lepiej działajacy system migawka-lustro - nawt na "ucho"
    mozna wyłapac róznice. Innych nie pamietam ale jak narazie to chyba tez mniej sie
    psują - bo nie ma tylu tragicznych postów z 70s w tytule co z D70. I to byłoby na tyle

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot
    ba, nawet szedłem juz po Canona
    To byś se troche przepłacił

Domyślnie

szczesliwie nie doszedłem
    szedłem wolno bom cały czas dumał, jak toto dam rade obsługiwac
    no i akurat dobrze wyszło ze sie nie spieszyłem

Domyślnie

D50-wcy siedzą jak mysz pod miotłą, ale te podobno gorsze aparaciki też się nie psują.
    Przepraszam, że nie w temacie, ale coś tam o D50 padło.

wybacz jeżeli uraziłem Twój talent bajkopisarza

.... ale jak narazie to chyba tez mniej sie psują - bo nie ma tylu tragicznych postów z 70s w tytule co z D70. I to byłoby na tyle
    A może poprostu mniej uzytkowników jest i w tym cały sekret
    Zgodnie z tabelkę faktycznie róznice są i skoro miałeś te aparaty w ręku i faktycznie naocznie stwierdzasz te różnice to zwracam honor.
    Jednak ciekaw jestem jak odczucia innych

Domyślnie

szczesliwie nie doszedłem
    szedłem wolno bom cały czas dumał, jak toto dam rade obsługiwac
    no i akurat dobrze wyszło ze sie nie spieszyłem

"Wolne ruchy ce****ą mistrza"
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

"Wolne ruchy ce****ą mistrza"
    piekne - Twoje ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów