Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

Czesc!
    Nie czytałem całego wątku, ale gdybyś musiał kupić nowy komputer, za jak najmniejszą kasę to za ok 1000 zł masz już nowy w takiej konfiguracji:

Kod:
    Procesor : AMD Sempron 3000+ AM2 - 96 zł
    Płyta Główna : DFI Infinity NF SLI-M2/G - 299 zł
    RAM : Goodram 1Gb 667Mhz - 119 zł
    Karta Graficzna : GeForce 6600GT z Allegro - 150 zł
    Zasilacz: Delta DPS-400MB-1 A - 60 zł
    HDD : Samsung HD160JJ - 169 zł
    Napęd : Asus DRW-1608P3S - 109 zł

RAZEM : 1002 zł
    Wydaje mi się, że do obróbki zdjęć pewnie potrzebowałbyś drugiej kostki ramu, ale to 120 zł drożej.. za to pewnie część elementów zostaje Ci ze starego komputera, więc pewnie nie trzeba wszystkiego kupować.

Nie mam zdania co do pytania celeron czy amd. Ja bym chyba wybrał amd.

pozdrawiam
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkiniorski Zobacz posta
    Widzisz różnicę w pracy, bo to jest nowszy i lepszy procesor. Samo rozwiązanie procesora daje przyspieszenie.
    W windowsie xp, widzisz 2 procesory, tylko że system nie rozdziela zadań na 2 rdzenie.
    Oj pokręciłeś. W XP można normalnie klikać i przydzielać zadania na 2 lub na 1 rdzeń. Przechodziłem z SanDiego na X2 - technologia podobna - 1 jajowiec miał nawet wyższe takty. Test to głupie użycie filtra na dużym obrazku w PS. Wynik - koło 2 krotnie krótszy czas. To samo z odtwarzaniem filmów HD na kompie. Na SanDiego prawie przycinało, na X2 oglądam i jeszcze moge sobie inne rzeczy robić. Problem są raczej aplikacje o archaicznym kodzie które nie potrafią same rozkładać obciążenia na 2 rdzenie. Tutaj z pomocą przychodzi XP - możesz rozłożyć obciążenie ręcznie. To o czym pisałeś mogło tyczyć golutkiego XP, teraz połatany potrafi obsługiwać 2 rdzenie (piszemy o wersji Pro, nie wiem jak jest w Home).
    Nie ma co ciągnąć tego tematu bo to nie dział Caffe - autorowi i tak tą dyskusją nie pomożemy

Domyślnie

Jeszcze podejrzewam, ze to moze byc wina BIOSu.
    Valdek_Tychy - sprobuj sciagnac nowa wersje.
    Moze to byc tez wina samej kostki na ktorej jest BIOS, mialem taki przypadek - pomaga zaprogramowanie nowej na programatorze.
    Moze tez byc wina elektroniki jednego z napedow - sprobuj na jakis czas popracowac z jednym podlaczonym , pozniej z drugim.
    Tasma moze byc takze oczywiscie - na poczatek wymienilbym ja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Oj pokręciłeś. W XP można normalnie klikać i przydzielać zadania na 2 lub na 1 rdzeń. Przechodziłem z SanDiego na X2 - technologia podobna - 1 jajowiec miał nawet wyższe takty. Test to głupie użycie filtra na dużym obrazku w PS. Wynik - koło 2 krotnie krótszy czas. To samo z odtwarzaniem filmów HD na kompie. Na SanDiego prawie przycinało, na X2 oglądam i jeszcze moge sobie inne rzeczy robić. Problem są raczej aplikacje o archaicznym kodzie które nie potrafią same rozkładać obciążenia na 2 rdzenie. Tutaj z pomocą przychodzi XP - możesz rozłożyć obciążenie ręcznie. To o czym pisałeś mogło tyczyć golutkiego XP, teraz połatany potrafi obsługiwać 2 rdzenie (piszemy o wersji Pro, nie wiem jak jest w Home).
    Nie ma co ciągnąć tego tematu bo to nie dział Caffe - autorowi i tak tą dyskusją nie pomożemy
    Możliwe, że masz rację z tymi rdzeniami. Ja przynajmniej miałem ochotę na przejście na 2 rdzenie i wyszło na to, że nic mi to nie da. Przynajmniej z moim oprogramowaniem, którego używam. Testowaliśmy pracę pracę z rodziny autocada na X2 3800 i przydzielenie obciążenia nic nie dawało.
    Jeśli, rzeczywiście twój program chodzi ci szybciej i sprawdziłeś to przy rzeczywistej pracy, tzn. pracując na jednym a potem na dwóch rdzeniach, to przepraszam za zamieszanie i zwracam honor. O faktach się nie dyskutuje.
    Mnie się to jednak nie udało. Zresztą pytałem o to dość dobrego informatyka, to mi powiedział, że obsługa wielordzeniowości w xp to praktycznie nie istnieje. Jest to gadżet. Że jeśli chcę to robić na autocadzie to trzeba zainstalować vistę.
    Rzeczywiście nie ma co ciągnąć dalej tego tematu, bo staje się oderwany od głównego wątku. Ale odpowiedź jest chyba w dobrym tonie. I dlatego się chciałem wytłumaczyć.
    D300S/1 J1 /N AF-S 35@1,8/ N AF-S 50@1,4/N AF-S 85/1,8/AF-S VR 18-200/ SB-800/ Capture NX2

pebees
    Gość

Domyślnie

(..)Zresztą pytałem o to dość dobrego informatyka, to mi powiedział, że obsługa wielordzeniowości w xp to praktycznie nie istnieje. Jest to gadżet. Że jeśli chcę to robić na autocadzie to trzeba zainstalować vistę.
    A który acad chodzi dobrze na Vista? Bo ostatnio nie mogłem jednego zainstalować, nie pamiętam wersji prawdę mówiąc, ale instalował się i nie uruchamiał.

Domyślnie

Zresztą pytałem o to dość dobrego informatyka, to mi powiedział, że obsługa wielordzeniowości w xp to praktycznie nie istnieje.
    Może informatyk się przesłyszał i zrozumiał wielowątkowość zamiast wielordzeniowość - jeśli wypowiadał się na temat wielowątkowości w XP to ma racje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pdzran Zobacz posta
    Moze to byc tez wina samej kostki na ktorej jest BIOS, mialem taki przypadek - pomaga zaprogramowanie nowej na programatorze.
    Moze tez byc wina elektroniki jednego z napedow - sprobuj na jakis czas popracowac z jednym podlaczonym , pozniej z drugim.
    bios chyba nowy ma, ale tez bym poodlaczal zbedne napedy i zobaczyl. bylo cieplo ostatnio to sie troche kompow posypalo. ja profilaktycznie bym jeszcze sprawdzil pamieci i zasilacz - jak kumple to jakis pozycza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    Czesc!
    Nie czytałem całego wątku, ale gdybyś musiał kupić nowy komputer, za jak najmniejszą kasę to za ok 1000 zł masz już nowy w takiej konfiguracji:

Kod:
    Procesor : AMD Sempron 3000+ AM2 - 96 zł
    Płyta Główna : DFI Infinity NF SLI-M2/G - 299 zł
    RAM : Goodram 1Gb 667Mhz - 119 zł
    Karta Graficzna : GeForce 6600GT z Allegro - 150 zł
    Zasilacz: Delta DPS-400MB-1 A - 60 zł
    HDD : Samsung HD160JJ - 169 zł
    Napęd : Asus DRW-1608P3S - 109 zł

RAZEM : 1002 zł
    Wydaje mi się, że do obróbki zdjęć pewnie potrzebowałbyś drugiej kostki ramu, ale to 120 zł drożej.. za to pewnie część elementów zostaje Ci ze starego komputera, więc pewnie nie trzeba wszystkiego kupować.

Nie mam zdania co do pytania celeron czy amd. Ja bym chyba wybrał amd.

pozdrawiam
    Nowego kompa będę robil dopiero w przyszłym roku i wtedy wydam na niego tak przypuszczalnie ok.2500-3000zł. (bez monitora) a narazie chciałem jedynie spobie trochę poprawić jak najmniejszym kosztem tak,że kupowanie całej fury nowych podzespołów na pół roku mija sie z celem
    Cytat Zamieszczone przez pdzran Zobacz posta
    Uaktualniłem bios do nowszej wersji - na stronie asrocka najnowsza wersja pochodziła z 2004 r. i tą zainstalowałem.
    Wymienię taśmę i ewent.pokombinuję coś z napędami.

Dzięki wszystkim za rady.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    bios chyba nowy ma, ale tez bym poodlaczal zbedne napedy i zobaczyl. bylo cieplo ostatnio to sie troche kompow posypalo. ja profilaktycznie bym jeszcze sprawdzil pamieci i zasilacz - jak kumple to jakis pozycza.
    Zasilacz jest nowy 450W (jakieś 6 mieś. temu poprzedni odszedł do krainy wiecznych prądów) pamięć jest ok.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    A który acad chodzi dobrze na Vista? Bo ostatnio nie mogłem jednego zainstalować, nie pamiętam wersji prawdę mówiąc, ale instalował się i nie uruchamiał.
    Na pewno 2008, bo jest robiony pod vistę. Próbowaliśmy AC 2006 nie chciał się zainstalować na XP. A jeśli chodzi o 2007 to nie pamiętam, ale chyba chodził. Ale jak rozmawiałem z jednym specem, to powiedział mi, że to jest do rozwiązania i na 100% 2006 można zainstalować na XP. Nie pytaj jak, bo nie wiem.
    D300S/1 J1 /N AF-S 35@1,8/ N AF-S 50@1,4/N AF-S 85/1,8/AF-S VR 18-200/ SB-800/ Capture NX2

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów