Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Studio Marzeń

Domyślnie

botak jeśli juz zrobiłeś taki wywiad, to powiedz gdzie w Katowicach można wynająć niewielkie studio... aha niedrogie niewielkie studio. Gdybyś podał cenę to będę wdzięczny,a jeśli nie to chociaż namiar.

A jesli ktoś inny posiada taką informację, to też chętnie skorzystam.
    Ostatnio edytowane przez jakubs ; 31-07-2007 o 13:37

Domyślnie

Jacek_Z - jak najbardziej się z Tobą zgodzę

Dlatego plan jest trochę inny niż przedstawiles
    Rozmawiałem z Hasselblad'em powiem, że cenowo wygląda to nawet jeszcze gorzej
    Ale za to jak się coś zepsuje, to od razu wysyłają zamiennik
    Popsuł ktoś kiedys hasela za 100 tys.zł ?
    Zresztą domyślcie się jaką miał minę człowiek od ubezpieczeń, jak się dowiedział że można mieć w ręku (dosłownie) sprzęt o wartości luksusowego samochodu

A tak na poważnie, to na pewno nie ma szans aby w Polsce nawet z klientami zagranicznymi zarobic na taki sprzet, jeszcze nie dzisiaj. Dlatego zwróciłem się ku troszeczkę tańszym rozwiązaniom (z calym szacunkiem ale nie D5)

Zresztą większość "targetu" ma już swój sprzęt fotograficzny,

sailor
    Gość

Domyślnie

w pelni zgadzajac sie z Jackiem_Z odniose sie to twoich wypowiedzi hurtem

otoz - owszem, wiekszosc fotografow majzu swoj sprzet. ale na zachodzie fotograf nie jezdzi z walizka tylko wchodzi do wyposazonego studio. i wszyskto ma tam byc bo on za to placi. i jelsi chcesz sciagac klientow to muszisz miec to w ofercie.
    wyliczenie Jacka w zupelnosci si ezgadza ... chco jest mocno zanizone. dobrze wyposazone studio o wielkosci 500mkw to koszt ok 1,2mln pln
    jesli policzysz koszty zmortyzacji takiego studio wyjdzie ci jakies 3tysiace lat .. no chyab ze jestes multimilionerem filantropem i robisz to 4fun.
    takie studio bedize sie oplacac tylko i wylacznie przy duzych zleceniach. w polsce takich zlecen jest BARDZO niewiele. a to dlatego ze ceni sie nei jakosc a taniosc ..
    skoro powazni kleinci potrafia sie klocic o 50pln to ciezko wyamgac by rzucali tysiacami pln na wynajem studio. takie niestety posqdne polskie realia ..
    rynek reklamowy w polsce jest jeszcze bardzo dziki i bardzo dziewiczy ... i maksymalnie psuty przez fotografow robiacych sesje "za 5pln" .. i podejrewam ze dluuugo to sie nie zmieni. jeszcze troche czasu minie zanim zaczna byc doceniane profesjonalizm i jakosc .. niestety do tego czasu wiekszosc firm bedzie obslugiwana przez agencje sieciowe do ktorych zdjecia beda produkowane za granicami naszego pieknego kraju

Domyślnie

Jak najbardziej zgadzam sie z Wami (niestety)

nie nie jestem filantropem przynajmniej nie w takim stopniu
    Wiem jak wyglada rynek reklamy w Polsce (znowu niestety)

Nie bede się na ten temat rozpisyał, bo to nie ma najmniejszego sensu.
    Na szczęście rynek ten dosc szybko sie rozwija.

Przedstawianie na forum moich biznes planow nie bylo by rozsadne, ale z "cyferek" wychodzi, ze moze sie oplacic.
    Jak obserwuje z jakim postepem idzie w bankach rozwazanie wszystkich za i przeciw, to tak mi wychodzi, ze do tego czasu rynek reklamy dojdzie do akceptowalnego poziomu swiadomosci kosztow produkcji reklamy (ale trudne slowa)

Zeby troche poprawic wam nastroje po chwili refleksji nad "polskim stanem zeczy" to wam powiem, ze jak mi sie nie uda, to bank bedzie chciał wyprzedac caly sprzet po okazyjnych cenach

Juz widze 1000 wpisow pt. "to ja biorę generator, a ja lampy... i oby szybko Ci sie nie udalo"

Domyślnie

Tak sobie przypomniałem, czytając ten temat, pomysł jednego gościa który w Nowym Sączu chciał zrobić polskie Hollywood. Chyba jestem człowiekiem małej wiary bo choć Wszystkim życzę jak najlepiej to jakoś tak nie bardzo zera mi się zgadzają.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez botak Zobacz posta
    Jak obserwuje z jakim postepem idzie w bankach rozwazanie wszystkich za i przeciw, to tak mi wychodzi, ze do tego czasu rynek reklamy dojdzie do akceptowalnego poziomu swiadomosci kosztow produkcji reklamy (ale trudne slowa)
    moje odczucia są inne i podobne jak Sailora. Jestem ciekaw jak długo ty obserwujesz co się dzieje i jesteś na tym rynku.
    Owszem, wysoko specjalizowana rekalma (szczególnie filmowa) albo dla dużych klientów obsługiwanych przez sieciowe agencje reklamowe - to tak, to fajny klient. Tylko, że ilość zleceń tego typu klientów jest praktycznie stała, albo rośnie niewiele. Cała reszta - robi coraz taniej. Z roku na rok, a od czasów cyfry to już po prostu tragedia z cenami.

Ja na większość sprzetu zarobiłem (i kupiłem) z 10 lat temu, gdzie za jedno zjęcie techniczne na slajdzie dostawałem 200 zł, a bywały duże serie zdjęc do wykonania. Teraz robię nieporównywalnie mniej zakupów, choć powinienem ze względu na zmianę technologii.

PS Hasel to też tylko aparat i się może psuć, nawet jak kosztuje 100 tys i więcej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No tak - a jak wszyscy którzy robią zdjęcia, przyjdą do mnie - to mi się opłaci

Tak trochę smiechem staram sie obejsc rozwazania na temat "opłacalności" takiego tworu jakim jest profesjonalne studio foto, bo nie o to chodzilo mi w tym watku.
    Pewnie na poczatku zle sie wyrazilem, przez co cale te nasze dywagacje.
    Bardziej o radę czy to się opłaci czy nie, chodziło mi o kwestię "woli" ewentualnego korzystania z tego typu miejsca.
    Wiadomo nie da się tego oderwać od kwestii finansowej i stąd moje pytanie o ceny jakie by was zadowoliły.

Technologia cyfrowa przycznila sie do obnizenia kosztow produkcji reklamy (nie mowie tu tylko o foto) i bylo to nieuniknione. Przyczyniła się również do jego rozwoju co cieszy.
    Właśnie w związku z realizacją obniżania kosztów, firmy z zachodu przenoszą stronę "produkcyjną" na rynki wschodnie. Zobaczcie na rynek i ofertę drukarń. Sprzęt którym dysponują jest nierzadko najlepszy w europie, a większość zleceń pochodzi z zachodu, a nie rodzimego rynku.

A odpowiadając na pytanie, z rynkiem reklamy jestem związany od 6 lat

Najbardziej jednak mnie drazni, ze nikt nie liczy sie z praca fotografów, grafików itp.
    I prawdopodobnie sami jesteśmy sobie temu winni.
    Nie potrafimy przekonac potencjalnych klientow do tego, ze nasza praca jest wlasnie tyle warta ile za to chcemy.
    Ja przestałem to robić już jakiś czas temu (jestem grafikiem freelancerem) i teraz pracuję głównie dla zachodnich klientów.

Zreszta polska to dziwny narod i sami o tym dobrze wiecie. I pewnych przyzwyczajeń czy urojeń nie jesteśmy w stanie przeskoczyć.

Domyślnie

eee a gdyby tak faktycznie w mikro skali, takie studio dla amatorów zapaleńców, tanie, jak pytał jeden z kolegów w takim 160.000 mieście otworzyć, bez sprzętu foto tylko światło, tło, rekwizyty, przebierlania... opłacałoby się?

Ile amator dałby za h wynajmu takiego studia? 50 zł, 100 zł?

bo żeby sensowny biznes rozkręcić, to zakładając 360 roboczogodzin w miesiącu to za h trzeba by było najmniej 300-500 zł brać.
    Ostatnio edytowane przez eldritch ; 31-07-2007 o 16:14
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

sailor
    Gość

Domyślnie

Bardziej o radę czy to się opłaci czy nie, chodziło mi o kwestię "woli" ewentualnego korzystania z tego typu miejsca.
    Wiadomo nie da się tego oderwać od kwestii finansowej i stąd moje pytanie o ceny jakie by was zadowoliły.
    niezle wyposazone studio w wawie mozna miec za 50-70pln/godz lub 500pln/doba
    swietnie wyposazone studionm ktore prowadzi bodajze tyszka masz za 1600pln/doba (http://www.studionm.pl/studio-wynajem)

do wiekszosci zastosowan nie potrzeba studia 200mkw, chyba ze jak Bonecki fotografuejsz samochody i potrzebujesz przestrzeni i swietlnego sufitu
    Właśnie w związku z realizacją obniżania kosztów, firmy z zachodu przenoszą stronę "produkcyjną" na rynki wschodnie. Zobaczcie na rynek i ofertę drukarń. Sprzęt którym dysponują jest nierzadko najlepszy w europie, a większość zleceń pochodzi z zachodu, a nie rodzimego rynku.
    szczerze czekam i licze az po druakrniach przyjdzie kolej na fotografow

Najbardziej jednak mnie drazni, ze nikt nie liczy sie z praca fotografów, grafików itp.
    I prawdopodobnie sami jesteśmy sobie temu winni.
    dokladie jak mowisz... sami sobie zalatwilismy takie traktowanie .. i bardzo ciezko teraz wrocic do szacunku dla fotografa. bo dla klienta to tylko pare pstrykniec.
    Zreszta polska to dziwny narod i sami o tym dobrze wiecie. I pewnych przyzwyczajeń czy urojeń nie jesteśmy w stanie przeskoczyć.
    taaaa ale to temat na oddzielny watek

Domyślnie

eldritch, tutaj masz troche ofert wynajmu studia:

http://www.forum.promodels.pl/3739.htm

Razem z cenami
    Ostatnio edytowane przez Eryk ; 31-07-2007 o 16:33

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów