Close

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Domyślnie Organizacja/archiwizacja fotek

Witam,

mam do Was pytanie o programy, z których korzystacie do porządkowania i archiwizacji Waszych zdjęć. U mnie wygląda to tak, że w jednym katalogu mam ileś innych, nazywanych tematycznie lub nazywy związane są z jakąś datą. Wewnątrz mam przeważnie pliki jpg, ale czasem i NEF. W związku z tym szukam programu, który pozwoli mi katalogować zdjęcia, ale nie zdubluje ich pokazując NEF-y obok jpegów podczas przeglądania. Dodatkowo automatycznie mi te NEF-y zarchiwizuje archiwizując inne zdjęcia.

Czy mam szanse na znalezienie takiego programu? Na dzień dzisiejszy znalazłem rozwiązanie polegające na fizycznym oddzieleniu NEF-ów jako inny folder i archiwizowaniu ich jako oddzielny album. Jednak to w pewien sposób podwaja moją pracę.

Co Wy na to Szanowni Forumowicze?
    D70s | N50/1.4D | T17-50/2.8 | N70-300G | Coolpix 5400 | SB-600

Domyślnie

Raczej nie znajdziesz programu, ktory jesli napotka NEFa i JPGa -- jednego z nich nie pokaze -- uznajac za duble. Przeciez dla kazdego programu -- kazdy plik jest generealnie innym plikiem. I taki np. DSC0564.NEF i DSC0564.JPG, to dwa rozne pliki, wiec jak jakikolwiek program mialby stwierdzic, ze to to samo zdjecie i jednego z nich nie pokazac?
    Trzeba raczej dostosowac swoja metodologie archiwizacji do istniejacego softu, a nie szukac czegos, co raczej nie istnieje.
    Ja archwizuje najprosciej jak sie da. Na DVD katalogi, np. "ludzie", "imprezy", "natura" a w nich np. "portret xxx", "koncert xxx" itp. W podkatalogach NEFy z plikami opisujacymi parametry korekcji kazdego zdjecia z C1 Pro. I do tego katalog "JPG" lub "low" z prevkami juz uzywanych (sprzedanych, udostepnionych, czy wygenerowanych do galerii html'owej) zdjec. To wszystko. Po wypaleniu takiej plyty -- leci ona do WhereIsIt, ktory generuje katalog z miniaturkami. Zeby katalog kazdej plyty nie "wazyl" zbyt wiele, na koniec kasuje miniaturki wygenerowane dla JPGow, zostawiajac te przy NEFach. Jesli trzeba, dokladam opisy katalogow i/lub slowa kluczowe i plyta trafia do aluminiowej walizki...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Uprawnienia umieszczania postów