Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Pełna klatka - co z obiektywami DX?

Witam

Przy zakupie szkła każdy mówi. "Pamiętaj to inwestycja na przyszłość, puszke zmienisz sto razy a jak będziesz szanował to szkła Ci będą służyć ho ho". A wczoraj myśląc chwile wpadła mi do głowy taka myśl. A co, gdy puszki cyfrowe za 5 lat będą juz FF? Wtedy przecież dzisiejsze szkłą nie FF nie będą z nimi w pełni współpracować. Czy aby się myle? Czy konstruktorzy przewidzieli to jakoś? Czy może wszystkie te szkłą będą bezużyteczne? Bo teraz podłaczając je do analoga lub lustrzanki cyfrowej FF takie właśnie są? Chyba że Analog od cyfry FF będzie się czymś różnił?

Pozdrawiam Mrozu

do moda: czemu ja to tutaj klepłem? sorry. prosze o przeniesienie do obiektywy.
    Ostatnio edytowane przez Mrozu ; 01-08-2007 o 11:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mrozu Zobacz posta
    Witam

Przy zakupie szkła każdy mówi. "Pamiętaj to inwestycja na przyszłość, puszke zmienisz sto razy a jak będziesz szanował to szkła Ci będą służyć ho ho". A wczoraj myśląc chwile wpadła mi do głowy taka myśl. A co, gdy puszki cyfrowe za 5 lat będą juz FF? Wtedy przecież dzisiejsze szkłą nie FF nie będą z nimi w pełni współpracować. Czy aby się myle? Czy konstruktorzy przewidzieli to jakoś? Czy może wszystkie te szkłą będą bezużyteczne? Bo teraz podłaczając je do analoga lub lustrzanki cyfrowej FF takie właśnie są? Chyba że Analog od cyfry FF będzie się czymś różnił?
    temat - rzeka - było już parę razy

FF cyfrowy od analogowego raczej nie będzie się różnił (Full Frame to full Frame), ale kto wie może mądre skośnookie główki wymyślą coś na kształt, przeskalowania matrycy i jak się bedzie podpinać obiektyw DX to matryca będzie się przełączać w tryb DXa jak szkło FF to będzie działać w trybie FF
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

hmm no mam nadzieje ze coś takiego wymyślą... bo jak nie to nieźle zrobią w wuja wszystkich użytkowników szkieł DX...

Domyślnie

Ale masz dylematy, a nie lepiej kupować tylko szkła do analoga i sobie nimi żonglować swobodnie? Sam tak robię i nie mam takich dylematów.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Ja myślę, że nie będzie takiego magicznego momentu, kiedy wszyscy przerzucą się na FF. Po prostu nie wszystkim jest to potrzebne do szczęścia, tak jak nie wszystkim potrzebna jest lustrzanka... Przypuszczam, że - o ile body FF będą tańsze, czyli bardziej dostępne - to przez długi czas będzie równoległy rynek lustrzanek (i szkieł) FF i DX-owych.

A jak spadną ceny szkieł DX (dlatego że nie pasują do najnowszego body), to myślę, że wielu ludzi się ucieszy

Pozdrawiam, Stasio.

Domyślnie

Myślę, że zawsze znajdzie się sporo osób, co będą wolały mieć 300mm w cenie 200mm (np. ja) kosztem 27mm w cenie 18mm i nieco większych szumów, więc nie ma co tragizować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Myślę, że zawsze znajdzie się sporo osób, co będą wolały mieć 300mm w cenie 200mm (np. ja) kosztem 27mm w cenie 18mm i nieco większych szumów, więc nie ma co tragizować.
    To też, ale myślę że głównie znajdzie się sporo osób, które będą chciały mieć aparat za 3300 niż za 8600. A taka jest obecnie różnica cen między Canonem 30D a 5D... Pewnie ta różnica będzie z czasem malała, ale chyba dłuuugo jeszcze ceny nie będą porównywalne.

Także wróżę długie i pokojowe współistnienie obu systemów. Oczywiście zakładając, że kiedyś doczekamy się FF w Nikonie

Pozdrawiam, Stasio.

Oszczędny w słowach Awatar xmaniekx
    Miasto
    Zgierz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Ale masz dylematy, a nie lepiej kupować tylko szkła do analoga i sobie nimi żonglować swobodnie? Sam tak robię i nie mam takich dylematów.
    Dokładnie

sam obecnie szukam ciekawych manualnych nikkorów bo co poniektóre to prawdziwe cudeńka i sa warte teraz każdego grosza bo jak wejdzie FF który bedzie miał pomiar światła z obiektywami AI i AI-S to ceny skoczą gwałtownie w góre.
    D70s/F801/AF-S 18-70/50 1.8 MF/Mamiya Rb67 i narazie tyle wystarczy

pebees
    Gość

Domyślnie

Gdy nadejdzie pełna klatka przyjmę (jak gruz czy ziemię ) obiektywy DX :P Aparaty zresztą też, wszystkie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Gdy nadejdzie pełna klatka przyjmę (jak gruz czy ziemię ) obiektywy DX :P Aparaty zresztą też, wszystkie!
    ja byłem pierwszy
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów