Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radzyń Podlaski

Domyślnie problem z SB-800 - sama błyska

witam wszystkich i prosze o jakies sugestie

uzywam sb-800 z d50. w ostatnia sobote zdarzyla sie bardzo dziwna rzecz. lampa zaczela sama błyskać .
    zdjecia z palnikiem skierowanym w górę - po wykonaniu zdjecia lampa sama z siebie wykonuje 1 lub nawet dwa błyski do czasu aż nie przejdzie w stan stb.
    co moze byc przyczyną. czy moze styki z aparate mnie łączą. bo tez zauważyłem ze lampa tak jakbyn ie czytała informacji z aparatu. po wysunięciu i wsunięciu w sanki wszystko jest ok. przez krótki okres czasu.
    zaznacze ze lampa jest 2 miesiace po gwarancji.

zawszystkie sugestie bede wdzięczny

pozdrawiam
    Mirek

Domyślnie

Moja SB-800 czasem też błysnie sama z siebie - błysk jest jednak bardzo słaby jakby na najmniejszej mocy lampy. Nie zuwazyłem jednak żeby w takiej chwili był jakis problem z komunikacją z body. Nie wiem także czy coś w tym jest ale zauważyłem że taki samoistny błysk zdaża się najczęściej wtedy gdy mam blisko telefon komórkowy np w kieszonce koszuli. Pozdrawiam.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radzyń Podlaski

Domyślnie

błysk rzeczywiscie jest bardzo słaby, ale to jest strasznie denerwujące. telefon nosze w kieszeni spodni wiec raczej nie to. dzis potestuje lampe z innym body i sie okaże.

pozdrawiam

Domyślnie

Przyznam, ze nie pamietam co bylo powodem ale byl juz taki sam problem na Forum, poszukaj, moze cos rozjasni.

Domyślnie

Najprawdopodobniej coś ze stykami. Samoistne błyski SB-800 zdarzyły mi się tylko raz - gdy pożyczyłem ją pewnemu jegomościowi z Zenitem, co by mógł zrobić fotkę organów w kościele z dużej odległości. Przyczyną zapewne przypadkowe zwarcie styków. Może Sabinka zbyt mocno kołysa Ci się w sankach?
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radzyń Podlaski

Domyślnie

wyczyściłem styki i wszystko jest ok.
    dzieki wszystkim

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów