Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Nikon FM3A

Domyślnie

F3 ma wspanialy wizjer (100%) swietny naciag filmu ale ma powalona stopke pod lampe.
    Np jak rozpoznac czy F3 byl dosc intensywnie eksploatowany (nawet z motore)?
    Naciag filmy powinien chodzic cicho (bez piskow, zgrzytow, jekniec) i pewnie jak wydaje pojerzane odglosy to nalezy takie F3 omijac szerokim lukiem.

Domyślnie

A roznica "in plus" w stosunku do FE-2 pomijajac oczywiste rzeczy jak: wymienny pryzmat, pancernosc i 100% kadru

FE-2 ma jak mi sie wydaje takze mase zalet i przewag nad F3...

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Jakiś czas temu F3 był na Allegro w idealnym stanie ale dość drogi.

Spinner co do MXa to się z Tobą zgodzę, naciąg ni był zbyt fajny, zawsze miałem wrażenie że zaraz odpadnie, ale za to miał bardzo jasny wizjer. Jestem pewien że jaśniejszy niż w moim FM. A jeśli chodzi o OM-2n to nie miałem go nigdy w łapkach, ale on - o ile się nie mylę, ma elektronikę a ja wolę pełne manuale

Domyślnie

Na wizjer w FM jest rada, należy doinwestować w FM2

Domyślnie

[quote]FE-2 ma jak mi sie wydaje takze mase zalet i przewag nad F3... [quote]

Ma zaledwie 2 zalety:
    1. normalne sanki ISO (przejsciowka do F3 przenoszaca TTL to jakies 300 zl extra)
    2. synchro 1/250
    ...
    za niewielka zalete mozna uznac mase. FE2 jest lezejszy od F3 ale F3 lepiej lezy w rece.

Jakiś czas temu F3 był na Allegro w idealnym stanie ale dość drogi.
    W dobrym stanie na poczatku tego roku kupilem na Allegro za 699 zl. Za ok. 1000 zl to spokojnie mozna znalezc F3 w stanie przyzwoitym ale nie bedzie to wersja HP.

Domyślnie

@Kiemlo:

-Wiem że to jest rada...i to bardzo dobra, ale niestety jak zbierałem na FM2n to mi padł statyw i musiałem się zadowolić FMką za 500zł a nie FM2n za 1000zł ... ale i tak nie narzekam...jeszcze nie miałem okazji ruszyć porządnie z FM bo brakuje mi normalnego obiektywu (Narazie jadę na Nikon E 50/1,.

Domyślnie

A proponowalem Nikkora 50/1,8

Pzdr
    Spinner

[ Dodano: Nie Lis 06, 2005 2:28 pm ]
    No wlasnie - wizjery - miedzy FE/FM sa wyrazne roznice w stosunku do nastepcow: FE-2/FM-2

Pzdr
    Spinner
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Wiem Spinner, ale kupiłem go od znajomego za 100 zł, tak żeby móc wogóle używać FMke. I tak chcę kupić sobie Nikkora bo ten Nikon ma beznadziejne pierścienie - strasznie małe i w moim obiektywie trochę poluzowane.

Domyślnie

Wizjer FM jest ciut ciemniejszy, chociaż to nie jest jakaś specjalnie widoczna różnica. FM2 ma jednak tę zaletę, że w nim można matówkę wymienić na tę z FM3, czyli jeszcze (ciut) jaśniejszą.

Domyślnie

FM2 ma jednak tę zaletę, że w nim można matówkę wymienić na tę z FM3, czyli jeszcze (ciut) jaśniejszą.

A jeszcze lepiej taka: http://www.intenscreen.com/products_...rmat_nikon.htm

Mialem od LXa wsadzona do MXa... porazala jasnoscia

Pzdr
    Spinner
    SPINNERSTRAPS

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów