Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Nikon FM3A

Domyślnie Nikon FM3A

Witam wszystkich to mój pierwszy post i od razu przejdę do rzeczy
    Zamierzm kupić manualny korpus, przeglądałem dostępne modele i stwierdziłem, że
    mozę warto jednak kupić FM3A i w związku z tym mam pytanie. Jakie obiektywy są do niego dedykowane i co można używać ze starej optyki
    na początek potrzebował bym 24/2.8 50/1.4 100/2.8 jak kształtują się ceny takiego zestawu.
    Pytam bo dotychczas używałem sys.AF(inny) i o manualnym nikonie nie mam pojęcia

Domyślnie

Wybór optyki jest dosyć duży - obiektywy manualne serii AI i późniejszych oraz AF nie oznaczone G lub DX. Ludzie za bezcen pozbywają się takiej optyki, co widać m.in. na allegro. Patrząc na ceny wywoławcze wygląda to mniej więcej tak: FM3a za 1600, 24/2.8 za 600, 50/1.8 za grosze lub 50/1.4 za 500-700, legendarny 105/2.5 za 600.

Możesz także rozważyć FM2n (żadnej automatyki, używane kilkuletnie) albo FE2 (prawie te same opcje co FM3a, koniec produkcji w 1989), które chodzą znacznie taniej. Ewentualnie profesjonalny F3 lub wyposażony w bardzo wczesny pomiar matrycowy i pełne spektrum trybów automatycznych FA. Do wyboru, do koloru (srebrne lub czarne )

Domyślnie

FM3a nowy czy uzywany?
    Jak uzywany to bez sensu pchac sie w tak droga puszke, taniej i nie gorzej kupisz FE2.
    Jak chcesz uzywac prawie wszystkich szkiel Nikona (od non-Ai po AF) to polecam F3.

24/2.8 - ktora seria?
    50/1.4 - ktora seria?
    100/2.8 - to bylo tylko w serii Nikon E, ok 300-350 zl za idealny stan.

Domyślnie

Dzięki za rzeczową odpowiedź
    Jeszcze jedno pytanko czym różnią się obiektywy AI od AI-S

Domyślnie

Tu znajdziesz dokladne dane
    http://kenrockwell.com/nikon/nikortek.htm
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Ja polecam FM lub FM2n... te aparaty mają duszę i naprawdę są potężne... Słyszałem opinię że konstrukcja FM3a nie jest warta swej ceny bo jak na MFa jest zbyt delikatna konstrukcja.

Zobaczysz...jak raz dotkniesz FMki to wszystkie AF będą mogły się schować i będziesz ich używał tylko kiedy będzie potrzebne AF

Domyślnie

Ja na probe wlasnie wzialem FE.. :P Jak zasmakuje i po porownaniu z Pentaksami i Olympusami manualnymi bede mial ochote na wiecej to poszukam FE-2

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Spinner pokochasz ten aparat, Olka nigdy nie miałem w ręce ale ten Nikon FM (o którym gadaliśmy) to po prostu cudo, fotograficzny czołg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    albo FA lub F3
    Hmmm.. myslalem, szczegolnie o tym pierwszym bo o F3 nie marze w dobrym stanie

A co do "czolgowatosci" - wierze, wierze... tylko potrzeba mi cos znacznie wiecej - porecznosci, pieknego wizjera, miekko pracujacego lustra i naciagu...

Czasami drognostka (np. naciag) potrafi mnie zrazic do rzeczy nawet kultowych (np. Pentax MX)... a przekonac do znacznie popularniejszych (np. Pentax MESuper)...

A i tak wzorem jest chyba dla mnie zwykly OM-2n...

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów