Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Zrobiłem jedną klatkę na próbę 17-55 przypiętym do F80 na około 26 mm bez filtra i pomimo, że w wizjerze nie było winiety, to na zdjęciu wyszła i to dość spora. Zdziwiło mnie to trochę, bo jak pisze rocznik70, w wizjerze praktycznie od 24mm juz nie widać winiety. W każdym razie ta "użyteczna" ogniskowa na pewno jest większa niż 26mm. Przetestuje dłuższe ogniskowe, ale jak będę mieć jakiś tańszy film w puszce, bo Velvii mi szkoda na takie zabawy
    Co do filtrów: na codzień uzywam na 17-55 z D70 polar Heliopana w wersji Slim i nie ma śladu winiety. Na F80, przy 17mm winieta z tym filtrem jest mniej więcej dwukrotnie większa niż bez, a na 24mm nawet w wizjerze ją widać.

Domyślnie

ale jak to jest ze w ogole analogowe body wam dziala z obiektywem dedykowanym do cyfry? chyba ze czegos nie rozumiem albo f50 na ktory zalozylem kita poprostu zwariowal
    Dziwie sie tym co maja wiecej postow na forum niz zdjec w swoim archiwum ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tfu^^
    ale jak to jest ze w ogole analogowe body wam dziala z obiektywem dedykowanym do cyfry? chyba ze czegos nie rozumiem albo f50 na ktory zalozylem kita poprostu zwariowal
    Z tego co pamiętam F50 nie działa z obiektywami typu G, czyli bez pierścienia przysłony. Wszystkie obiektywy dedykowane do cyfry są typu G i pewnie dlatego F50 nie chciał gadać z kitem.

Domyślnie

nie pomyslalem o tym a to by sie zgadzalo
    Dziwie sie tym co maja wiecej postow na forum niz zdjec w swoim archiwum ...

Domyślnie

na 17-55 dopiero od 28mm nie ma winiety - sprawdzone na negatywie :]
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

zkruk,
    Z zapiętym jakimś uv typu slim czy na gołym szkle? Bo wszędzie pisze, że właśnie od 28 winiety nie ma, tylko nie pisze czy z filtrem czy bez…
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów