odebralem dzisiaj klisze z labu przychodze do domu odtwarzam plytke patzre a tu takie cos
o co chodzi zle wywolanie czy aparat nawalil a moze klisza ??
Szukaj
odebralem dzisiaj klisze z labu przychodze do domu odtwarzam plytke patzre a tu takie cos
o co chodzi zle wywolanie czy aparat nawalil a moze klisza ??
patrzyłeś na kliszę czy tylko na skany? czy tak jest na wszystkich klatkach?
jeśli tak to może jakiś problem z migawką? spróbuj kupić najtańszy negatyw 24kl. zrób na szybko troche zdjęć i oddaj do wołania w innym labie.
A i drugie co mi przychodzi do głowy: miałem tak podobnie ale w zenicie jak sobie ustawiłem inny niż 1/30s czas do zdjęć z lampą. Ale nie wiem czy w F80 można w manualu ustawić czas z poza zakresu synchro. (o ile to zdjęcie jest z lampą robione)
z lampa a nawet z 2 ...nie pamietam jaki czas ale sychro z lampo moze byc do 125 jak jest wiekszy to nei mozna zrobic zdjecia ... na negatywie jest tak samo ...
Nie wiem jaka jest migawka w F80 - ale jeśli otwiera się w pionie to wygląda to właśnie jak niewłaściwa synchronizacja z lampą..
W zenitach migawka otwierała się poziomo i przy czasie niezsynchronizowanym z aparatem - zwyczajnie pojawiały sie artefakty w postaci niedoświetlonej części zdjęcia.
D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1
Otworz tylna klapke, ustaw tryb M i czas 1/125 i wyzwalajac migawke, sprawdz czy kurtyna migawki cala sie otwiera podczas wyzwolenia. U mnie w F80 kiedys cos sie zawiesilo i kurtyna nie odslaniala sie cala, pomoglem jej delikatnie palcem i od tamtej pory wszystko jest ok![]()
a moze mi ktos wytlumaczyc dlaczgo tylko na 125 moge strzelic fote z otwarta tylna scianka ??
ale pozniej jeszcze robilem kilka klisz i one sa ok ... bo po tej nastepnego dnia chialm wlozyc nowa klisze to niemoglem zamknac klapki dopiero potrzaslem troche aparatem i wypadl jakis kawalek plastiku ... ale nastepne klisze sa ok ...
może ten kawałek plastiku oderwał się od kasety filmu i blokował migawkę?
a zdjęcie faktycznie "wyziarnione" od niedoświetlenia i próby wyciągnięcia co sie da w labie.
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Jesli nie zly czas synchronizacji z lampa (a na to wyglada na pierwszy rzut oka) to zablokowana migawka!!!
Film tu nie mial nic do rzeczy! Wyraznie widac ze lampa/y naswietlily czesc zdjecia prawidlowo, a czesc klatki wogole.
Obstawiam zly czas synchro, np 250.
Niestety nie wiem czy F80 mozna czy nie, wyzwolic migawke z lampa z czasem krotszym niz 125.
Przebieg migawki w F80 jak w wiekszosci Nikonow jest pionowy.
tylko do 125 ... wezme jakis film i machne jeszcze kilka fot i sie zobaczy ... ale mysle ze to ten kawalek plastiku ...
Skontaktuj się z nami