Witam
mam pytanie jak przestawić w nikonie d80 obraz cyfrowy na analogowy , bo robiąc np ramke na zdjęciu ramka ta jest zawsze lekko ucięta u fotografa powiedziano mi , że trzeba to przestawić , może mi ktoś poradzi
z góry bardzo dziękuje
Szukaj
Witam
mam pytanie jak przestawić w nikonie d80 obraz cyfrowy na analogowy , bo robiąc np ramke na zdjęciu ramka ta jest zawsze lekko ucięta u fotografa powiedziano mi , że trzeba to przestawić , może mi ktoś poradzi
z góry bardzo dziękuje
Tego nie zrobisz w d80. To trzeba zrobić w programie graficznym, w którym przygotowujesz zdjęcie do wywołania/wydruku. Poszukaj w plikach pomocy do tego programu, lub znajdź jakieś tutoriale.
Przemko33 jakieś "bezedury" opowiadasz. Cyfrowy na analogowy?![]()
obraz cyfrowy na analogowy? o co Ci chodzi?
szkoda, że to już nie to samo forum...
No cóż ja tam zawsze, na jakimkolwiek cyfraku, jak patrzę w jego LCD ze zdjęciem to widzę obraz analogowo.
Pewnie mu powiedzieli w labie, że proporcje boków w zdjęciach z negatywu są inne niż w cyfrówkach i dlatego tną mu ramki.
:> - zamiast baterii film włożyć ;]
Dziwnie kolego sprecyzowałeś pytanie. Może ci chodzi o tryb manualny ?? A ramki aparat nie robi ;p bardziej Photoshop
1. D70s, D80, D5000 + Sigma 70-200 f2.8 EX DG MACRO HSM, Telekonwerter Sigma x1,4, Tamron 28-75 f2.8, Sigma EF 500 DG Super, Nikkor 18-55 VR + inne szkła
sprecyzował pytanie tak jak mu powiedziano w labie, widocznie tam jakiś "specjalista" pracuje,
Przemko33 aby ramki były prawidłowe na wywołanych zdjęciach zdjęcie musi mieć dokładnie wymiar papieru, jeśli nie ustawisz tego sam dodając ramki to w każdym labie muszą przyciąć zdjęcie do odpowiednich proporcji
pozdrawiam Piotr
tak mi powiedziano jak pszłem wywoływa zdjęcią tam pokazał mi na monitorze ,że bokizdjęcia musi obciąć , stwierdził że moja lustrzanka nie jest przestawiona na format analogowy tylko robi w formabie cyfrowym i że trzeba ją przestawić , tylko że ja przestudiowałem całą instrukcje i nic tam nie było na temat tego. to dlaczego ucina mi skrawek zdjęcia jak to zrobić żeby wychodziły dokładnie jak ja je przygotuje do wydruku, jakim programem?
się rozchodzi o proporcje zdjęcia chyba - w Dslr'ach nie ma możliwości jej zmiany - musisz robić nieco szersze kadry i potem ci obetną boczki, lub obróbka w PS'ie
######################D50 | T17-50 | 55-200VR | T90
każdym programem graficznym możesz przyciąć zdjęcie do rozmiarów papieru, musisz tylko ustalić w labie jakie one są, dla przykładu najczęściej używany przeze mnie format to 21x15,2 cm czyli w pikselach to 2480x1795
pozdrawiam Piotr
Skontaktuj się z nami