Witam, mam pytanie czy ktoś z Was miał w łapkach Zenitar 16/2.8?? Jesli tak to czy warto zakupić no i najważniejsze pytanie czy w trybie M bedzie wspolpracowal z moja puszka?
Szukaj
Witam, mam pytanie czy ktoś z Was miał w łapkach Zenitar 16/2.8?? Jesli tak to czy warto zakupić no i najważniejsze pytanie czy w trybie M bedzie wspolpracowal z moja puszka?
D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8
juz sobie znalazlam odpowiedz w polecanych obiektywach![]()
Bylo juz o tym obiektywie. Ja go nie mialem, ale z tego co czytalem i widzialem to fisheye po cropie cyfrowki daje marne wyniki. Niewiele szerzej od 18 w kicie, a znieksztalcenia duze i jakies takie nienaturalne. Ale sa na forum osoby, ktore go chwala - uzyj szukajki, powinnac cos znalezc.
Pozdrawiam,
kaktus
(fotograf amator - w JPEGach robię)
jeśli chcesz to Ci podeślę coś z f65(widzę analoga w podpisie), a jeśli zaczekasz parę dni to
z d50 też się znajdą...
w piatek zaczynam urlop, ale podeslij, nie spieszy mi sie narazie![]()
Mam, wczoraj w łapki dostałem, czy mało szerszy hmmja tam twierdzę ze dużo od 18-135
jak na obiektyw za jedyne 312 zł z wysyłką oczywiście od razu z "dupką" na bagnet Nikona to ja polecam
dystorsje są, raczej to na moim D70s nie przypomina rybiego oka ale jak na budżetowe szkło jestem więcej niż zadowolony
z D40 w trybie manualnym oczywiście że będzie pracował. AF nie ma przecież
![]()
Doodek a masz jakies foto do podeslania?![]()
Ja lubie to szklo, od pewnego czasu jestem posiadaczem tez S10-20, jak tylko czas mi pozwoli postaram sie zrobic "autorytarny" optyczny amatorski test. Z dotychczsowych doswiadczen uwazam, ze cena/jakosc zenitara 16 jest ok.
Generalnie zenitar 16 nie ma dobrej optyki. W porównaniu z Pelengiem 8mm to ziemia i niebo.
Nikon D70 / D200 / Nikkor 50mm / Peleng 8mm / Sb600 / MF /
Zenitar i Pelang to duza roznica, czocby ogniskowa 16 a 8 i chodzi generalnie o calkiem inne efekty, ale do rzeczy, mial byc testZenitar vs Sigma:
Takie male wieczorne pstrykanie, staralem zachowac sie te same parametry D 50, 10s/f11. Fotki delikatnie podostrzone przy zmniejszaniu.
Sigma 10-20 na ok.16mm
Zenitar 16mm
Sigma 10-20 na 10mm
Nie twierdze, ze Zenitar jest doskonaly i nie polemizuje z "polem widzenia" Sigmy przy 10mm, ale chce udowodnic jego przydatnosc do okreslonych zastosowan oraz niezly stosunek cena/jakosc.
Ostatnio edytowane przez tomett ; 07-08-2007 o 00:16
Skontaktuj się z nami