Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Domyślnie

Zaladowalem plug-in NEF do PS 7CE i nie moge otworzyc zadnego nefa.
    Wyskakuje komunikat "nie mozna otworzyc (Sciezka dostepu) poniewaz wystapil blad programu". PS widzi nefy, wczytal sie dobrze, chyba ze nie wspolgra z ta wersja.

Domyślnie

Którą wersję i do jakiego katalogu ją skopiowałeś?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldus
    Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze do tej dyskusji. Nikt chyba nie zaprzeczy twierdzeniu, że Photoshop, niezależnie od tego, czy jest w wersji SC, czy wcześniejszych, jest potężnym i bardzo wszechstronnym narzędziem...........................
    ...............więc pozostanę przy PS.
    Stary, aleś się napisał - i zupełnie nie w temacie
    Nie zaczynałem wątku o wyższości NC nad PS 7 czy CS - tylko BARDZO KONKRETNIE o tym, że konwersja surowego pliku nikonowskiego RAW (.NEF) w Photoshopie CS Camera Raw2.2 - wypada gorzej niż za pomocą oryginalnego softu Nikona. Tylko to jedno - otwarcie - i przekonwertowanie do TIFFa czy JPGa. Porównywanie tych softów w innej materii zupełnie nie ma sensu - bo rola NC właściwie kończy się tam, gdzie należy zacząć prace w PS. Ale rozprawka o PS ładna....

Domyślnie

No fakt, trochę się rozpisałem. Zapowiada się, że i tym razem nie będzie krótko. Od wczoraj mam PS-a SC i Camera RAW 2.3. Faktycznie, wyświetla NEF-a inaczej niż NC. Na pierwszy rzut oka - gorzej, tzn. kolory są jakby blade, ostrość jakby słabsza... To wszystko prawda, lecz nie wyglądzie obrazu na ekranie tkwi istota problemu. Gdyby naszego NEF-a otworzyć np. w PhotoPaicie z pakietu Corela, ACDsee (oczywiście gdyby się dało), czy jeszcze innej aplikacji służącej obróbce bitmap prawdopodobnie okazałoby się, że każdy z tych programów wyświetla inaczej. Dlaczego tak się dzieje? Pisał na ten temat chyba pX - każdy z tych programów inaczej renderuje obraz (tzn. posługuje się innymi algorytmami). Jest to jednak tylko problem wyświetlania na ekranie. Zawartośc pliku nie ulega zmianie bez względu na to jakim programem go czytamy. Łatwo to sprawdzić porównując wartości składowych RGB jakiegoś punktu obrazu w NC (paleta "Information") i w PS (paleta "Info). Są identyczne. Jaki z tego wniosek? Dla mnie taki: korygując obraz (pod względem kolorów) posługuję się przede wszystkim danymi z palety "Info" (mówię o PS-ie) nie zaś tym co mi pokazuje monitor. Na podstawie liczb wprowadzam poprawki dla maksymalnych świateł i cieni oraz dla kolorów neutralnych (korekt tych dokonuję za pomocą krzywych) a także w innych punktach zaleznie od okoliczności. Podkreślam jeszcze raz: to co pokazuje monitor traktuję tylko jako pewne przybliżenie, najważniejsze są dane liczbowe. Przy takiej metodzie pracy to co wyświetla monitor ma drugorzędna znaczenie (można by nawet zaryzykować wyłączenie koloru w monitorze - o ile monitor daje taką możliwość - i korekta dalej jest możliwa).
    Krzysztofie nie chcę bynajmniej niczego ujmować Twojemu monitorowi ani jego kalibracji (z ciekawości: pochwal się w jaki sposób był kalibrowany), trzeba jednak pamiętać, że obraz na ekranie widzimy jako światło padajęce, natomiast ogromna większość tego co dociera do naszego zmysłu wzroku ze świata, który nas otacza, to światło odbite. A to jest wielka różnica.

Domyślnie

Podkreślam jeszcze raz: to co pokazuje monitor traktuję tylko jako pewne przybliżenie, najważniejsze są dane liczbowe. Przy takiej metodzie pracy to co wyświetla monitor ma drugorzędna znaczenie (można by nawet zaryzykować wyłączenie koloru w monitorze - o ile monitor daje taką możliwość - i korekta dalej jest możliwa).
    Krzysztofie nie chcę bynajmniej niczego ujmować Twojemu monitorowi ani jego kalibracji (z ciekawości: pochwal się w jaki sposób był kalibrowany.
    Tak, widzisz ja traktuje to zupełnie odmiennie - ponieważ nie jestem matematykiem i liczby lubie tylko wtedy, kiedy są wrtościa dodatnią na moim koncie natomiast obrazek staram sie uzyskać taki, aby podobał się "mi" i "robił wrażenie" na ogladajacych, albowiem monitor (sony) mam skalibrowany tak, iż dokładnie to co widzę dostaję z labu (pod który kalibrowany jest monitor) jeśli powiem miłej Pani - "Bez Korekty"

Co do metody kalibracji - to powiem tak: pojecia nie mam Mam firme w której paru ludzi na Mac'kach robi to co należy, i znają sie na tym. Ja załatwiam, aby mieli co robić i bawie sie w pstrykanie fotek, które obrabiam w domowym zaciszu na PC skalibrowanym przez chyba fachowca pracujacego u mnie na codzień na G5, i jeśli to zrobił amatorsko - to go jutro zwolnie, bo mówił że jest zawodowcem ) ale ponieważ jak wspomniałem wczesniej widoczne WYMIERNE efekty są OK, to pewnie wiedział co robi. Napewno dostarczałem plik testowy z labu i fotke testową też, a reszta... nie znam sie na tym traktuje to jako zabawe czy własciwie hobby....
    Dlatego nie nawiazuje do matematyczno-obliczeniowego meritum tematu bom humanista i pojęcia nie mam o tych wyliczeniowych sprawach w grafice pzdr.

Domyślnie

Skoro jest OK to zlituj się nad człowiekiem i nie wywalaj go z roboty, bo chyba wiedział co robi . Dzięki za tą wymianę zdań, nie wiem, czy Tobie coś dała, ja na pewno spróbuję Twojej metody choćby po to, by porównać możliwe do osiągnięcia efekty. Co do liczb - też nie jestem matematykim, ale czasami warto żyć z nimi w zgodzie... .
    Pozdrawiam

Domyślnie

[...] Jest to jednak tylko problem wyświetlania na ekranie. Zawartośc pliku nie ulega zmianie bez względu na to jakim programem go czytamy. [...]
    Aldus - to nie jest tylko problem wyświetlania na ekranie - różne algorytmy oznaczają inny obraz czyli inne wartości RGB. Czyli jeżeli zrobisz konwersję różnymi programami to w tych samych punktach obrazu orzymasz różne składowe -właśnie dlatego, że algorytmy konwersji są różne.
    Polecam jeden z pierwszych linków z googla
    http://radio.weblogs.com/0101365/sto...InNefFile.html
    pzdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry
    W czasach kiedy zaczynalem to Praktica byla prawie nieosiagalnym marzeniem
    chyba potrafie Cie zrozumiec; zenita ttl kupilem [ok. 1981] zajmujac kolejke o 6.oo [sklep otwierali o 11.oo i mialem inf, ze "rzucili"; praktice mtl 5 kupilem [ok. 1984-6] z ogloszenia prasowego po chyba 2 tygodniowych poszukiwaniach.

i tez nie lubie sie pozbywac tego, co juz mam

Domyślnie

Dzięki pX, dla mnie to ważna informacja. Swoją drogą to całkiem fajny pasztet.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Nie neguje, ze PS jest najpotezniejszym programem do obrobki map bitowych ale plug-in konwertujacy nefa kozysta z interface wspolnego dla wszystkich innych rawow co moze powodowac, ze algorytm dla NEFa ma jednak pewne ograniczenia.

Moze to naiwne ale format NEF zostal stworzony przez fachowcow z Nikona i NC jest niejako stworzony do tego formatu.
    Pozdrawiam
    Jerzy

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów