Witam.
Podziele się z wami moimi uwagami na temat obróbki RAWów nikonowskich w tych programach. Otóz jeśli ktos nie spi po nocach bo nie ma PS'a CS to niech go sobie daruje i koniecznie pomysli o Nikon Capture.
Od roku tak obrabiam pliki - najpierw NC a potem "dopracowanie" w PS7.
No, ale gdzie człowiek nie zaglądnie, wszedzie CS i CS.
Zainstalowałem wreszcia triala, zainstalowałem CameraRaw 2.2 - otwieram moje NEF'y - no boże, co to jest ? To jakaś pomyłka, kto nie miał możliwości porównania i obrabiał NEFy tylko z pozycji Photoshopa CS - zupełnie nie ma pojęcia jak znakomity materiał zarejestrowała matryca jego aparatu.
Fajnie jest z balansem bieli - pokazuje temperaturę w stopniach z oryginału, można wyciągnąć jakieś wnioski, przemyslec ustawienia... i tyle zalet. Acha, szybko działa... tylko co z tego, że szybko - jak ani kolor nie ten, ani kontrast ani szum, ani ostrość - no tu nic nie widać tak dokładnie jak w NC.
Tam naprawdę widać zupełnie inny obrazek - jesli jesteście niezadowoleni z jakości swoich RWAów - lub nie widzicie sensu ich robienia bo niewiele są lepsze od JPG - a nie macie NikonCapture - no to, to jest powód dlaczego nie robicie fotek w RAWachPowiadam wam - CameraRaw jako plugim PSa do pracy na nikonowskich RAWach jest do absolutnej dupy
... a teraz posłucham co inni na to.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami