Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikon Capture a Photoshop CS i CameraRaw

Witam.
    Podziele się z wami moimi uwagami na temat obróbki RAWów nikonowskich w tych programach. Otóz jeśli ktos nie spi po nocach bo nie ma PS'a CS to niech go sobie daruje i koniecznie pomysli o Nikon Capture.
    Od roku tak obrabiam pliki - najpierw NC a potem "dopracowanie" w PS7.
    No, ale gdzie człowiek nie zaglądnie, wszedzie CS i CS.
    Zainstalowałem wreszcia triala, zainstalowałem CameraRaw 2.2 - otwieram moje NEF'y - no boże, co to jest ? To jakaś pomyłka, kto nie miał możliwości porównania i obrabiał NEFy tylko z pozycji Photoshopa CS - zupełnie nie ma pojęcia jak znakomity materiał zarejestrowała matryca jego aparatu.
    Fajnie jest z balansem bieli - pokazuje temperaturę w stopniach z oryginału, można wyciągnąć jakieś wnioski, przemyslec ustawienia... i tyle zalet. Acha, szybko działa... tylko co z tego, że szybko - jak ani kolor nie ten, ani kontrast ani szum, ani ostrość - no tu nic nie widać tak dokładnie jak w NC.
    Tam naprawdę widać zupełnie inny obrazek - jesli jesteście niezadowoleni z jakości swoich RWAów - lub nie widzicie sensu ich robienia bo niewiele są lepsze od JPG - a nie macie NikonCapture - no to, to jest powód dlaczego nie robicie fotek w RAWach Powiadam wam - CameraRaw jako plugim PSa do pracy na nikonowskich RAWach jest do absolutnej dupy ... a teraz posłucham co inni na to.

Domyślnie

Witam

Ja nie wyczuwam różnicy, może to kwestja kalibracji programu (profile, krzywe itp.) Program nikona bardziej kontrastowe fotki otwiera na początku, ale w PS można też trochę podciągnąć jeszcze w fazie obróbki RAWa.
    Ale tak naprawdę to ja też najpierw używam NC a potem PSa może dlatego że nauczyłem się go szybko obsługiwać, jest troche bardziej poręczniejszy od plugina do PSa.

Takie są moje odczucia.

Pozdrawiam
    Tomek
    deczysta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomx
    Witam

Ja nie wyczuwam różnicy, może to kwestja kalibracji programu (profile, krzywe itp.) Program nikona bardziej kontrastowe fotki otwiera na początku, ale w PS można też trochę podciągnąć jeszcze w fazie obróbki RAWa.Pozdrawiam Tomek

Podciągnąć można - można zrobić wszystko i dojść do tego samego, czy podobnego efektu - ale generalnie nie chodzi o końcowy efekt pracy na PS CS, tylko pisze o fatalnej konwersji RAWa nikonowskiego przez plugin CameraRaw - skoro wyglada po otwarciu jednak gozej niz w NC - to po cholere sie męczyć z mdłą fotka, jeśli puszczona z NC jako TIF czy JPG bedzie dużo lepiej wyglądała bez dodatkowej pracy ?
    Ja wiem ze PS ma inne nastawy niz NC - chodzi o surowy, otwarty plik - ta sama kalibracja, profil, monitor - a jest jednak cieniutko..

Domyślnie

Gratuluje odwagi Krzysztofie. Dawno temu mowilem o tym na pyryfycy ale mnie zjedli na sniadanie...

Domyślnie

zgadzam się z Krzysztofem niedawno zainstalowałem NC. Fotki Raw obrabiane NC są super wcześniej robiłem w PS tam jednak takiego efektu w tak szybkim tempie nie uzyskiwałem. Jednak mam problem z jpeg które NC mi automatycznie przekolorowuje, co próbuje zrozumieć i zmienic. pozdrawiam

Domyślnie

Ja nigdy nie korzystałem z plug-ina Photoshopa. Używam NC, od początku przypadł mi do gustu i jego możliwości całkowiciie mi wystarczają.

Domyślnie

Witam

Może jak wyjdzie kolejna wersja pluginu to coś poprawią. Macie rację, w NC szybciej dochodzi się do zadowalających rezultatów, ale w jednym i drugim można osiągnąć to samo.

Tomek
    deczysta

Domyślnie

NC jest wg mnie bardziej intuicyjny - uzywam ps-a do grafiki wlasnie cos tworze muze cos z tego bedzie jak znajde troszke wiecej czasu (www.nikon.org.pl - bo jak widze nikomu raczej nie jest po drodze zeby to zrobic )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Gratuluje odwagi Krzysztofie. Dawno temu mowilem o tym na pyryfycy ale mnie zjedli na sniadanie...
    Bo to sprawa bezdyskusyjna - po prostu widze... i dlatego wiem, że mam racje. Mam monitor Sony, dobrze skalibrowany, roczne doświadczenie we wstępnej obróbce przez NC - i to co zobaczyłem po otwarciu "znajomych" plików NEF wprawiło mnie w zdziwienie. I nikt mi nie wmówi, że coć robie nie tak - bo ustawienia i profile te same.
    Wniosek jest taki, że widocznie algorytm plików RAW nikona jast trudny do "rozpracowania", a Nikon nie jest zainteresowany tym, aby jego NC poszedł do kosza (co stałoby się natychmiast, gdyby PS i plugin były lepsze , więc nie zdradza swych tajemnic - co pewnie irytuje, bo każdy profi musi mieć PSa ( czy po prostu już go ma) - a wychodzi na to, że i na NC należe wyłożyć te 600 zł. Czy to dobrze, czy żle -to juz inna sprawa.
    Reasumując - dla prawidłowych i szybkich efektów pracy na nikonowskich RAW'ach - niezastąpiony jest soft nikona NC - nie "niezbędny" ale jednak najlepszy.

Domyślnie

Nie działa pod linuxem - zostaje tylko GIMP
    pozdrawiam Sebastian

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów