Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: TFP a OnlyFans

Domyślnie TFP a OnlyFans

Bardzo często widzę, że modelki szukające zdjęć na zasadach TFP bardzo często mają w swoim "portfolio" link do OF.
    Jestem skłonny sobie raz na jakiś czas umówić się na jakąś sesję TFP, jednak nie widzi mi się aby ten materiał służył komercji ze strony modelki. Sporządzenie umowy generalnie daje tylko ochronę prawną, jednak nie daje pewności, że na tych zdjęciach nie będzie zarabiane.
    Czy jest jakaś opcja zaszczepienia w pliku jakiegoś kodu, który będzie informował mailowo gdzie dane zdjęcie zostało opublikowane albo jakaś inna forma zabezpieczenia przed czymś takim?
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

Zostaje chyba tylko wyszukiwanie obrazem, ale nie wiem czy działa na dostępowych serwisach.

Domyślnie

Nie pomogę jak to ogarnąć, pewnie trzeba by umowę spisać z wyłączeniem możliwości publikacji w konkretnych miejscach i ewentualnie sprawdzać czy to jest respektowane.

Ale tak używając prostej logiki Fotograf z tych zdjęć TFP też ma korzyść - odświeżenie portfolio, nałapanie lajków, znalezienie później komercyjnych klientów itp. To w sumie czy to taki wielki problem gdzie modelka sobie je umieśći? Też pewnie chce coś z tego mieć a nie tylko pozować ciągle wszystkim za free

Jakby takie sesje w Twoim wykonaniu były faktycznie sporadyczne to bym sobie tym głowy nie łamał. Natomiast rozumiem, że robiąc ich dużo widzi się stracone zyski. Tylko tu wracając do początku pewnie jakby modelka chciała sesję pro na OF to by zapłaciła od razu. A jak płacić nie chce to ani ona zdjęć mieć nie będzie ani fotograf.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    Nie pomogę jak to ogarnąć, pewnie trzeba by umowę spisać z wyłączeniem możliwości publikacji w konkretnych miejscach i ewentualnie sprawdzać czy to jest respektowane.

Ale tak używając prostej logiki Fotograf z tych zdjęć TFP też ma korzyść - odświeżenie portfolio, nałapanie lajków, znalezienie później komercyjnych klientów itp. To w sumie czy to taki wielki problem gdzie modelka sobie je umieśći? Też pewnie chce coś z tego mieć a nie tylko pozować ciągle wszystkim za free

Jakby takie sesje w Twoim wykonaniu były faktycznie sporadyczne to bym sobie tym głowy nie łamał. Natomiast rozumiem, że robiąc ich dużo widzi się stracone zyski. Tylko tu wracając do początku pewnie jakby modelka chciała sesję pro na OF to by zapłaciła od razu. A jak płacić nie chce to ani ona zdjęć mieć nie będzie ani fotograf.
    I tu się nie zgodzę.
    TFP z założenia ma zasadę obustronnej promocji portfolio, bez możliwości sprzedaży jeżeli jest to uregulowane w umowie.
    Robienie nawet od czasu do czasu takie sesje na których ktoś ma zarabiać to równie dobrze mógłbym wejść w układ z pośrednikiem nieruchomości i trzaskać mieszkania na sprzedaż za darmo... a ja będę miał do portfolio. Tylko, że akurat nawet robiąc zdjęcia stricte komercyjne można mieć też zdjęcia do portfolio (patrz śluby i inne komercyjne jeżeli umowa na to pozwoli).
    Modelka dostając zdjęcia z sesji TFP też promuje swoje ciało i możliwości. To też może być potencjalnym krokiem do uzyskania propozycji komercyjnej.

Robienie zdjęć TFP gdzie się wie, że na 100% będzie to na OF to czyste frajerstwo imo

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Jak zawsze - to zależy wg mnie

Patrząc zero jedynkowo masz oczywiście rację. Dla osoby nastawionej już tylko na "zysk" (zawodowy fotograf o ugruntowanej pozycji) takie działania wiele dobrego nie przynoszą.

Ale z drugiej strony nieraz chce się wejść na nowe rynki i działania promocyjne = darmowe mogą mieć więcej korzyści niż strat.

Zrobisz zdjęcia jednej na OF, może później ustawi się kolejka następnych, płacących. Zrobisz za darmo zdjęcia mieszkań, później może też będą chętni na kolejne płatne. Sesje dziecięce, weselne itp każdy na początku robił pewnie za darmo by się pokazać a później coś z tego mieć.

W każdym razie ja piszę z pozycji "amatora" który raczej nie nastawia się na żaden zysk i dla mnie pewne rodzaje zdjęć by miały po prostu urok, ciekawości, spróbowania czegoś nowego. To powoduje pewnie inne kryteria rozpatrywania sprawy.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Tak, tak, ja to rozumiem.
    Tylko wątpię, że jak ktoś publikuje takie zdjęcia na OF zamieszcza informację o fotografie. W dodatku klientami takich portali są nazwijmy to "obserwatorzy" bez chęci na współpracę z fotografem.

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta
    Tak, tak, ja to rozumiem.
    Tylko wątpię, że jak ktoś publikuje takie zdjęcia na OF zamieszcza informację o fotografie. W dodatku klientami takich portali są nazwijmy to "obserwatorzy" bez chęci na współpracę z fotografem.
    A to na pewno. Tu raczej zarobić można tylko na tym jak ta pierwsza poleci fotografa koleżankom

Domyślnie

A wiemy jak jest

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Onlyfansiary i różne camgirls to ciekawy przypadek.
    Ogolnie nic do nich nie mam, jednak swoje zdanie niezbyt pozytywne, na ich temat mam.
    Co mnie tylko dziwi, że są faceci, i to całkiem chyba sporo, co chcą płacić za ten chłam, skoro już ktoś potrzebuje mocniejszych wrażeń to są darmowe strony i to całkiem mocne.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

No ale tu nie o tym

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów