Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Sonnar

Domyślnie

to, że mają wiele wiosen jest nie do podważenia. są jednak jeszcze do kupienia egzemplarze zeberek idealnie zachowane a w wersji MC nieużywane. Poza tym widząc jakość tych szkieł śmiem twierdzić, że jeśli nie będziemy wbijać nimi gwoździ to posłużą wspaniale następne kilkadziesiąt lat...
    Miałem oba Sonnary 180 (jeden ma Zbigniew i chyba nie narzeka, drugi poleciał poza forum), obydwoma pstrykałem fotki i różnicy na korzyść MC nie zauważyłem. Blików i innych flar też za diabła zebrą wywołać nie mogłem mimo fotografowania w ostrym słońcu. Oczywiście nie przeprowadzałem szczegółowych testów laboratoryjnych ale nawet na 100% powiększeniu nie było różnic w ostrości, kontraście itd.
    Poza tym spytam bo nie wiem - czy pod cyfrę nie są projektowane nowe, optymalizowane pod nią powłoki na szkłach? Nawet w latach kiedy wersje MC były produkowane o cyfrze nikt nie śnił...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 24-07-2007 o 23:18 Powód: literówka...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Poza tym spytam bo nie wiem - czy pod cyfrę nie są projektowane nowe, optymalizowane pod nią powłoki na szkłach? Nawet w latach kiedy wersje MC były produkowane o cyfrze cyfrze nikt nie śnił...
    Są. I w takim przypadku należy załozyć, że obiektywy bez powłok będą się najsłabiej spisywały.
    Generacji powłok jest bez liku, bo kazdy producent robi to po swojemu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów