Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie ON1 - PhotoRaw - uwagi opinie

na początek,
    wzorem wielu youtuberów, kórzy na youtubie zarabiają masę kasy, chciałem powiedzieć że nikt mi za tego posta nie zapłacił i nikt mi go nie kazał pisać

a teraz do rzeczy...

Czytając to i różne inne fora widzę że dość rzadko się wspomina o programie ON1 PhotoRaw.
    Nie mniej jednak wyszukiwarki internetowe podają ten program jako jeden z kilku najcześciej używanych programów do edycji zdjęć.
    Ja go używam od wielu lat i wiele razy upgrade'owałem do nowszych wersji. Używałem i używam tez inne programy ale nie mam zamiaru ich tutaj z ON1 porównywać.

To co mnie sprowokowało do tego posta to poniższy film.
    Oprocz tego że jest to filimik trochę reklamowy pokazuje on pewien kierunek rozwoju oprogramowania do edycji zdjęć.
    Już kiedyś w jakims wątku próbowałem prorokować że niedługo edycja zdjęć będzie umiejętnością tak unikalną jak naprawa zegarków mechanicznych. Myślę że ten filmik dokłądnie ten kierunek pokazuje.

FILM

Ciekaw jestem waszych opinii.

ON1 na przestrzeni lat zrobił się programem dość złożonym i wielu go krytykuje za niejasny interfejs.
    Moim zdaniem to rzecz subiektywna i można się do niego przyzwyczaić.
    Jak ktoś chce poczytać więcej jakie ma funkcje to TUTAJ jest całkiem obszerny "guide".
    A można też pobawić wersją trial.

(EDIT: nie wiem dlaczego film się nie wyświetlał w oknie więc schowałem go pod tekstem)

Domyślnie

Obejrzałem. Mnie nie przekonuje. To już jest grafika.

Domyślnie

Nie do końca czaję, po co w ogóle im to oryginalne zdjęcie, przecież to można było promptem od początku załatwić. No dobra, może jak ktoś sprzedaje foty, to muszą być picuś-glancuś cukierkowe, ale do moich pamiątkowych pstryków… to się nie nadaje.

Domyślnie

Pytanie zasadnicze jest jak to obecnie chodzi. Pamiętam kilka lat temu ściągnąłem triala na Windows.
    Program był może i fajny ale wolny. Czy obecnie już się poprawiło? I jak to chodzi np na maku?
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 23-05-2026 o 08:25
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Na moim i5 6th gen dalej jest najwolniejszym programem. Tym razem już go nie kupię
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Z ciekawości zainstalowałem. Chwilę się pobawiłem i usunąłem. Nawet nie próbowałem dotrzeć do funkcji Ai. Program wykłada się na podstawach - chociażby wyciąganie z cieni: nie kojarzę, by cokolwiek mi znanego spłaszczało obrazek w taki sposób.
    ON1 kosztuje tylko 273zł. Dla przykładu Capture One około 1.560zł, czyli prawie 6 razy więcej. I moim zdaniem warto przez dwa-trzy miesiące zbierać butelki i dozbierać, by nie narażać się na kontakt z ON1. Sorry, ale programy tego typu zniechęcają do postprodukcji.
    Może za kolejne 10 lat...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

@10:45min
    Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

To jest program z najgłupszym interfejsem jaki w życiu widziałem. Kupiłem z jakimś kodem niedrogo chyba w listopadzie jak pozbywałem się LR.
    Pomęczyłem się na zasadzie, że może trzeba się przyzwyczaić. Nie dałem rady.
    A teraz w 2026.4 zamiast upraszczać, to dodali jakieś nikomu niepotrzebne HOME.
    Dodali bo mogli. Projekt wygląda na gotowca z chata.
    Poszli w AI, z obrabiania zdjęć coraz bardziej w tworzenie grafiki. Coś jak LuminarNeo.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacol Zobacz posta

@10:45min
    Nie wiem kim jest ten pan, ale...
    Kiedyś mieliśmy taki przypadek w pracy.
    Jakiś koleś na linkedi-nie zaczął mniej więcej w sposób podobny do tego pana krytykować większość postów dotyczących firmy w której pracuję.
    Niektórzy koledzy wdawali się z nim w dyskusje z której widać było że kolega dość dużo wie na temat naszej firmy.
    W końcu ktoś doszedł do tego, że nasza firma w niezbyt ładny sposób pożegnała się z tym kolegą wiele lat temu.

Dlaczego to tym piszę?
    Nie żeby bronić ON1.

Ja nie skończyłem oglądać tego filmu.
    Facet jest tendencyjny, używa języka który nie tylko w jego ojczystym kraju nie jest językiem używanym w publicznych wystąpieniach.
    Po prostu zastanawia mnie jaką miał motywację żeby zainstalować wszystkie możliwe programy do obróbki zdjęć, po to aby udowodnić że każdy z nich działa inaczej a ON1 najgorzej .
    A już całkiem odjechał kiedy zaczął opowiadać o swoim wyjeździe z małżonką.
    Wynajęty aktor z rynsztokowym językiem.

a bardziej o programie:
    1. Highlights slider - sam zauważyłem że działa dziwnie. Kiedyś napisałem do ON1 w tej sprawie żeby sprawdzili.

2. Shadows slider - kiedy kupiłem DxO zrobiłem dokładnie ten sam test co ten pan. W DxO działa to podobnie choć nie wiem czy różnica w stosunku do ON1 jest tak duża jak na filmie.
    Mianowicie - oczywiste chyba jest że jak rozjaśniamy shadows w global adjustment, zmieni się ilość midtones i w rezultacie może dość do sytuacji że cały histogram nieznacznie przesunie się w prawo. To chyba wynika z matematyki.
    Rozumiem że chodzi o to czy robimy przesunięcie liniowe czy nie.

To co ten pan pokazuje na fimie (i nawet o tym mówi wprost) moim zdaniem dowodzi że niektóre programy w global adjustment robią niejawną "local adjustment" w oparciu o luminoisity. Najwyraźniej widać to w CaptureOne.

Czy tak powinno być? Nie wiem? Rozumiem że może to przyspieszać obróbkę ale to samo można osiągnąć za pomocą local adjustment.
    I jak pokazano filmie - każda firma robi tą nieliniową transformację inaczej.

3. Resize AI -nie komentuję, bo nie używam. Chyba użyłem raz.
    Pan na filmie nie wspomniał jaki ma komputer. (Może celowo... )
    Ja mam laptopa lenovo z ryzen9 i kartą Nvidia i np NoNoise AI które na I7 działało koszmarnie, na tym laptopie mam update w locie.

4. Inne ficzery AI - dla mnie są średnio potrzebne ale może firma widzi w tym kierunek.

5. Interfejs - też uważam że strona "Home" to takie niewiadomo co i nie wiadomo po co.
    Do reszty moim zdaniem można się przyzwyczaić.

Domyślnie

To jaki ktoś miał przypadek w pracy z jakimś kolesiem to chyba nie ma w tym kontekście żadnego znaczenia. Podlinkowałem do konkretnego źródła, obejrzałem ten film dwukrotnie, abstrahując czy jest męczący czy nie.
    Każdy może szybko zobaczyć jak działa wyciąganie z cieni.

Przetestowałem to też we własnym zakresie bo szukam czegoś do obróbki raw bez abonamentu i dla mnie osobiście ten mechanizm w ON1 to nie jest coś akceptowanego.
    Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
    Vivitar 135 2.8 F mount