na początek,
wzorem wielu youtuberów, kórzy na youtubie zarabiają masę kasy, chciałem powiedzieć że nikt mi za tego posta nie zapłacił i nikt mi go nie kazał pisać

a teraz do rzeczy...

Czytając to i różne inne fora widzę że dość rzadko się wspomina o programie ON1 PhotoRaw.
Nie mniej jednak wyszukiwarki internetowe podają ten program jako jeden z kilku najcześciej używanych programów do edycji zdjęć.
Ja go używam od wielu lat i wiele razy upgrade'owałem do nowszych wersji. Używałem i używam tez inne programy ale nie mam zamiaru ich tutaj z ON1 porównywać.

To co mnie sprowokowało do tego posta to poniższy film.
Oprocz tego że jest to filimik trochę reklamowy pokazuje on pewien kierunek rozwoju oprogramowania do edycji zdjęć.
Już kiedyś w jakims wątku próbowałem prorokować że niedługo edycja zdjęć będzie umiejętnością tak unikalną jak naprawa zegarków mechanicznych. Myślę że ten filmik dokłądnie ten kierunek pokazuje.

FILM

Ciekaw jestem waszych opinii.

ON1 na przestrzeni lat zrobił się programem dość złożonym i wielu go krytykuje za niejasny interfejs.
Moim zdaniem to rzecz subiektywna i można się do niego przyzwyczaić.
Jak ktoś chce poczytać więcej jakie ma funkcje to TUTAJ jest całkiem obszerny "guide".
A można też pobawić wersją trial.

(EDIT: nie wiem dlaczego film się nie wyświetlał w oknie więc schowałem go pod tekstem)