Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
Nieno ja to rozumiem.
Ale są wśród nas tacy, którzy bez statywu nie pójdą robić zdjęcia krajobrazowe.
Myślę, że Twój post powinien być wskazówką nie tyle dla mnie, co właśnie dla użytkowników statywów
Ja nie trawie nosić ze sobą i używać statywu.
Na samą myśl, że mam nosić te żelastwo to szlag mnie trafia.
To ja... do mnie pite, mnie się dotyczy
Już pisałem, że dla mnie najważniejsze w fotografii krajobrazu są (oprócz aparatu i obiektywu oczywista):
1. Statyw - nie musi być to "żelastwo" chociaż i takowy mam (jeden z pierwszych Benro) - może być karbonowy, może być Gorilla-pod - byle utrzymał stabilnie przypięty sprzęt
2. Filtry - obowiązkowo polaryzacyjny, mocny szary (ND64, ND1000) i zestaw płaskich szarych połówek (mi od 15 lat służą HI-techy - z miękkim przejściem i z przejściem odwróconym)
3. Buty - kiedyś krótsze gumowce, teraz jeśli na plener jadę samochodem zawsze mam w bagażniku wodery.
Dlaczego statyw? Bo moja ulubiona pora robienia zdjęć to wschód słońca, a na miejscu zwykle jestem sporo przed tym wschodem, kiedy właściwie nie ma światła i czasy nawet przy największej "dziurze" i najwyższym ISO wychodzą po kilkanaście sekund minimum.
A przecież w fotografii krajobrazu - o czym w tym wątku wielokrotnie pisaliśmy - przesłonę trzeba jak najbardziej przymknąć i do tego ustawić jak najniższe ISO.
Efekt - nawet przy niezłych już warunkach świetlnych czasy naświetlenia często przekraczają 15-20 sekund, a zdarzają się i dłuższe.
Nie wiem jakie trzeba by mieś stalowe ręce, żeby takie czasy utrzymać.
Poniżej kilka przykładów - zdjęcia stare, sprzed 10 lat, z wyjazdu w Karkonosze - samochodem, więc zabrałem ciężki aluminiowy statyw Benro - bardzo się przydał.
Przy okazji - mam nadzieję, że zajrzy tu @moshica - bo zdjęcia zrobione Nikkorem 16-85VR do zakupu którego go namawiałem...
EXIFy zdjęć zostawiłem
1.

2.

3.

4.

5.

6.

Na wszystkich zdjęciach celem było uzyskanie maksymalnej GO - stąd przesłona była mocno przymknięta, co przy ustawionym niskim ISO dawało tak długie czasy ekspozycji...