Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Adapter FTZ - nie mogę zdemontowac obiektywu!

Cześć. Czy jest jakaś mozliwość zdjęcia obiektywu z adaptera FTZ jeśli, prawdopodobnie, nie działa przycisk/suwa zwalniający na adapterze? Da się go odblokować od wewnętrznej strony?
    Kupiłem używany adapter, z wygląda w super stanie, zamontowałem do aparatu, potem założyłem obiektyw i jak chciałem go zdjąć to się okazało, że nie mogę już tego zrobić.
    Jak powinien działać ten suwak, u mnie jest tylko takie delikatne przesunięcie może 1-2mm?

- - - - kolejny post - - - - - -

Dodam, że chodzi o FTZ I czyli z tą stopką.
    Wrzucam zdjęcie, bo teraz zauważyłem, że nad suwakiem jest otwór. Czy to może w jakiś sposób slużyć jako dodatkowa możliwość odblokowania? Nie znalazłem nigdzie opisu tego elementu, a nie chcę na razie nic tam wciskać bez potwierdzenia.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_5526.jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	1,85 MB
ID:	95951
    Ostatnio edytowane przez barracuda ; 19-05-2026 o 15:43
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Witam
    Jak ciągniesz za dźwignię, to staraj się ruszać obiektywem jakbyś go "zakręcał" i wykręcał" takie mikro ruchy. A najlepiej w stronę zakręcania.
    Może jest tak dopasowany, że jak zaskoczył to cały czas dociska dźwignię i dlatego nie możesz jej całkiem odsunąć.
    A jaki masz obiektyw?
    PozdrawiaM.

Domyślnie

w tę dziurkę wskakuje bolec od strony korpusu, wątpię żeby była "wciskalna"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marianx Zobacz posta
    Witam
    Jak ciągniesz za dźwignię, to staraj się ruszać obiektywem jakbyś go "zakręcał" i wykręcał" takie mikro ruchy. A najlepiej w stronę zakręcania.
    Może jest tak dopasowany, że jak zaskoczył to cały czas dociska dźwignię i dlatego nie możesz jej całkiem odsunąć.
    A jaki masz obiektyw?
    PozdrawiaM.
    Nikkor 85mm 1.8 G. Próbowałem w ten sposób poruszać, właściwie nic nie można zrobić poza takimi mikro ruchami, ale nic to nie pomaga. Zakładam, że pewnie jedynym wyjściem będzie rozkręcenie adaptera przez serwis.

Domyślnie

myślę, że gdyby @TOP67 zerknął w ten temat, mógłby jeszcze coś wymyślić

Domyślnie

Poczytałem, ale wygląda na to, że bez serwisu się nie obędzie.

Domyślnie

A jak wyczuwasz opór tego suwaka? Mam FTZII suwak wygląda identycznie. W trakcie poruszania o te dwa milimetry czuć opór sprężynki.
    On po dojściu do końca sam powraca.
    Spróbuj jak radzi kolega Marianx, miokroruchy suwaka i obiektywu ale z obiektywem na górze w pionie, tak by dać szansę opaść bolcowi jak zwolnisz suwak.
    Mnie się tak kiedyś zakleszczył obiektyw na D800, za pierwszym razem pomogło, za drugim serwis. W serwisie technik zniknął na trzy minuty oddał wszystko sprawne
    problem się nie powtórzył.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    A jak wyczuwasz opór tego suwaka? Mam FTZII suwak wygląda identycznie. W trakcie poruszania o te dwa milimetry czuć opór sprężynki.
    On po dojściu do końca sam powraca.
    Spróbuj jak radzi kolega Marianx, miokroruchy suwaka i obiektywu ale z obiektywem na górze w pionie, tak by dać szansę opaść bolcowi jak zwolnisz suwak.
    Mnie się tak kiedyś zakleszczył obiektyw na D800, za pierwszym razem pomogło, za drugim serwis. W serwisie technik zniknął na trzy minuty oddał wszystko sprawne
    problem się nie powtórzył.
    Spróbuję jeszcze taką metodą z obiektywem u góry.
    Suwak wydaje się działać, bo jak go odbezpieczę i lekko ruszę obiektywem to tak zostaje. Jak ruszę z powrotem obiektyw w kierunku zaklikniecia to suwak sam wraca do swojego położenia.

Edit. Jednak nic z tego, zmiana położenia nic nie dała.
    Ostatnio edytowane przez barracuda ; 19-05-2026 o 18:17

Domyślnie

Dotyczy co prawda FTZ II ale budowa pewnie jest podobna. Dostępny jest w sieci FTZ II Repair manual.
    Ostatnio edytowane przez andystar ; 19-05-2026 o 18:38
    SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni