Tak, to prawda.
Ale z moich doświadczeń i obserwacji wynika, że Capture One z ich profilami symulacji filmów to jest w zasadzie 99% tego, co wypluwa z siebie aparat Fuji sterowany przez X Raw Studio.
Porównywałem wiele razy jpg prosto z X-H2 (wszystkie ustawienia na zero, jedynie wybrana jakaś symulacja filmów), do tego co pokazywał C1 z .RAF po wybraniu tej samej Film Sims.
Różnica była tak mała, że nawet nie jestem pewien czy mi się to nie przewidziało - a robiłem bezpośrednie porównanie A/B (przełączałem zdjęcia, raz jedno - raz drugie żeby zauważyć różnice)
Koniec końców od dawna wiadomo że goście od Capture One bardzo ściśle współpracowali z Fujifilm, przy tworzeniu Film Sims do C1..
Szkoda, że C1 jest tak drogi, bo przy pomocy DXO PureRAW można obejść jego zacofaną odszumiarkę, a w PS zrobić kompletny retusz + super łatwe wycinanie niepotrzebych elementów tła przy pomocy silnika AI "Firefly"
Bo sam Capture One uważam, że jest najbardziej optymalnym programem do obróbki zdjęć ludzi
Do tego działa o wiele, wiele płynniej niż LR i ma w mojej ocenie bardziej intuicyjny UI.
Sorry za OT, znowu popłynąłem z dywagacjami![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami