Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: DJI Avata 360

Domyślnie DJI Avata 360

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	avata360.png
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	945,8 KB
ID:	94628

1/1.1″ CMOS Dual Sensors
    120MP Max Pixels (360° Photo)
    8K/60fps HDR Max Video Specification
    360° & Single Lens, Flexible Dual Mode
    360° Virtual Gimbal - 360° Infinite Rotation and Tilt Control
    Nightscape Omnidirectional Obstacle Sensing
    Max Video Transmission Range: 20 km (FCC), 10 km (CE/SRRC/MIC)
    Motion Control
    Easy ACRO

Cena:
    469 euro sam dron https://store.dji.com/pl/product/dji...360?vid=214791
    729 euro z RC2 https://store.dji.com/pl/product/dji...c-2?vid=215061

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	avata360.png
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	821,3 KB
ID:	94629
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

To moim zdaniem jest game changer zabawy dronami. Chyba już był podobny wątek o tej technologii.
    Teraz tylko wyposażyć takie drony w karabinki i już można robić realne wojny w powietrzu siedząc za biurkiem.

Z tego co pamiętam to Insta360 była pierwsza z taką zabawką i ciekawe czy o to między innymi się chińczyki nie poróżnili.

Domyślnie

Tak, jest już Antigravity A1 od Insta360, którego chyba jedynym plusem była waga 249g, bo cena mocno nie zachęcała do kupna.

Domyślnie

A po co to komu, a na co? Nie ogarniam trendu i podejrzewam, że po góra jednym dniu bym się znudził tym fjuczerem z 360.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esperal Zobacz posta
    A po co to komu, a na co? Nie ogarniam trendu i podejrzewam, że po góra jednym dniu bym się znudził tym fjuczerem z 360.
    Nie mam tej zabawki ale mam kamerkę Insta360 i taki dam Ci przyklad.
    Filmowałem kiedys siebie z dzieciakami na elektrycznych samochodzikach w wesołym miasteczku.
    Pierwszy film zrobiłem Iphonem bo nie ogarniałem jeszcze wtedy Insta360 chociaż już ją mialem. Film wyszedł beznadziejny - pilnowałem żeby trzymać obiekt w kadrze a przy częstych zmianach kierunku jazdy to byla tragedia. Skupiałem się bardziej na pilnowaniu kadru niż na jeździe samochodzikiem a i tak zawsze gubiłem obiekt który chcialem filmować. Nie mówiąc że fun'u z jazdy nie miałem żadnego.
    Poza tym wstrząsy to było coś co sprawiało że finalnie filmu nie dało sie oglądać bo nic nie było na nim widać.

Po objerzeniu filmu po powrocie do pensjonatu powiedziałem dzieciakom że idziemy tam jeszcze raz ale tym razem z inną kamerą.

Wystawiłem kamere Insta360 na 3-metrowym sticku nad samochodzikiem, trzymałem stick częściowo ręką a częściowo tylko kolanami.
    Skupiałem sie na jeżdzie a nie na fimowaniu i był fun z jazdy.

Potem zaczyna sie zabawa bo z tego nagranego filmu 360 stopni w postprodukcji możesz zrobić nieskonczoną ilość wersji filmu "standardowego" poprzez wybieranie kierunku "patrzenia" w każdym momencie filmu.
    W każdej minucie czy sekundzie możesz wybrać inny kierunek. To jest według mnie najtrudniejsza umiejętność - żeby z filmu 360 stopni zrobić ciekawy filmik "standardowy".
    Soft pozwala na wiele ciekawych sztuczek jak zoomy, stablizację obiektu w kadrze pomiędzy klatkami kontrolnymi, flipy itp.
    Zrobiłem z tego taki filmik że wszyscy byliśmy w szoku jak porównywaliśmy to do produktu z iphona.

W przypadku montowania kamery 360 na dronie, z goglami, myślę przede wszystkim o symulacji lotu.
    Filmik 360st oglądany za pomocą gogli, oprócz tego co napisałem wcześniej, daje wrażenie jakbyś siedzial w tym dronie. Skręcasz głowę - kierunek patrzenia zmienia się z tobą.
    Myślę że dla niepełnosprawnych dzieciaków z pewnością będzie to frajda.
    Ostatnio edytowane przez pki1234 ; 26-03-2026 o 23:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esperal Zobacz posta
    Wejdź na YT i pooglądaj nawet jakieś sponsorowane przez DJI filmy to zobaczysz do czego może się przydać. Specyficzny sprzęt (jak wszystkie 360), ale możliwości daje całkiem ciekawe. Przy czym dużo tu zależy od pomysłowości użytkownika, od tego żeby tego użyć w odpowiednim celu i miejscu, bo bez tego to po prostu wyjdą z tego jakieś takie "dziwne" filmy i tyle. Ale wykorzystany z pomysłem robi robotę. Zwykle do paru ujęć na cały film, ale to czasem jest ten wow factor, który dobrze robi całości, urozmaica i podbija ogólne wrażenie.

Ja trochę myślę o kupnie tego, ale nigdy jeszcze nie latałem w goglach i nie wiem czy dam radę - niestety trochę mam problemów z chorobą lokomocyjną i np w VR w niektórych grach miałem problemy, więc obawiam się, że tu może być podobnie, muszę najpierw u kogoś przetestować. Cena jest stosunkowo atrakcyjna, ale krążą głosy, że specjalnie jest tak wyceniony, żeby wykosić konkurencję czyli antigravity (który już chyba sypie promocjami po 20%) - gdyby nie insta360 to obstawiam, że kosztowałby z 2k więcej, bo "zwykła" Avata kosztuje podobne pieniądze, więc za bonus ficzer w postaci 360 pewnie by sobie trochę doliczyli.

Domyślnie

Antigravity A1 przeszedł certyfikację FCC i może być legalnie sprzedawany w USA. Avata 360 raczej nie będzie dostępna na tamtym rynku, bo DJI zostało przecież wpisane na listę zagrożeń. Odpada więc spora część potencjalnych kupujących. W sumie to nie śledzę jakoś tematu, może coś się zmieniło.

Uprawnienia umieszczania postów