Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Odzysk danych z SSD

Czy macie jakieś doświadczenia z firmami zajmującymi się odzyskiwaniem danych? Jakaś godna polecenia?

Niestety sformatowałem sobie, przez przypadek, dysk ze wszystkimi zdjęciami... To było szybkie formatowanie pod Windowsem, więc jakiś cień szansy jeszcze mam, żeby to odzyskać (mimo zaimplementowanych w SSD mechanizmów TRIM, garbage collection, etc. i tego, że od formatu do wyłączenia komputera minęło około pół godziny). A ostatni backup robiłem 4,5 roku temu

Domyślnie

Mam StrongRecovery - Tani i dobry polski program

Program StrongRecovery posiada funkcje pozwalające na odzyskiwanie danych z dysków SSD po szybkim formatowaniu. Skuteczność tego procesu zależy jednak od specyfiki działania dysków SSD, a konkretnie od aktywnej funkcji TRIM
    SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum

Domyślnie

Trochę próbowałem samemu coś zdziałać (przez te pół godziny od formatu do wyłączenia), i właśnie ze względu na te funkcje wolałbym już nie uruchamiać tego dysku we własnym zakresie.

Domyślnie

Czy to dysk na którym jest też system operacyjny?

30 lat temu musiałem odzyskiwać dane. Od tamtej pory wszystkie dyski pracują w RAID1. A ważne rzeczy archiwizuję na kilku oddzielnych zespołach dysków oczywiście też w RAID1.
    Używam dysków HDD do archiwizowania danych. Odzyskiwanie danych z nich jest prostsze niż z SSD.
    Ostatnio edytowane przez andystar ; 12-03-2026 o 15:12

Domyślnie

To był osobny dysk w sensie fizycznym, na nim jedna partycja. System mam na innym dysku. Backup tak jak pisałem w pierwszym poście, ostatnio robiony 4,5 roku temu… Mam już nauczkę, kosztowną z tego co się zdążyłem zorientować, chociaż koszt nie jest w tej historii najistotniejszy. Zależy mi na tym żeby te dane odzyskać, stąd pytanie czy mieliście styczność z takimi usługami i czy jakaś firma jest godna polecenia.

Domyślnie

Odpowiedź AI

W Łodzi działa kilka wyspecjalizowanych laboratoriów zajmujących się odzyskiwaniem danych z dysków SSD, które oferują zaawansowane metody radzenia sobie z uszkodzeniami kontrolerów i pamięci NAND.
    Poniżej lista najlepiej ocenianych firm i laboratoriów:

Serwis Otako – Jedno z najwyżej ocenianych laboratoriów w Łodzi. Firma posiada własne zaplecze techniczne, co pozwala na pracę bez pośredników i skrócenie czasu realizacji. Oferuje odzyskiwanie danych z różnych nośników, w tym dysków SSD.

Arvika Data Recovery – Specjalizuje się w odzyskiwaniu danych z nośników HDD i SSD. Zapewniają wygodę logistyczną – sprzęt można dostarczyć osobiście do punktów przyjęć w Łodzi lub wysłać kurierem na ich koszt.

SGdata – Firma oferująca kompleksowe usługi odzyskiwania danych z dysków SSD, kart pamięci oraz pendrive'ów bezpośrednio w Łodzi.

MiP Data & Forensic (Recovery.pl) – Profesjonalne laboratorium obsługujące przypadki utraty danych z dysków SSD, w tym uszkodzenia logiczne i sprzętowe. Oferują bezpłatną analizę nośnika, która pozwala poznać koszty przed podjęciem decyzji o usłudze.

Ram-serwis – Kolejny uznany punkt na mapie Łodzi, zajmujący się odzyskiwaniem danych z dysków SSD, macierzy RAID oraz serwerów NAS.

Avidata oraz PANDATA – Ogólnopolskie sieci posiadające swoje oddziały lub punkty przyjęć w Łodzi, wyspecjalizowane w zaawansowanych przypadkach utraty danych.

Domyślnie

Niestety pierwszy lepszy cennik:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	gdfgdgdfg.jpg
Wyświetleń:	68
Rozmiar:	16,6 KB
ID:	94244

Dlatego że odzyskiwanie z pominięciem kontrolera dysku polega na fizicznym odczycie z układów na płytce co jest super czasochłonne. Bardziej ma to sens w przypadku padnięcia karty pamięci gdzie danych jest mało i leżą nienaruszone. Najprawdopodobniej z dysku i tak nie uda się nic odzyskać ale będziesz musiał zapłacić za czas pracy.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Serwis Otako - można wycenić on line.
    https://www.fields-data-recovery.pl/...SACEgJlHfD_BwE

Z dysku Samsung SSD 320GB który podłączyłem kiedyś do telewizora i po podłączaniu do komputera chciał go formatować odzyskałem zdjęcia i filmy przy pomocy StrongRecovery.
    Ostatnio edytowane przez andystar ; 12-03-2026 o 18:37

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Gdyby to mnie spotkało próbowałbym najpierw podłączyć dysk i wykonać jego obraz całego dysku 1:1 i nastepnie na tym obrazie próbować bawić się odzyskać dane samodzielnie.
    X-T1+XF 18-55 | X-T4+XF 16-55 MKI | X-T5+XF 50-140 | X100VI | Nikon Z8+Z 600 mm f/6.3 VR S | Mavic 3 Classic | EIZO CG2730

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez juh Zobacz posta
    Gdyby to mnie spotkało próbowałbym najpierw podłączyć dysk i wykonać jego obraz całego dysku 1:1 i nastepnie na tym obrazie próbować bawić się odzyskać dane samodzielnie.
    I to jest najlepsza odpowiedź w tym wątku. Można np. uzyć Linux'owej komendy dd. W przypadku braku doświadczenia nie polecam jednak eksperymentów, bo będzie tylko gorzej. Lepiej zrobić to z kimś kumatym w sprawach IT.

Odzysk danych w wyspecjalizowanych firmach od dawna kosztuje parę tysięcy zł lub więcej. Nie jest to nic nowego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni