Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Plener modelkowy wiosenny 14-17 maja 2026

Tradycyjnie, na przełomie wiosny i lata zrobię plener. Informacja o tym była na mojej grupie na FB - Plenery i warsztaty Jacka https://www.facebook.com/groups/1530755080503870
    Mam zawsze z tym problem. Część ludzi nie ma konta na FB ze względu na swoje poglądy. Inni z kolei nie są zarejestrowani na nikoniarzach. Jak to pogodzić? Wysyłam SMS do stałych bywalców. Na FB zrobiłem ankietę gdzie wybieraliśmy miejsce i datę (dostępność ośrodka w danym terminie). Wybrano nowe dla nas miejsce. Atrakcyjne, słyszałem o tym miejscu wiele, ale tam nie byłem.

Termin 14-17 maja 2026.

Folwark Jackowo, miejscowość Jackowo, blisko Lubiatowa, które to jest blisko morza, a plaże w tamtej okolicy są mało uczęszczane, co nam sprzyja. Myślę, że większość sesji wcale nie będzie na tych plażach tylko na terenie folwarku i jego okolicach. Ta szklarnia czy oranżeria będzie super, niektóre wnętrza też, czyli jesteśmy zabezpieczeni także przy braku pogody. Bo sama plaża gdy nie ma pogody to by było kiepsko. Do tego konie, lasy, polany, dróżki ...
    http://folwarkjackowo.pl/
    https://www.facebook.com/FolwarkJackowo - tu widać więcej otoczenia

Jeden obiekt będziemy mieli na własność. Niestety tam jest mniej miejsc noclegowych, czyli nie pojedziemy w opcji 20 fotografów, tylko 15. 5 modelek jak zawsze, czyli tym razem 3 foto na modelkę (nie 4, czyli zrzuta na modelkę większa i cena imprezy wyższa). Będzie drożej niż dwa lata temu. Modelki aktowe powariowały z cenami, to tez nie sprzyja. Będzie jednak, z konieczności wersja tańsza, czyli nocowanie poza Folwarkiem.

Będzie nas 15 fotografów (fotografek), 5 modelek (3 aktowe, 2 ciuchowe), makijażysta i ja. Czyli 22 osoby, ale folwark daje nam 19 miejsc noclegowych, w pokojach 2 i 3 osobowych (większość pokoi to 3 osobowe), jest jedna jedynka, ale ... 200 m dalej są "Noclegi u Mariolki" gdzie nocleg będzie o 70 zł taniej i to w pokoju 1-osobowym (x3 dni czyli o 210 zł taniej) albo o 90 zł taniej jak pokój 2-ka, x3 to 270 zł taniej. Sporo. Uwaga. Wszyscy uczestnicy, czyli 22, będą jadali razem, w Folwarku.

Pobyt uczestnika z kompletnym wyżywieniem, tzn. śniadanie obiad kolacja (pokoje dwójki - trójki) - 3x285= 855 zł. Nocujący u Mariolki taniej o 210 - 270 zł.
    Pozostałe koszty, czyli tzw. ekipy, to z zachowaniem wynagrodzeń tych samych sprzed lat (ale z wyższa cena wynikającą z droższych noclegów) to .. 1062 zł co daje razem 1917 zł.
    Staram się by nie było drogo, ale zależy jak się patrzy. Są plenery sobotnio-niedzielne za właściwie identyczne (nawet wyższe) ceny. Gdzie realnie sesje trwają nawet nie połowę tego co u nas, bo jak się sesja zaczyna przed południem w sobotę, a kończy w środku niedzieli ,...

Do 29 marca będę zbierał te część na modelki czyli 1062 zł, podlegające przepadkowi, o ile ktoś się wycofa i nie będzie miał zastępstwa na swoje miejsce. Do końca kwietnia chcę dostać pozostałą część czyli te 855 zł.
    Oczywiście najlepiej zapłacić od razu całość. Jeżeli ktoś chce nocować u Mariolki to niech sobie odejmie 210-270 zł od drugiej z wpłat. Gdy się ktoś wycofa po 1 maja to bez znalezienia zastępstwa nie wiem czy sie uda odzyskać pieniądze za noclegi. Raczej tak, no chyba że właścicielka folwarku się uprze że zarezerwowaliśmy 22 miejsca. Ale przecież będę dopłacał na miejscu i nie zapłacę za niewykorzystane noclegi. Ale najlepiej znaleźć zastępstwo.

Tu, w pierwszym poście pojawi się potem lista. Zainteresowani są "zbierani" na kilka sposobów. Przy okazji - gdy komuś się zmienił numer telefonu to niech mi poda nowy numer (np. na PW).

Podaje miasto obok imienia, kwestia ewentualnego dogadywania wspólnego transportu.

EDIT - stan na 02.05

1. Beta (Bydgoszcz) - wpłata
    2. Alina (Bydgoszcz) - wpłata, pokój z Beatą.
    3. Monika (Bydgoszcz) - wpłata
    4. Garot65 czyli Jarek (Bydgoszcz) - wpłata
    5. Cezary (Wałcz) - wpłata
    6. Maciej ILKK (Poznań) - wpłata
    7. Fafniak czyli Marcin (Warszawa) - wpłata
    8. Spiritus (Warszawa)
    9. Grzegorz (Rzeszów - Warszawa) - wpłata
    10.Robert Miernik (Rzeszów) - wpłata
    11.Sławek (Olsztyn) - wpłata

Jest dziwnie Wśród 12 fotografów (licząc mnie) będą 3 panie, wszystkie "moje", z Bydgoszczy. W ogóle z Bydzi będzie 5 osób czyli prawie połowa. 3 z Warszawy, 2 z Rzeszowa, Olsztyn i Poznań.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-05-2026 o 22:50
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.