Szukaj
Ale o czym Wy w ogóle mówicie, przecież nie chodzi ani o kolory ani o rozjaśnianie normalnego zdjęcia, chodzi o wyciąganie z cieni jeżeli chce się mieć dużą dynamikę na zdjęciu. Na zdjęciu z Panasa w cieniach są dziury, bo aparat ucina tam informacje żeby zmieścić dane w 12 bitach:
Nikon Z6 II i S9.
A tu Z50 II i S9:
Oba zdjęcia +5EV i Shadows +50.
Dla mnie to jest nieakceptowalne.
Jeżeli uważacie że to zbyt ekstremalna korekta to tutaj jest +2EV i Shadows +100 z dłużej naświetlonych rawów, zupełnie normalna obróbka jeżeli robi się zdjęcie naświetlane na światła w lesie albo w ciemnym pomieszczeniu z oknami:
Znowu Z6 II i S9. Na taką sieczkę żadne denoise nie pomoże.
Żeby oddać sprawiedliwość to Nikon Z6 wpada w magentę przy bardzo mocnej korekcji, ale pojawia się to jakieś 3EV później niż dziury w S9. Przy normalnej korekcji mam gładkie zdjęcie z Nikona i sieczkę z Panasa.
Ostatnio edytowane przez mathu ; 17-05-2026 o 22:17
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
Wyszła aktualizacja Lumix Lab, aktualna wersja to 3.0.0.
Kompatybilne modele LUMIX : DC-S1M2, DC-S1M2ES, DC-S1RM2, DC-S5M2, DC-S5M2X, DC-S9, DC-GH7, DC-G9M2, DC-L10
Wersja 3.0.0 oprogramowania LUMIX Lab wydana 20 maja 2026 r. (iOS/Android)
Dodaliśmy funkcję edycji plików RAW.
(Teraz obsługiwane są zdjęcia RAW wykonane aparatami zgodnymi z formatem LUMIX Lab.)
Teraz możliwe jest przesyłanie danych z dużą prędkością za pomocą połączenia przewodowego. *1
Mój styl zdjęć można teraz edytować w programie LUMIX Lab. *1
Obsługujemy teraz tworzenie filmów S&Q (Slow & Quick).
Teraz możliwe jest dodawanie do tabel LUT wartości regulacji jakości obrazu, takich jak ziarnistość, szum kolorów, ostrość *2 i redukcja szumów *2 .
Ulepszyliśmy interfejs użytkownika ekranu galerii.
Aktualizacje oprogramowania sprzętowego korpusu aparatu są teraz dostępne za pośrednictwem smartfona.
(Należy najpierw zaktualizować oprogramowanie sprzętowe korpusu aparatu do najnowszej wersji dostępnej w maju 2026 r.)
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Używam Lumix Lab i to z przyjemnością. Transfery plików bez zarzuty, pogram się nie zawiesza, ogólnie chyba jedna z lepszych aplikacji tego typu. Aktualizacje właśnie zrobiłem, mam nadzieje, że niczego nie spiepszyli :P
Kolejna paczka Sigm na LMA dostała aktualizacje:
Sigma 16mm F1.4 DC DN | Contemporary for L-Mount Ver.1.4
Sigma 17mm F4 DG DN | Contemporary for L-Mount Ver.1.2
Sigma 17mm F4 DG | Contemporary for L-Mount(Black/Silver) Ver.1.2
Sigma 23mm F1.4 DC DN | Contemporary for L-Mount Ver.1.2
Sigma 24mm F3.5 DG DN | Contemporary for L-Mount Ver.1.4
Sigma 24mm F3.5 DG | Contemporary for L-Mount(Black/Silver) Ver.1.4
Sigma 30mm F1.4 DC DN | Contemporary for L-Mount Ver.1.4
Sigma 56mm F1.4 DC DN | Contemporary for L-Mount Ver.1.3
Zmiany, jak poprzednio:
Dodano możliwość przeprogramowania funkcji pierścienia ostrości podczas korzystania z autofokusa.
Dodano możliwość zmiany kierunku obrotu pierścienia ostrości w trybie MF.
Dodano możliwość wyświetlenia wartości transmisji (T) zamiast przysłony (f/) podczas filmowania.
https://www.sigma-global.com/en/news/2026/05/21/012131/
Naszły mnie takie przemyślenia ostatnio, że mnie jakoś ten maluch S9 nie przypadł do gustu w kwestii obsługi, fakt użytkuje go głównie jako drugie body ale dla mnie to jednak zbyt mała puszka aby ją komfortowo obsługiwać.
Jakby ktoś nie zaglądał w inne wątki to jest nowa wersja Meike AF 85 mm f/1.4 Mix II
https://www.optyczne.pl/22189-news-M....4_Mix_II.html
Czy ktoś z Was używa tego modelu na Panasonicu ?
4256 niebieski S9 w sklepie Panasa.
https://pl.panasonic.com/panasonic-d...-af-niebieski/
Parę innych modeli też ma promocje, ale ten największą zniżkę dostał.
Skontaktuj się z nami