Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie Chińska karta CF LEMIWEI - test

Starsze aparaty jeszcze zdjęcia robią to i czasem przydałaby się do nich nowa karta pamięci

Do swoich D600, D700 czy D3 nie wciskam na siłę mega dużych pojemności. Tylu zdjęć by mi to było potrzebne nie robię więc wolę mieć ze 2,3 średnie - tak koło 8, 16 GB. No i właśnie... wybór coraz mniejszy a ceny r.2025-2026 poszybowały w kosmos. Obecnie na allegro nowa karta 16GB to koszt około 100-200 zł (bliżej 200). Szkoda mi było tyle więc uznałem, że poszukam na aliexpress. No i są.

Najtańsze to takie typowe No-name z niebieską naklejką (na obrazku niżej, po lewej). Gdzieś w necie mignęła mi informacja, że one strasznie wolne więc ominąłem je i kupiłem kartę Lemiwei z czerwoną etykietą (po prawej). W opisach aukcji jest info, że gwarantują one prędkości UHS - U3 (czyli zapis 30 MB/s).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	karta_cf.jpg
Wyświetleń:	60
Rozmiar:	75,5 KB
ID:	93008

Cenowo, czerwone karty kosztują parę złoty więcej niż niebieskie. Za 2 karty 16GB z przesyłką zapłaciłem coś koło 60 zł i wydaje mi się, że dalej za tyle można je zakupić Dość szybko doszły, wyglądają ładnie. A jak działają to niżej mały test porównawczy.

Chińską kartę postanowiłem porównać do używanego Preteca 16GB o prędkości 233x (czyli zapis powinien być 35 MB/s). Obie karty podłączane były do portu USB 2.0 przez czytnik UGREEN obsługujący USB 3.0. Test programem - H2TestW. Wyszło zaś tak:

PRETEC:

Nazwa:	test_PRETEC.jpg
Wyświetleń:	57
Rozmiar:	72,4 KB
ID:	93009

LEMIWEI

Nazwa:	test_lemiwei.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	70,3 KB
ID:	93010

Podobnie. Wygląda, że Lemiwei jest ciutkę szybsza w zapisie a wolniejsza w odczycie ale nie są to różnice porażające. Jeśli dobrze odczytuję dane to w teorii obie karty pracowały wolniej niż powinny (poprawcie mnie jak się mylę ) ale być może swoje dokłada tu USB2.0, adapter. Nie chciałbym więc tu wypowiadać się o maksymalnej szybkości a po prostu zwrócić uwagę, że w sumie chińczyk za 30 zł pracuje identycznie jak dobra swego czasu karta.

Wydaje mi się, że można zakupić w tych cenach
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Canon EOS10D ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Żeby test był miarodajny podłącz pod USB 3.0 bo wyniki są na granicy możliwości USB 2.0

Domyślnie

w czytniku USB 3.1 karta CF (zloty Sandisk 128GB) wyciaga mi jakies 80MB/s (musialbym dokladnie zmierzyc wartosc srednia). wiec USB 2.0 na pewno jest ograniczeniem dla tego Chinczyka, nie sadze zeby byl dla Preteka.

moge dzisiaj na probe wrzucic antycznego Leksara 256MB z mojej Minolty A1 i zobaczyc jakie tam sa predkosci. podejrzewam, ze do tych 15MB/s sie nie zblizy

przy czym nie sadze, zeby to w praktyce robilo jakakolwiek roznice w aparacie jesli nie focisz seriami. roznice robi w kompie (albo komorce) przy zgrywaniu zdjec. i to duza, ale pod warunkiem podpiecia nowego czytnika korzystajacego z jak najswiezszego standardu USB 3 i dobrego chipa.

Domyślnie

Spróbuję po niedzieli sprawdzić je (+ ewentualnie jeszcze jakąś inną swoją kartę) pod USB 3.0. Muszę tylko pomyśleć czy na Maca są jakieś programy do tego bo mój antyczny PC chyba nie ma żadnego gniazda 3.0

W weekend test bojowy bo wrzuciłem je w D3 i mam plan udać się na zawody biegowe. Trochę zdjęć więc powstanie.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Canon EOS10D ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/