Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Domyślnie

Zrobienie Nikona w jajo zwyczajnie się Sony nie opłaca, bowiem gdyby Nikon mocno podupadł, wszyscy wyemigrowaliby do Canona, nie do systemu Sonolty. Nie dość że utrata zysków z matryc, to jeszcze zafundowanie konkurencji dodatkowych przychodów. Zresztą najważniejsze jest kto projektuje i kto dostarcza sprzętu do produkcji - czy to aż takie ważne, że fabryka należy do Sony? Zresztą ów koncern rozpoczyna jeszcze większą inwestycję w fabrykę CMOSów, niż Canon...

a ja przyznam, że jako pierwszej spodziewam sie kolejnej amatorskiej puszki. Powiedzmy d60 czy d90. Dlaczego? bo puszki z tej półki pojawiają się często. Czas na następną. Z kosmetycznymi zmianami w funkcjonalności i znana matryca 10 MP. D300 sie nie spodziewam, bo by musiało ono przeskoczyć d2Xs.
    Ciekaw jestem tego hipotetycznego D90. Nie wiem, co można sensownie dołożyć do D80, aby nie stał się identyczny z D200, a jednocześnie by ilość dodanych funkcji zasługiwała na nową nazwę modelu...
    Nie wiem ile minęło między premierami D70(s)/D50 a D80/D40(x), ale chyba nie był to zaledwie rok?
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    Ciekaw jestem tego hipotetycznego D90. Nie wiem, co można sensownie dołożyć do D80, aby nie stał się identyczny z D200, a jednocześnie by ilość dodanych funkcji zasługiwała na nową nazwę modelu...
    Daję niedługo CCD do czyszczenia, więc dla mnie mogliby dorzucić tylko pyłowstrzymywacz i będzie git. O więcej niż 3 kl/s i porządnych uszczelnieniach nie ma co marzyć, z 1/8000 i tak prawie nigdy nie korzystałem, to co jeszcze wymyślać?
    Dopóki nie będzie następcy, z obniżek d...a
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Miło jest wiedzieć, że na tym forum jest sporo znawców strategii biznesowych, szczególnie firm Sony i Nikon.
    Napiszcie Waszy posty po angielsku to może fajną pracę znajdziecie

Domyślnie

Stabilizacja matrycy + odpylanie matrycy + podgląd na LCD na żywo + działający AF w tymże podglądzie. To chyba by wystarczyło na nową nazwę nie idąc przy okazji w stronę D200.

Domyślnie

- Stabilizacja matrycy
    I po to Nikon wprowadził całkiem niedawno 70-300VR i 55-200VR, żeby nagle dać stabilkę w matrycy? Patrząc na to, że C i N stale brną w stabilkę w obiektywach, raczej nie zmienią tego kierunku już.

- Odkurzacz
    Fakt, mogłoby takie coś zacząć się pojawiać w lustrach Nikona. Dla mnie akurat nie jest to kluczowa cecha...

- Podgląd na LCD + AF
    Byłoby to rozwiązanie nowatorskie w systemie N, więc takiego bajeru możemy się spodziewać najpierw w np. D3 a potem w niższych modelach.

Ja bym od siebie dodał jeszcze pomiar światła bez CPU.

Miło jest wiedzieć, że na tym forum jest sporo znawców strategii biznesowych, szczególnie firm Sony i Nikon.
    Napiszcie Waszy posty po angielsku to może fajną pracę znajdziecie
    Czyżby ekonomia opierała się na logice zupełnie odmiennej niż ta, którą się posługują zwykli śmiertelnicy?

PS. Dorwałem 70-300VR. Nie ma mnie przez najbliższy tydzień dla nikogo.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Ja mysle podobnie jak Fenek, ze nie po to Nikon robi obiektywy z VR, zeby w puszce dawac VR.
    W ten sposob podcialby sam sobie galaz, bo czesto widze, ze sa szkla porownywalen ale ludzie kupuja N dla VR'a, gdyby wyszla puszka z VR to wiele osob kupiloby duzo tansze Tamrony , Sigmy itd.

Co do czyszczenia - nie mam doswiadczenia ale skoro czesto gruszka nie daje rady syfkowi to czy ten odkurzacz da ?
    Moze sie myle.

Podglad nad LCD pewnie przydalby sie , np. w macro ...

Domyślnie

PS. Dorwałem 70-300VR. Nie ma mnie przez najbliższy tydzień dla nikogo.
    A kogo podglądasz??

Mam pomysł na rozwiązanie problemu, że w puszkach pro brakuje podglądu na LCD. Niech zrobią podgląd w puszkach pro oraz amatorskich z tym, że w tych drugich niech nie będzie ruchomego LCD.

A co myślicie o czymś takim?
    Użycie stabilizacji matrycy z jednoczesnym korzystaniem z obiektywu VR? Np. niech ta stabilizacja matrycy polega na tym, że nie reaguje ona na drgania korpusu lecz na tym, że dostosowuje się ona do wiązki światła padającej z obiektywu, czyli niejako stabilizuje nieodfiltrowane przez stabilzację obiektywu drgania.
    Matryca "wyczuwa", że wiązka światła po niej wędruje i dopasowuje się do niej tak, aby sensory odczytywały jak największą liczbę informacji.
    No generalnie coś w tym stylu.
    Obawiam się jednak, że producenci statywów odstawiliby jakąś dywersję

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Stabilizacja matrycy + odpylanie matrycy + podgląd na LCD na żywo + działający AF w tymże podglądzie. To chyba by wystarczyło na nową nazwę nie idąc przy okazji w stronę D200.
    Jak dla mnie to już by była konkurencja dla D200, nawet przy niewielkiej różnicy cen. Perpektywa stabilizacji mogłaby być kusząca dla posiadacza np. kilku stałek bez VR. Life View z działającym AF też mógłby ułatwić pracę reporterowi.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Jak dla mnie to już by była konkurencja dla D200, nawet przy niewielkiej różnicy cen. Perpektywa stabilizacji mogłaby być kusząca dla posiadacza np. kilku stałek bez VR. Life View z działającym AF też mógłby ułatwić pracę reporterowi.
    Myślę, że niekoniecznie konkurencja, choć pewnie wielu ludzi pomyślałoby drugi raz przed zakupem D200. Główną zaletą D200 jest to, że ma wszystko pod ręką i używanie menu sprowadza do minimum, co przy "akcji" jest ważniejsze, niż podgląd w LCD czy stabilizowana matryca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    a ja przyznam, że jako pierwszej spodziewam sie kolejnej amatorskiej puszki. Powiedzmy d60 czy d90. Dlaczego? bo puszki z tej półki pojawiają się często. Czas na następną. Z kosmetycznymi zmianami w funkcjonalności i znana matryca 10 MP. D300 sie nie spodziewam, bo by musiało ono przeskoczyć d2Xs. Raczej najpierw nie będzie d300 a jakiś topowy D3. Z nową matrycą, o której nic nie wiadomo. Sądzę, że obawiają się ją wypuścić, bo musi ona byc nie gorsza niż canonowskie, a o to będzie ciężko.
    Niestety sądzę, że nikonowi bardziej zależy na zysku niz na segmencie profi. I dlatego będzie pewnie najpierw jakiś dwucyfrowiec.

Jestem tego samego zdania. Muszą teraz załatać dziurę między D40 a D80.
    D50; N18-70; N70-300 VR; N50 1,8; S105 2,8 macro; SB-800; SB-80DX; SB-24; Marumi DHG CPL; szkła M42;

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów