Close

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 153

Domyślnie D7500 a Sigmy i Tamrony

Witam.
    Dawno tu nie brałem udziału w dyskusji o sprzęcie a lata lecą i dawna wiedza się ulatnia.
    Gdzieś doczytałem, że ten model wręcz losowo współpracuje ze szkłami firm trzecich. Czy to raczej 'podwórkowa' opinia, czy rzeczywiste problemy nie do ogarnięcia? Mam na myśli pracę AF i ff/bf choć mogą być inne przesłanki o których nie wiem.
    Dopytuję, bo widzę że wybór w nowym sprzęcie jest obecnie kiepski, tak wiem bezlustra...ale w tym kierunku raczej nie podążę. Jeśli bym potrzebował nowe body to pod podróże, gdzie czas pracy baterii ma pierwszorzędne znaczenie. Póki co mam czym nadal robić zdjęcia, a że mam między innymi 3 szkła Sigmy i Tamrona kalibrowane pod poprzednie body, tu tu z ewentualnym przejściem na D7500, czekać będą same problemy? Czy w istocie tak może być, czy to przedwczesne obawy?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Bałbym sie mniej niz z d7200.

Miałem z sigmą 17-50 lekki bf ale to nic, z czym mikroregulacja nie mogła sobie poradzić. Miałem też lekki na niekorze 50 1.8g i tak samo miktoregulacja wystarczyła.
    AF sam w sobie dziala mz bardzo dobrze i skutecznie.

Moim zdaniem starszy d7200 jest bardziej problemowy z kundlami, w szczególności supertele, patrząc też na przekrój postów tutaj na przestrzeni lat.

Miej na uwadze, ze skoro kalibrowałeś pod poprzednie body, a ono nie bylo wcześniej kalibrowane do wzorca, to może byc potrzeba kalibracji również pod nowego bodziaka.
    • ZABAWA W RAWKI WEŹ UDZIAŁ!
    • D7500 + S10-20 F/3,5 + S18-35 F/1.8 + S17-50 + N50 1.8 G + N55-300 + Sg8 F/3.5 csII + PORST MC 135 + Meike tube set || Cokin P / Marumi magnetic || FotoPro x4i || Stroboss 36N, 60N, X2, X rec
    • RX100 III
    • Flickr Pstryk || strava || yt

Unhappy

Jak za dawnych lat @crusiek, mogę liczyć na szybką odpowiedź od Ciebie
    Z moim obecnym body było tak, że jak dokupowałem kundle, to rozjechałem sobie ff/bf na ręcznej kalibracji na imbusie, w body nie było softowo tego. Odsyłałem szkła pod kalibrację, pomimo że fabrycznie body było precyzyjne z AF z kitem 18-70. Problem wyszedł na papierowej głębi ostrości z Sigmą 30 1.4 EX. Ustawili mi je elegancko dla tej Sigmy, oraz na Sigma 17-50 2.8 i Tamron 70-200 2.8, nawet przy testach z tablicą 45st, ostrzenie idzie w punkt. I ta sytuacja jest od ponad 10 lat, kalibracja idealna. No ale, gdyby zapadła decyzja o nowym lustrze, to pozostaje pytanie, co mnie zaskoczy w tym temacie? Na ile mikrokalibracja ma szerokie pole działania z zastanymi szkłami. Na obecnym etapie to dywagacje, ale za rok może się okazać, że już nawet D7500 nie będzie nowych do kupienia i zrobi się większy problem. Póki, co bardziej chodzi o awarie i koniec żywota obecnego body niż potrzeby wynikające z chęci lepszego obrazowania.
    Ps. Na obecnym etapie mam już przyjemność z robienia zdjęć niż ich oglądania, coś jak podróż starymi oldtimerami bez wspomagania i elektroniki. Powiało irracjonalizmem i patosem, ale tak jest. Lata lecą, potrzeby znikają ☺
    Ostatnio edytowane przez moshica ; 02-11-2025 o 15:11
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Ja bym sie ni bał. Wiadomo, idealnie byłoby choćby poprzymierzać do puszki przed zakupem, jak masz zaufany sklep to można by się pewnie dogadać.

Ja osobiście jestem bardzo zadowolony i wcale mi sie na obecnym etapie nie spieszy do zmiany. Zaś raptem ok 60k zdjec dopiero nabite na moim lustrze. Nie mniej jednak nowych szkieł raczej nie będę kupować, predzej odkładać na bezlustro i natywne słoiki...
    • ZABAWA W RAWKI WEŹ UDZIAŁ!
    • D7500 + S10-20 F/3,5 + S18-35 F/1.8 + S17-50 + N50 1.8 G + N55-300 + Sg8 F/3.5 csII + PORST MC 135 + Meike tube set || Cokin P / Marumi magnetic || FotoPro x4i || Stroboss 36N, 60N, X2, X rec
    • RX100 III
    • Flickr Pstryk || strava || yt

Domyślnie

Ja tylko zauważę, że baterie w bezlusterkowcach obecnie trzymają bardzo porównywalnie do lustrzanek. Duże uogólnienie, ba jak zaczynałem z d80 to bateria potrafiła wytrzymać dwa tygodnie, a w d500 z Sigmą 17-50 aku padał szybciej niż w nowym bezlustrze. W każdym razie w fotografii podróżniczej (znowu uogólnienie, bo dla każdego to trochę co innego znaczy) zysk z bezlusterkowca oraz nowych szkieł (mniejsze, ostrzejsze) jest chyba największy.

Domyślnie

No ok, fajnie że dyskusja się rozwinie nawet w kierunku bezluster. Tyle, że mi ergonomia tych małych kanciastych puszek pokroju Z50 II nie odpowiada zupełnie. Po za tym lubię wizjer klasyczny. Osobna kwestia to, przejściówka FTZ gdzieś czytałem różnie działa z kundlami a z Sigmą 17-50 były jakieś problemy z automatyką. Może źle doczytałem ,bo nie było to kręgu moich zainteresowań, ale coś nt. było.Wybór w formacie APS-C to dziś mizeria, jak wybór między koniecznością a zupełną rezygnacją.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

A może zamiast nowego D7500 to używane D500 czyli najlepsze lustro DX Nikona?
    Choć tu gabaryt/waga body wzrośnie...
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Jeśli:
    -nie przeszkadza wielkość lustrzanek;
    -nie chcesz zmieniać szkieł;
    -nie szukasz lepszego (bardziej zaawansowanego) af;

wtedy raczej zostań przy lustrze.

Domyślnie

Wymiana szkieł, nie ma sensu zupełnie, tym bardziej że mi ich jakość i praca z nimi odpowiada. Kompletowanie nowych to kolejne koszty, zysk zerowy. Ergonomia czyli wielkość i szczególnie grip z D500/D7500 to dla mnie wręcz konieczność. Jestem do takiej ergonomii przyzwyczajony. Po prostu lubię czuć w ręce aparat, szczególnie z nielekkim Tamronem 70-200. Zastanawia mnie tylko, ile jeszcze potrwa produkcja D7500, bo innej alternatywy już nie będzie, zostaną używki. D500 w konieczności już tylko używek to super wybór. D7500 no jeszcze można nowy...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Zastanawia mnie tylko, ile jeszcze potrwa produkcja D7500,
    Już nie jest, najpewniej od tamtego roku. Coś jeszcze w zapasie mają, więc da się nowe kupić, ale jak długo?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni